fish28 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Dzięki WojtekRewelka Szkoda że mój kijek się na nie nie załapał.Jak to się mówi,do trzech razy sztuka <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesur Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Wojtku!Jestem pod wielkim wrażeniem rękojeści, zakresu pracy jakie poczyniłeś przy ich tworzeniu i efektów .Jak to ja: lubię styl minimalistyczny, nie lubię japan style. Najbardziej podoba mi się w pełni grafitowa rękojeść .Zdradź proszę jak wykonywałeś pierścienie grafitowe. O ile to nie tajemnica.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Na pierścienie recepta jest prosta, odpowiednio duży kawałek grafitu i obróbka skrawaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLANADfachura Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Napiszę krótko posiadam 7 wędek wykonanych przez p.Wojtka w tym cztery z rezonansem i powiem jedno facet ma pojęcie !!!!!!!!!! Wszystkie wędki zamówiłem przez telefon ( po uprzednim wytłumaczeniu jakie parametry ma posiadać kijek ). Po przesyłce pierwszego kijka byłem w szoku co potrafi rezonans !!!!!! No i poszły konie po betonie zamówiłem następny i następny no i zrobiło się ich 7 a będzie 8 (haha ) Poza świetnym rezonansem kijki mają jeszcze kilka zalet ich designe jest super , wykonuje się nimi niewiarygodnie dalekie wyrzuty ( rozmieszczenie przelotek ) no i na koniec gwarancja na blanki!!!!!!!!! Polecam i pozdrowienia dla p.Wojtka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Też napiszę krótko, jeżeli ktoś potrafi przez telefon sprecyzować to czego potrzebuje i wytrzyma moje ciągłe wypytywanie to kijki powinny być dopasowane do uzytkownika. A szczerze mówiąc to rozmawiamy często i nie tylko o wędkach. Grafit jaki jest, lepszy gorszy czy super jakos brania przenosi. Natomiast szklaki robią to inaczej, inne jest widmo przenoszonych bodźców. Dla odmiany mam nadzieję że przyjemnej teraz siedzę nad rezonansem do szklaczków i nie w powiedzmy japan style ale ma to być klimatyczny ,,old. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 a ktore szklaczki Wojtku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Już pomęczyłem te które były pod ręką - Batsony a w drodze Seeker.Przy okazji mam więcej radości z łapania klenio-jazi. Takie wolne, uspokajające z miejscem na luz i zadumę nad wodą. Akcja szklaka nie skłania mnie do wiecznego napięcia w oczekiwaniu że ,,coś się wydarzy.A poza tematem na Odrze najlepiej biorą glony, niski poziom, zapewne zakwit leci ze zbiorników zaporowych na dodatek. Pomimo sporych ilości narybku - ,,przecinka jazie są zapchane zieloną paszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 1.Batsony zdarłeś z lakieru? 2. Który Seeker w drodze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Nie zdzierałem, nie przejmowałem się śladami bo to kije do zmęczenia. Może kiedyś się przyłożę do tego.Z Seekerów najbardziej klasyczny 703 w dwóch kawałkach i bassowy SB665. Trochę je pomęczę a jak się uda to chyba dojdą kolejne, mam chęć na zmiany. Seekera już miałem, znam. To co mnie pociąga to niesamowicie duże zakresy rzutowe, spora moc w nich drzemie. Bezpieczeństwo przy użytkowaniu a z kijami się nie pieszczę.Lubię oglądać miny ludzi gdy zaczynam przyginać na siłę kija. Wrażenia niesamowite tylko jest jedno ale. Przyginam 15-to funtowy kij na 8 funtowej lince. Chyba w większości szczęśliwi nabywcy czytają napisy i rozprawiają o mocy ale w nią nie wierzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 No żesz, z nieba mi spadasz. Ten 703 to nowy z S-glassu ? Kiedy będziesz miał w łapach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Do 2 tygodni. Robisz się niskomodułowy czy też masz wspomnienia z muchówki szklanej przerabianej na spina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zadzwonie to wyjasnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Wydawało mi się ze jest dobrze ale trafiła się miła osóbka która zaburzyła moje dobre samopoczucie. Chodziło o drobiazg, o częstotkliwości drgań. Co innego odbiera ucho, co innego ręka a co innego tyłek na fotelu gdy na skrzyżowaniu stoję obok Porsche 911. Nastąpiła seria prób z tym co naprawdę wzmacnia rezonans, które częstotliwości. Tym razem nie na ,,rękometr a już na urządzeniach pomiarowych.W efekcie trochę zmieniły się niektóre wymiary w rękojeściacha poprawiło odczuwanie drgan w ręce. Wojtek Twoje wędki są bardzo fajne. Chciałem