guciolucky Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 W założonym budżecie, celuj w Ryobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 (edytowane) Przy krótkich kijach faktycznie można nie zauważyć różnicy. Inaczej jest przy wędkach dłuższych powyżej 2m. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka był kiedyś na forum fajny Kolega, Skippi.....no i On bardzo uczciwie walczył z mitem 'wyważania' wędek kołowrotkami.....raz popełnił nawet jakąś fotorelację z krzesłami czy fotelami, było zabawnie.....zainspirowany zrobiłem doświadczenie ze swoim dość ciężkim kijem 2,6 m.....dokręcony kołowrotek około 280 gramów, sprawdzenie 'punktu równowagi' zestawu.....nie miałem (i nie mam wciąż) masywniejszej korby, więc dowieszałem do tej co była ołów.....10, 20, 30 itd. gramów....zdziwiłem się mocno, środek ciężkości przesuwał się....bardzo nieistotnie ale kto nie wierzy milicji, niech sam sobie eksperyment w domowym zaciszu wykona! powyżej jest bardzo trafna wypowiedź.....BraWo!!!.....dobrze wykonany kij* nie potrzebuje ciężkiego kołowrotka, z jakiegoś powodu producenci odchudzają nawet topowe modele....chyba nie po to, żeby nie dało się przy ich użyciu łowić, prawda? poza tym zacznijcie w końcu trzymać jak należy, zawsze i wszędzie 5-0!!! * rzecz jasna nie chodzi o to, że do każdego kija pasować będzie dowolny kołowrotek! że do ciężkiego lekki, a do długiego mały....po prostu zdroworozsądkowo dobrany! Edytowane 13 Stycznia 2021 przez cristovo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 (...) Zresztą jakie Ty masz doświadczenie w łowieniu na UL ? 7 lat (z przerwami, bo łowię nie tylko na UL)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Szybkie pytanko.Jaki kołowrotek polecicie do max 400 zl, z nastawieniem na pstrągi tj. z dobrym hamulcem ? Zastanawiałem się nad Team Dragon SL, za lekko ponad 400, ale znajomy mi powiedział, ze za ta cenne nie warto brać dragona i lepiej wziąć np Shimano Sahare.Jakieś rady ?Ja proponuję Fuego LT 2500, użytkuje i mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 (edytowane) WitamDoradźcie koledzy co będzie lepszym wyborem do połowu białorybu, kijek Grey Stream 198 1-7g Waham się między Fuego LT a Exceller LT ? a może coś innego w tym przedziale cenowym?przynęty to mikro gumki, mikro jigi, robactwo, obrotówki 00-0-1, może jakieś wobki do 3 cm(Okoń).Raczej celuję w rozmiar 1000, ale 2000 też by się nadał (do przymierzenia w sklepie), obecnie posiadam Applause CR ale waży ok 250g i to już średnio się zgrywa z tym kijkiem, więc nie długo pewnie wyląduje na giełdzie.Dzięki Edytowane 15 Stycznia 2021 przez drChlubicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Jeszcze znalazłem takie cuda (o jednym z nich chyba tutaj coś było)https://pl.aliexpress.com/item/4001091786656.html?spm=a2g17.12057483.0.0.31c629b5SYxRfQhttps://pl.aliexpress.com/item/32968853823.html?spm=a2g0o.cart.0.0.5bda3c00X6Y1OV&mp=1Cenowo:Tsurinoya-179 PLNKingdom-235,-Exceller-281,-Fuego-319,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Spójrz jeszcze na Daiwę Regal LT rozmiar 2000 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Rzeczywiście ta daiwa bardzo przyjemnie kręci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Z trzeciej ręki mam Daiwa Presso 2500 i wszystkie te stradiki, rareniumy, biomastery, a takie wcześniej miałem do wedek UL, wysiadają (w mojej tylko opinii, bo jestem naprawdę i bardzo zadowolony z tej daiwy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 O Daiwa Presso... https://youtu.be/X9xGoZLevxY... Fajny kanał... Choć po angielsku ale za to prosty przekaz bez pitolenia... 99% sprzętu to właśnie UL... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Mam excelera 2000 LT i ogólnie fajny kręciąłek, ale mój egzemplarz nie nawija równo plecionki 0,03. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 A takie pytanie mam do znawców/fanów Daiwy. Czy u nas w PL można kupić poszczególne modele Daiwy ale z płytkimi szuplami S ? Na alli.... widuje modele Regal/Exceler/Legalis/Fuego 2000s, 2500s a na naszym rynku tylko te wielkie szpule D. Żeby mieć S musze kupić D + szukać szpuli S. Dlaczego nasz rynek nie ma podaży z płytkimi szpulami. WTF ja sie pytam. A jak sie mylę i można kupić proszę o linki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Z trzeciej ręki mam Daiwa Presso 2500 i wszystkie te stradiki, rareniumy, biomastery, a takie wcześniej miałem do wedek UL, wysiadają (w mojej tylko opinii, bo jestem naprawdę i bardzo zadowolony z tej daiwy).Bo nie miałeś w ręku shimano soare ci4 czy też cardiffa.One fajnie wpasowują się pod UL. Choć presso niczego sobie również dobry młynek ale ja jakoś zawsze wolałem młynki na wormie, nie wiem czemu... