Skocz do zawartości

Kołowrotek do UL

wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze latem sprawiłem mojej Pani do UL-a (0,4-5g), kołowrotek DAIWA Fuego LT 1000D. Waży zaledwie 185g; przełożenie 5,2/1; mieści 150m/0,20mm; nawój 0,64m. Doskonale współpracuje zarówno z plecionką (KAMATSU Techron 0,04mm), jak i żyłką (MOMOI Kuromasu Lure Soul 150m 0,165mm), przynęty od 1 do 6g, żadnych splątań.

Edytowane przez Alexspin

Ja kupiłem jako awaryjny do UL/L Daiwę Legalis LT. Nie widzę większych różnic funkcjonalnych między wszystkimi młynkami LT (poza Existem oczywiście), praca Legalisa i Ballistica w praktyce podobna, różnice w masie nieistotne naprawdę. Wielkość 2000 wydaje mi się ciekawsza. Ta sama masa co 1000 (185g), bo to samo body, natomiast szpulka minimalnie większa, co poprawia parametry rzutowe i pracę hamulca. Zobaczymy jak się toto sprawdzi, na sucho jest fajnie, ładne układanie linki i przyjemna praca. Wcześniej miałem z Daiwami nieprzyjemne doświadczenia włażenia linki pod szpulę, może to już przeszłość.

Też tak myślałem - ja nic polecać nie będę tylko powiem dwa słowa na temat zajechania w ul. Mój nowy stradic ci4 2500 fb trafił na serwis po 2 miesiącach używania przy ul (Max 6g łącznej masy). Diagnoza : poluzował się mechanizm i brakowało smaru (w 2 miesięcznym kołowrotku za 600-700 PLN)... Po kolejnych 6 miesiącach padła rolka... Obecnie kołowrotek ma rok i zastanawiam się co padnie następne i ile wytrzyma po gwarancji (kupiony w Polsce w normalnym sklepie).

Z moim egzemplarzem też miałem niewesoło od początku. Na pierwszych rybach już było coś nie halo z rolką, przycinała się, a łożysko wydawało się rozsypane. Poleciał do serwisu na gwarancji, dostałem telefon od serwisanta, że on nic tu nie widzi, powiedział, że przesmaruje i wróci do mnie. Wrócił, wyjazd nad wodę - to sami. Znowu go odesłałem z dokładnym opisem. Wrócił bez wcześniejszego telefonu do mnie. Usterka nie zniknęła. Odesłałem go w końcu do swojego znajomego który serwisuje kołowrotki z pasji. Łożysko w rolce było posypane, nie da się wymienić jedynie jego, trzeba całą część jakąś - nie dało się dokupić w Shimano, tej części nie maja i mieć nie będą. Przemek znalazł jakiś tam swój sposób i wymienił samo łożysko. Zajrzał do środka - z jednej strony posmarowane, z drugiej sucho. Od tamtej pory minął rok, eksploatacja w różnych warunkach przy różnych gatunkach, nic się nie dzieje. 

Kurde już byłem zdecydowany na stradica ale wasze wpisy mnie wstrzymały, nie wiem czy nie zaryzykuję i kupię Team Dragon SL będę testował a nóż to cos fajnego:)

Bierz Stradica, TD SL nawet się konstrukcyjnie nie umywa. Przerobiłem już kilka "nowości" typu SLAM itp. i tylko pieniądze straciłem a i tak kupiłem Stradica 2500 CI4. Poszukaj z prywatnego importu z DE i będziesz zadowolony. Po sezonie wymieniłem smary, w miejsca tulejek wsadziłem łożyska i czeka na nowy sezon.

• Like 1

Ja jednak wziąłem Stradivarius CI4+, dwa wyjścia, wszystko gra. Praca ok, nawój ok i oko cieszy więc na razie zadowolony.

To że trafiają się wpadki to zawsze będzie normalną rzeczą. O firmie świadczy podejście do klienta przy rozpatrywaniu reklamacji.

Ja jednak wziąłem Stradivarius CI4+, dwa wyjścia, wszystko gra. Praca ok, nawój ok i oko cieszy więc na razie zadowolony.

To że trafiają się wpadki to zawsze będzie normalną rzeczą. O firmie świadczy podejście do klienta przy rozpatrywaniu reklamacji.

Tak naprawdę, jesteś chyba pierwszym który ze "Stradivariusem" na ryby wyruszył????
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Cześć Panowie może ten wpis będzie dla wielu osób herezją. Dziś w CW był dzień daiwy i było można pokręcić chyba wszystkimi modelami daiwy LT. Na blacie leżały też shimano stardic i dragon SL więc miałem w dłoniach większość modeli z toczonej tu rozmowy.

I zaznaczając że to moją prywana opinnia (mam teraz kilka daiw).

1) Dragon SL pracuje dużo lepiej niż daiwa Fremas LT i Fuego LT.

2) Odpowiednikiem Stardica jest dopiero Caldia LT i kołowrotki są bardzo zbliżone jakością wykonania i pracy. Nie widzę faworyta. Kto co lubi serce mówiło daiwa, rozum stardic, bo jest bardziej sprawdzony.

3) Dragon SL wcale od nich jakoś specjanie nie odbiega. W mojej opinni dragon odrobił pracę domową. I o ile dragon fd10xxiZ wypadał gorzej na tle konkurentów min. Daiwa BG to Dragon SL już ich dogonił.

Dragon to dobry wybór w tej półce cenowej.

Edytowane przez DP Fishing