Skocz do zawartości

Jazie 2021

Zielony

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę właśnie artykuł do Wiadomości Wędkarskich o łowieniu jazi na muszkę :) . Wprawdzie materiał będzie dotyczył marca. Jazie zimą łowię nimfą przy czym dalszą niż tak zupełnie spod kija. Moje nimfy są raczej zwyczajne. Najczęściej są to imitacje kiełża, hydropsyche, wszelkie brązki i parkinsonki ale te ostatnie raczej przy wyższej, brudnej wodzie. Tajną bronią są nimfy wzbogacone o fluorescencyjną białą kulkę. Wielkość tejże zależna od wody, wielkości rzeki, uciągu. W większości przypadków będzie to 3,5mm. Moje łowienie jest podobne do tego jak łowią spinningiści czyli nimfy prowadzę tak troszkę wachlarzem ale też z lekkim spływem nurtem. Rzucam blisko drugiego brzegu małej rzeczki i prowadząc nimfy z nurtem staram się nimi zmiatać w poprzek rzeki. Ważne by łowić wolno wielokrotnie rzucając w miejsce gdzie spodziewam się jazia. Najtrudniej opisać miejsca w których łowię. Będą to wszelkie zwolnienia, prostki i spokojne łuki i dobrze żeby były tam jakieś rośliny. Moje jaziowe miejsca wyglądają mniej więcej tak

dd10ec1eeb5b582dmed.jpg

Później czyli w maju i miesiącach letnich łowi się je bardziej widowiskowo bo suchą muszką ale to już inna historia.

Edytowane przez Zielony
  • Like 41

Heh.. Zanim zlowilem pierwszego w styczniu i ogolnie w zimie to 5 lat na odcinku 10km mojego siurka przelazilem bez brania..

Teraz wiem ze jaski zime spedzaja nie daleko od swoich letnich miejscowek, u mnie sprawdza sie wolny gleboki nurt za przelewami no i cierpliwosc i wiara w miejsce, zauwazylem tez bynajmniej z tego gdzie wszystkie janki zlowilem ze trzymaja sie raczej stalego rownego nurtu, niz tam gdzie woda kreci lub prawie stoi

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

Jakie przynęty u Ciebie "rządzą" jeśli to nie tajemnica ?

Zadna tajemnica, kajtek 2' easy shiner lub mikado fishunter 5cm,ktorego skracam troche(ok1cm) w perlowych kolorach, tym rzucam naprzemian, na to zlowilem ostatnie lata kilkanascie zimowych jaskow i w te przynety najbardziej wierze i nie kombinuje

• Like 5

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zazdroszcząc, tak pozytywnie koledze Miro i też zachęcony wyróżnieniem Jerkbait postanowiłem spróbować złowić lutowego jazia. Zadanie jest znacznie utrudnione bo nasze rzeki są okupowane przez kormorany. Po takim długim marszu polegającym na "podglądaniu" czarnych ptaków zmontowałem muchówkę i obłowiłem dosłownie jedno miejsce. Ku mojemu zaskoczeniu po kilku chwilach zameldował się przyzwoity na 42cm, jaź.. Ryba dała się skusić na imitację szarego kiełżyka na haku nr.14. Żyłka 0,12 a wędka to dziesięciostopowa trójka Trapera GST

5adfca995162038amed.jpg

Pozdrawiam

• Like 35

Muchówka to chyba bedzie kolejny etap mojej wędkarskiej kariery..

Kiedyś spotkalem pana który doslownie złoił mi dupsko wynikami, gdzie jaski nie reagowaly na wobki ani gume, ryby staly całym stadem na płytkiej wodzie i chlop normalnie przyszedl jak po swoje, co kilka rzutów jaź..

Powoli juz nadchodzi czas ze jaski powinny być bardziej aktywne????, i wiecej wpisow zagości w watku????

• Like 3

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Mój ulubiony wątek "Jazie" nieco przycichł więc szybciutko go ożywiam. Ostatnio nieśmiało pojawia się wiosna więc nie pozostaje nic jak pojechać z wędką nad rzekę. Złowiłem kilka ryb muchówką GST Trapera w klasie 3AFTM i długości 305cm. Skuteczne nimfki to na przemian Sandra i Kiełżyk. Żyłka przyponowa 0.12mm.

c3ffee4b9dc0a53fmed.jpg

1bd0f20b6f059a7bmed.jpg

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Zielony
  • Like 40

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...