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Bo nie miałeś w ręku shimano soare ci4 czy też cardiffa.One fajnie wpasowują się pod UL. Choć presso niczego sobie również dobry młynek ale ja jakoś zawsze wolałem młynki na wormie, nie wiem czemu...Mam Shimano soare ci4 2000, ale do wędki do 3,5 g, czyli do SUL, czy jakoś tak, bo jeszcze lżejszej wędki (teton kuiyng), już do prawdziwych paprochów. Jak dla mnie daje spoko radę, ale 4 liter nie urywa, lepszy byłby vanquish 2000, kreciłem trochę kolegi, ale dużo większa już kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Panowie,pytanie dyletanta spinningowego Shimano Soare BB C2000PGSSShimano Soare Ci4 C2000PGSSNaczytałem się,ryłem po forum ale nadal nie wiem czy warto dokładać do wersji Ci4.Róznica w wadze oczywista ale ta nie ma dla mnie aż takiego znaczenia,pozostałe specyfikacje bardzo podobne.Ma to pracować z kijem MC Finnetail FTA 602-SUL.Nie obawiam się możliwości przysłowiowego "zajechania" sprzętu bo w użyciu będą max 2g.jigi i to w porywach,z reguły lżej.Jest to mój jedyny zestaw spinningowy,cała reszta od 2g.w górę jest ogarniana castem więc chciałbym kupic raz a dobrze.Czy któraś z tych dwóch wersji ma na przykład lepszy nawój cienkich żyłek,odczuwalnie lepszy hamulec,cokolwiek?Innymi słowy-czy oprócz wagi jest istotny powód aby dołożyć do Ci4?Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1958 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Soare BB to klon ultegry z kabłąkiem jednoczesciowym a soare Ci4 to klon stradica Ci4 z lepszym łożyskowaniem Edytowane 7 Lutego 2021 przez 1958 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Dokładnie, pomimo podobnej nazwy to całkiem odmienne konstrukcje, nie tylko inny materiał korpusu czy rotora. Ogólnie BB oznacza wersję budżetową. Przed laty miałem Soare 30 2000 HGS, który był wysmakowaną estetycznie JDMową wariacją na bazie ówczesnego Twin Powera Mg. A istniejąca równolegle Soare BB to kilka klas niżej pozycjonowana przeróbka Biomastera. Tez uważam młynki na wormie za lepsze do UL. Cienizny wszelakie chyba równiej i ciasniej nawijają i eliminują ewentualne plątanie. Zaznaczam - takie moje obserwacje. Muakem i mam sporo malucjów Shimano z najwyższej półki, a małe Daiwy ze średniej, nie miałem miniaturki np. Exista. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1958 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Mam soare BB i z cienkimi plecionkami daje rade. Równo nawija,brak splątań,dobry hamulec. W cenie promocyjnej jaka była w mefisto 550 zł zakup udany.Drożej chyba nie warto. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Soare BB to juz nie wiem czy bym nie pokusil sie o Stradica ci4 albo Vanforda.Soare Ci4 - ni pies ni wydra, wolałbym nadal te dwa, Stradica ci4 (zwłaszcza po dołożeniu łożysk), albo Vanfordaa. ....a i tak wszystkie drogi prowadzą do Vanquisha Edytowane 7 Lutego 2021 przez nyny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Soare BB to juz nie wiem czy bym nie pokusil sie o Stradica ci4 albo Vanforda.Soare Ci4 - ni pies ni wydra, wolałbym nadal te dwa, Stradica ci4 (zwłaszcza po dołożeniu łożysk), albo Vanfordaa. ....a i tak wszystkie drogi prowadzą do Vanquisha No wiem że punktem odniesienia jest Vanquish,naczytalem się wątków .Jednakże wyznaczony budżet to ok. 1K i tego będę się trzymał.Da mnie to łowienie to będzie odskocznia i przerywnik od casta,poza tym więcej tego zestawu będzie używałą moja córka niż ja .Vaniek byłby trochę przesadą Jednym z podstawowych kryteriów jest płytka szpula-który Stradic w tym kontekście?O Vanfordzie też myślałem,poza tym pojawił się w orbicie zainteresowań Cardiff Ci4 1000S.Podoba mi się,waga ok no i zielony-do kija pasuje .Nadałby się? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Ideolo :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Ideolo :-)Znaczy Cardiff? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Bedzie GIT, a jak już pasuje dizajnem do wędki to nie ma co wogóle dyskutować.Bierz Pan tego Cardiffa i tak go nie zajedziesz, a oko cieszyć będzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Ideolo :-) Bedzie GIT, a jak już pasuje dizajnem do wędki to nie ma co wogóle dyskutować.Bierz Pan tego Cardiffa i tak go nie zajedziesz, a oko cieszyć będzie Chyba tego typu impulsów oczekiwałem .Na wasze konto,biere 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Tylko Cardiff ma knob który nie wszystkim pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi