janusz Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Co do rekordów, są to rekordy Anglii. Ale waść Peter Thain jest również rekordzistą Świata w rzucie ciężarkiem 18g. W 2004 r. w Szwajcarii rzucił bez wiatru 114m. Gościu jest testerem SHIMANO , ale używa kołowrotka ABU 2500 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Widzisz tornado@ dobra dusza z Legnicy kol. Janusz pomoże ci w ustawieniu kołowrotka do normalnych rzutów. Podkreślam normalnych. Cały czas obracamy się w tych 40% rekordów rzutowych z castingu i to z górą wystarczy.Jak już to opanujesz to może kiedyś dojdziesz to takich szczegółów tuningowych jak specjalne łożyska kulkowe serii 7 w wykonaniu P6 lub potem w klasie SP czy jeszcze wyższej. badanie wybiegu szpuli na czas, analiza widma przyśpieszenia drgań łożysk głównych w różnych oktawach i tak dalej. Jednak nie są to informacje potrzebne do zwykłego wędkowania jakim my się tutaj zajmijemy. Jest to już profesjonalny tuning najwyższej klasy.Obecnie zdaj się na pomoc Janusza z Legnicy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Tornado nie przejmuj się tym co napisał Thymallus- ale napewno radzi Ci to z życzliwości. Nie ma się co zastanawiać co i po co.Multik ma się kręcić i będzie leciało. Jak zawitasz do Legnicy to troszkę Cię nauczę, zarówno technik rzutowych jak i szybkiego tuningu multiplikatora, po którym obracać się będziesz nie w 40% rekordów rzutowych a w co najmniej 60 %.Początki z multiplikatorami zawsze są trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Tchymalus rekordy są nie samowite.Ja musiałbym się na nowo urodzić i zacząć treningi u Janusza w pierwszym roku życia.Moja domena to modelarstwo, siedmio krotny udził w mistrzostwach świata ale i tak tytułów nie przywiozłem.Janusz bardzo chętnie bym się spotkał z tobą w legnicy znam cię z widzenia i mamy wspólnych kolegów ale nie miałem okazji Cię poznać osobiście byłby to dlamnie zaszczyt poznać Mistrza takiego jak TY na pewno dowiedział bym się wielu ciekawych żeczy.Jerzeli pozwolisz odezwe się na pp.Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 @tornado, jak już będziesz odwiedzał Legnicę, to ja mam prywatną i sekretną prośbę do Ciebie żebyś namówił @janusza by udzielił korpetycji z zakresu tuningu multiplikatora nam wszystim na tej stronie może myślę, że wiele osób byłoby bardzo ale to bardzo zainteresowanych takim tematem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Tchymollus co do łożysk to do moich motorków terz musiałem sprowadzać z ameryki wraz z specjalnymi olejami bo jakoś metanol nie chce się mieszać z byle czym przy naszych wymaganiach i dopingach w paliwie niemal rakietowym.Po spotkaniu z Januszem jak pozwoli, nie omieszkam podzielić się z wami wrarzeniami.Poz Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Zapraszam na priw i do Legnicy. A co do korepetycji to z remkiem już mamy ustalone tematy kilku artykułów, zarówno pod kątem multiplikatorów jak i typowych rzutów spinningowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Panowie już odnotowałem pewien sukces po ponownym zmontowaniu multika kręci sie całkiem fajnie wydaje mi sie że jakiś popapraniec dobierał sie do niego.kupiłem go w sklepie w Holandi ale z drugiej ręki i wszystko wiadomo.Pozdrawiam już jestem biuti ful. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Zapraszam na priw i do Legnicy. A co do korepetycji to z remkiem już mamy ustalone tematy kilku artykułów, zarówno pod kątem multiplikatorów jak i typowych rzutów spinningowych. super, to dla nas wszystkich wyróznienie, bede czekał z niecierpliwościa na te artykuły Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Terz mom nadzeijem rze wszyzdko bendziem dopże i multi bendzie działadź jak tżeba, bendzie wiencej czasu na nałuke ortogravi i sfojego jenzyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Kolega ostatnio kupił abu 5601 ab i narzeka na głośną pracę mechanizmu podczas rzutu oraz na kiepskie odleglosci. Nie miałem nigdy tego cuda w ręce dlatego nie jestem w stanie mu nic doradzić. Co waszym zdaniem powinien zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Poluzować sprzęt i używać do niego ciężkich przynęt z odpowiednią linką, kijem i techniką Ps. Odgrzany kotlet zamiast kiełbasy wyborczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Rozebrać, wyczyścić, nasmarować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Rozebrać, wyczyścić, nasmarować.Oczywiście ważne by nie zapomniał złożyć "Ciężkie" od 15g+ powinny latać zadowalająco. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Przyznam, że pisząc w pośpiechu z przymiotnikiem "ciężkie" zdecydowanie się przemachnąłem nie wgłębiając się w szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 W przyszły poniedziałek zabieram na warsztat abu i będę koledze starał się go możliwie jak najlepiej zrobić :-) spróbuję odchudzić szpule poprzez nawiercanie, łożyska wstawię gdzie tylko się uda oraz wymienię tarcze hamulcowe na te z carbontexu. Mam nadzieję ze po tych wszystkich zabiegach kolegą będzie osiągał satysfakcjonujące odległości rzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Są lepsze konstrukcje do rzucania lżejszymi przynętami z mniej pojemna szpula nieruchomym wodzikiem podczas rzutu itp itd - nie wiem o ile sie polepsza właściwości rzutowe ale ja bym chyba wolal inna lżejsza maszynkę do lekkich przynęt - właśnie ile to lekkie przynęty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Chodzi tylko o to aby osiągać lepsze odległości rzutowe. Waga przynęt 30-120gr max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Poszedłbym bardziej w jakość niż w ilość z tymi łożyskami szczególnie na szpulę Do tej gramatury to niekoniecznie nawiercanie da jakiś wymierny efekt, spore odchudzenie da tylko łatwiejsze gaszenie szpuli kciukiem, ale takie osłabienie szpuli do takiej gramatury to nie warta skórka wyprawki Szybkie łożyska szpuli, miękka linka i szybki dobrze ładujący się kij poprawią dopiero odległości wg mnie, tylko po co 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Uważam podobnie - odchudzanie szpuli nie da Ci większych odległości a raczej szybszy start przy mniejszej wadze - konstrukcję daiwy hlc nie maja lekkich szpul. Dobre łożyska na szpuli i polerka części - największy opor i tak daje chyba ruszający sie wodzik podczas rzutu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Ja akurat jestem zwolennikiem ruchomych wodzików przy "cięższych" przynętach. W abu rekordzie 41 mam ruchomy wodzik a lata naprawdę minimalnie gorzej niż CC201DC. Zadbać o czystość ślimaka wodzika oraz odpowiednia do niego oliwka i dobre łożyska posuwu wodzika, to z grubsza załatwia sprawę zbędnych oporów. Edytowane 26 Października 2015 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Tomek ale w czym pomaga ruchomy wodzik podczas rzutów ? Nowsze konstrukcje tego nie maja lexa 400 ryoga 2020 a nawet CC. Luna chyba tez nie miała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Poprawić można wiele, w zależności od stanu "zaniedbania/ zapaćkania", skończywszy nawet na tym: http://super-tuning.home.mindspring.com/index%20page.html Tuning w postaci inwestycji tego modelu odradzam, lepiej kasę przeznaczyć na bardziej podatne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Ciężki jerk, gruba linka zacieśniająca się pod dużymi obciążeniami i tutaj faza wodzika na szerokiej szpuli lub nawet niekoniecznie "robią robotę" tym samym wpływają na swobodne odwijanie linki ze szpuli bez dodatkowych tarć o wodzik w skrajnych położeniach oraz o sąsiednie zwoje plecionki przy ostrzejszych kątach. Na moją łopatologiczną logikę w danym multiplikatorze jest pewna wagowa wartość graniczna powyżej, której ruchomy wodzik podczas rzutu przestaje wpływać na odległość i tutaj zaczyna działać na plus odwijanie linki z miejsca szpuli za, którą w trakcie rzutu podąża ruchomy wodzik. Coś jest inne nie znaczy, że gorsze lub lepsze, nie sugeruje się tutaj też innymi konstrukacjami, bo różne modele multików z różnymi parametrami użytkowymi wymuszają taką lub inną technologię i nie chcę wchodzić tutaj w buty konstruktorów. Oczywiście do pewnego przedziału wagowego ruchomy wodzik ogranicza odległość, ale nie mówimy tutaj o lekkich albo nawet średnich zastosowaniach.Jak będę miał czas w najbliższej przyszłości z polika zdemontuję plastikową zębatkę, która napędza wodzik i zobaczę jak się rzuca tym multi bez ruchomego wodzika Edytowane 26 Października 2015 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Tomek nie zrozum mnie zle - nie potępiam konstrukcji takich ale z jakiś względów firmy odeszły od tego rozwiązania a wprowadziły lepsze ( np tatula ). Bylo by super abyś porównał odległości z ruszającym sie wodzikiem i z stałym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi