Skocz do zawartości

St. Croix Legend Tournament

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wertuję basspro i lookam po różnych wędach, no i prawie już miałem zamawiać premiera muskie do 2 oz jak znalazłem serię legend tournament. Bardzo mnie zainteresował kij 7' do 1 1/2oz, jest w cenie Avida, blank ma z SCIV. Teraz pytanie - czy warto?? nie ukrywam że jest to juz kupa kasy, jest prawie 2x droższy od premiera. Nie wiem czy bardzo przeciętny wędkarz jakim jestem byłby w stanie odczuć różnicę?? ale znowu z drugiej strony dorzucam stówkę i węda powinna być duuuużo lepsza, no nie??

Prosiłbym o jakieś sugestie

A i oczywiście jeszcze to : używac wędki chciałbym do średniociężkiego łowienia, na gumy, slidery 12, duże woblery, razem z revo i 30lb plecionką. No oczywiście na szczupaki B)

witaj standerus@

twoje pytanie można troszkę poprawiić. sądzę, że do opianych celów jak szczupaki i gliderów Slider 12 odpowiedniejszy byłby kij o mocy 2 oz.

Wczoraj spacerowałem sobie wraz z Friko pomiędzy różnymi stojakami z kijami castingowymi na Targach Sprzętu Wędkarskiego w Poznaniu. Były kije różne z tego obszaru. Był chrust bardzo podłej jakości lub bez jakości pewnej firmy, ale taż było kilka całkiem ciekawych i niedrogich propozycji innych firm. N.p. Cormorach, ale nie tylko. Całkiem poprawnie wykonane i znośna cena tak w granicach 52-55 funtów. Ze swojej strony bym Ci proponował coś takiego do wspomnianych celów.

pozdrawiam

Masz wiele racji Andrzeju, jerkowanie tak cięzkimi przynetami az takiej finezji sprzetowej nie wymaga - lżejsze odmiany castingu to co innego.

Z drugiej strony, tak sie zastanawiam co @standerus w Irlandii moze dostac (tam zdaje się przeniosl). I jesli moze to byc kijek st.croix za pieniadze o których w kraju można tylko pomarzyć to... czemu nie

Zasadniczo rynek castingowy tutaj ogranicza się do Foxa i Greysa, czasem trafi sie rozemeijer i to by było wszystko. Jest jeszcze kwestia cen - wszystko w okolicy 100-150e, wieć jak mam kupić za 150e foxa to wolę za 250$ st.croix - kilka ich wędek mam i przyzwyczajonego do łowienia chrustem wbiły mnie w ziemię jakośćią i klasą. Ze stanów przysyłają bez najmniejszego kłopotu, więc wolę nie kupować europejskiego shitu. Dlatego sie własnie zastanawiam nad premierem lub legendem. A póki co casting light i ultra laght to niezbyt mam gdzie i na co - tutejsze ryby biorą równie dobrze na przynęty 10-15gr jak i brały by na 3 czy 4gr, więc po co sobie utrudniac życie??

A w dodatku na łodzi jest jeszcze mucha na pstrągi i to obsłuży mi momenty kiedy potrzeba naprawde małych przynęt.

A pytanie w innym temacie, zauważyłem na ebayu sporo muchówek st.croix, przypuszczam że są równie dobre jak ich inne kije. Ale może ktoś ma z nimi doświadczenie i mógłby polecić coś 9'-10' do linki #6/7 i 9' do linki #9-10??

Na wyspach dużo jest takich wędek, ale albo takie sobie albo ceny wbijają w ziemię.

avid bedzie odpowiednieszy do twoich zamiarow niz legend, ktory jest delikatniejszy :D

fox (taki XS czy piker jerk to swoja droga calkiem fajne wedeczki - o serii dave kelbricka nie wspomne) sa takie drogie u ciebie? to poszukaj w niemieckich sklepach internetowych, moze byc taniej :D

http://www.fishingtackle24.de/product_info.php?pName=FoxJerk baitRods195m&cName=Ruten-Spezialruten

http://www.clemens-angelshop.de/shop/

Ale Avid jest albo do 1oz albo seria muskie do 3oz - straszna pała( w tym przedziale kij mam - pete maina czyli marlinówka).

Dlatego chciłabym coś w środek - czyli 1 1/2 lub 2oz max. A że doświadczenie uczy że takim kijem łowię chyba 60% czasu, dlatego mylałem że może sprawić sobie lepszy.

Jest jeszcze jedna rzecz - sprzet u mnie dostaje ostro po kulach - wędy mam do łowienia nie na stojaczek, więc nie wiem czy premier nie byłby bardziej heavy duty niż legend - wybaczcie pewnie głupotę ale słyszałem że im bardziej sprężyste/wysokomodułowe włókno tym większa podatność na uszkodzenia. A zali wżdy??

słyszałem że im bardziej sprężyste/wysokomodułowe włókno tym większa podatność na uszkodzenia. A zali wżdy??

Ogólnie rzecz ujmując - jest to prawda. Za większą sprężystość materiału płaci się również zwiększoną kruchością. Jest co prawda wiele niuansów związanych z tym zagadnieniem ale w uproszczeniu można się zgodzić z takim twierdzeniem.

Troszkę obok tematu, ale też chodzi o St.Croix. Czy ktoś z kolegów mieszkających w Warszawie posiada elitkę EC66MF i byłby skłonny spotkać się na przysłowiowe 5 minut, w celu umożliwienia mi własnoręcznych oględzin? Przepraszam za wtręt i uprzejmie proszę o odpowiedź na priv.

Pozdrawiam,