się jednak zapytać czy Ty poważnie znasz i widziałeś kiedyś widmo sygnału który dociera do dolnika w chwili kiedy uderzasz główką o kamienie oraz kiedy ryba bierze delikatnie itd? Potrafisz świadomie zbudować akustyczny układ rezonansowy by wzmocnić te interesujące nas częstotliwości. Z rezonansem jest tak, że jeśli wzmacniamy pewien zakres częstotliwości to inne muszą zostać osłabione. Bez znajomości tych zakresów i biegłości w fizyce moim zdaniem bardzo ciężko świadomie coś takiego zbudować. To nie jest zaczepka z mojej strony. Jestem po prostu ciekaw czy wszyscy rodbuilderzy liczą to i mierzą i podchodzą do tematu tak jak się powinno, czy po prostu bazują na jakiś gotowcach nie mając o tym zielonego pojęcia. Czy używasz jakiś generatorów akustycznych i mierzysz charakterystykę przenoszenie wędki do rękojeści? Będę wdzięczny jeśli mógłbyś się z nami podzielić jak ten temat wygląda w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Może trochę od końca. Bardzo bym chciał ale nie mam stałego dostępu do generatora i możliwości pomiaru pasma i siły sygnału w każdym kiju. Z braku możliwosci technicznych nie mogliśmy wykonać pomiaru jak napisałeś uderzenia główką o kamień czy delikatnego brania ryby. Badania były w pomieszczeniach, sygnał był symulowany przez uderzenie kulki metalowej w główkę i upadkiem z kilku centymetrów samej gumy już bez główki. Upadek samej gumy miał symulować delikatny kontakt z rybą, miękkim podłożem. Kije, bo nie był jeden mocowane identycznie i z w miarę identycznie naprężoną linką. Co do odczytów to interpretowała je moja znajoma dzięki której mogłem te próby przeprowadzić. Powtarzając takie cykle dla różnych wymiarów elementów rękojeści mogłem je zoptymalizować pod względem czucia. Robiłem to tak że na jednym z blanków na błyskawiczną żywicę łapałem różne wymiarowo elementy. Dało mi to tyle że wypracowałem schemat podparcia całości, rozmiarówkę elementów, wiem które z elementów mają największy wpływ na wzmocnienie. I dało mi także do myślenia że niewielkie zmiany geometrii blanku zmieniają charakterystyki więc to o co pytałeś czyli badanie każdej wędki byłoby idealne. W efekcie tych prób wiem trochę więcej ale w mojej ocenie dalej mało. Niestety nie jestem fizykiem , mogę budować mosty, autostrady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Może trochę od końca. Bardzo bym chciał ale nie mam stałego dostępu do generatora i możliwości pomiaru pasma i siły sygnału w każdym kiju. Z braku możliwosci technicznych nie mogliśmy wykonać pomiaru jak napisałeś uderzenia główką o kamień czy delikatnego brania ryby. Badania były w pomieszczeniach, sygnał był symulowany przez uderzenie kulki metalowej w główkę i upadkiem z kilku centymetrów samej gumy już bez główki. Upadek samej gumy miał symulować delikatny kontakt z rybą, miękkim podłożem. Kije, bo nie był jeden mocowane identycznie i z w miarę identycznie naprężoną linką. Co do odczytów to interpretowała je moja znajoma dzięki której mogłem te próby przeprowadzić. Powtarzając takie cykle dla różnych wymiarów elementów rękojeści mogłem je zoptymalizować pod względem czucia. Robiłem to tak że na jednym z blanków na błyskawiczną żywicę łapałem różne wymiarowo elementy. Dało mi to tyle że wypracowałem schemat podparcia całości, rozmiarówkę elementów, wiem które z elementów mają największy wpływ na wzmocnienie. I dało mi także do myślenia że niewielkie zmiany geometrii blanku zmieniają charakterystyki więc to o co pytałeś czyli badanie każdej wędki byłoby idealne. W efekcie tych prób wiem trochę więcej ale w mojej ocenie dalej mało. Niestety nie jestem fizykiem , mogę budować mosty, autostrady. Nie no jak dla mnie super. Czuje, że musiałeś masę czasu na to poświęcić by uzyskać zadowalający rezultat. Jeśli mogę zapytać, to czy zastąpienie taśmy lub arborów grafitowych tulejkami z aluminium ma duży wpływ na zwiększenie czucia na rękojeści? Będę niedługo składał dwa kolejne kije i zastanawiam się czy takie tulejki coś pozytywnego wniosą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Taśma ,,rezonansowa jest najgorszym przewodnikiem bodźców ale ma zalety, tania, łatwa w montażu. Tuleki z pianki grafitowej są już lepsze. Czy koniecznie aluminium? Są różne tworzywa, drewna. Przy aluminium trzeba zwracać uwagę na zaokrąglanie krawędzi przylegających do blanku potrafią go zniszczyć pod dużym obciążeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Czy można temat pociągnąć dalej. RR jak widzę , na forum ma i zwolenników i przeciwników . A ja się zacząłem wahać............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Czy można temat pociągnąć dalej. RR jak widzę , na forum ma i zwolenników i przeciwników . A ja się zacząłem wahać............... Zrob se Pan ta Anusie i jedz na ryby, nie kombinuj za duzo bo nic dobrego z tego nie wyjdzie, 20 centymetrowe okonie nie sa za wielkim wyzwaniem i kazdy dobry blank bedzie wystarczajaco czuly. W watku o okoniach parte dni temu jeden forumowicz swoimi zdjeciami udowodnil, ze duze ryby tego gatunku to nie tylko paprochy na glowkach 0.5 gr tylko prawdziwe przynety.I chwala mu za to Bujo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Zrob se Pan ta Anusie i jedz na ryby, nie kombinuj za duzo bo nic dobrego z tego nie wyjdzie, 20 centymetrowe okonie nie sa za wielkim wyzwaniem i kazdy dobry blank bedzie wystarczajaco czuly. W watku o okoniach parte dni temu jeden forumowicz swoimi zdjeciami udowodnil, ze duze ryby tego gatunku to nie tylko paprochy na glowkach 0.5 gr tylko prawdziwe przynety.I chwala mu za to BujoNo, fajnie.Tyle że proszę mi pokazać iż piszę o "Anusi" !!!!!!!Kuźwa, wkurzają mnie takiego typu posty. Czy nie można się czegoś więcej dowiedzieć ? Czy nie można zaplanować sobie innych wędek ?Jeżeli nie chcesz pomóc to przynajmniej nie przeszkadzaj .Co do okoni : masz waćpan rację - po to robię "Anusię" by łowić normalnymi przynętami , nie tylko na boczny trok . Moje ostatnie duże okonie (33 i 37 cm złowione z 2 tygodnie temu...) złowiłem na portki mannsa na 5 gramowej główce ............. Chcę się dowiedzieć więcej o RR bo chcę budować następną wędkę , bardziej uniwersalną . I kto wie , może zaryzykuję i sam sprawdzę czy to działała czy nie . Ale muszę być świadomy czego szukam, stąd moje podciągnięcie wątku z ubiegłego roku.Tak trudno to zrozumieć i zostawić złośliwość na boku!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Czego wiecej chcesz sie dowiedziec? Sa dwa warunki potrzebne aby rezonans dzialal: 1) Musi byc precyzyjnie zamontowany2) Trzeba miec taka wedke Na forum jest tego multum, wyszukiwarka sie klania, mozesz tez przejrzec moje posty, ostatnio nawet cos pisalem. Miales zamawiac Anusie na rezonansie, wybrales cos innego wiec sie tu nie buntuj ze teraz to i tamto. Przekonasz sie tylko sam czyli patrz punkt nr. 2. Ot i cala filozofia. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Oki.To wyjaśniam zamieszanie. Okoniówka jest robiona normalnie . Chcę zbudować (zlecić budowę rzecz jasna) następną wędkę , szukam wszystkich wiadomości. Wiem ze Wojtek ( założyciel tego tematu) bardzo dużo zrobił w temacie RR. Ale nie ma nowych informacji od Niego . Dlatego moje zapytanie i post. Chcę wiedzieć jak daleko jest w temacie RR , czy coś nowego , w przeciągu roku, zrobił, sprawdził , wymyślił.Ot , cała filozofia pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Zrob se Pan ta Anusie i jedz na ryby, nie kombinuj za duzo bo nic dobrego z tego nie wyjdzie, 20 centymetrowe okonie nie sa za wielkim wyzwaniem i kazdy dobry blank bedzie wystarczajaco czuly. W watku o okoniach parte dni temu jeden forumowicz swoimi zdjeciami udowodnil, ze duze ryby tego gatunku to nie tylko paprochy na glowkach 0.5 gr tylko prawdziwe przynety.I chwala mu za to BujoTrzeba Ci było tego ?Po co się odzywasz :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Trzeba Ci było tego ?Po co się odzywasz :lol: . Siedz cicho bo ci polamie wszystkie Anusie czy kocie dupki zas Stelle do d..y wykapie w kwasie jak zawitam w Twoje rejony :) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Oki.To wyjaśniam zamieszanie. Okoniówka jest robiona normalnie . Chcę zbudować (zlecić budowę rzecz jasna) następną wędkę , szukam wszystkich wiadomości. Wiem ze Wojtek ( założyciel tego tematu) bardzo dużo zrobił w temacie RR. Ale nie ma nowych informacji od Niego . Dlatego moje zapytanie i post. Chcę wiedzieć jak daleko jest w temacie RR , czy coś nowego , w przeciągu roku, zrobił, sprawdził , wymyślił.Ot , cała filozofia pytania Wiec napisz do Wojtka, umow sie na wspolne lowy z rezonansami i TYLKO tak sie przekonasz. I nie ma tu najmniejszej nitki ironi tylko sama praktyka. Zastanow sie tez do czego mozesz potrzebowac rezonansu. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Tak też robię;spotykam się z nim już chyba w piątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi