Skocz do zawartości
  • 0

Łódź Wigry 355 czy Solar 360Fish?

am30

Pytanie

Witam wszystkich bardzo serdecznie, i od razu proszę o małą poradę, mianowicie którą z tych łódek wybrać ? wiem że pewnie pytanie nie jest najprostsze i najmądrzejsze ale liczę na Wasze fachowe porady.

Łódź będzie służyła głównie do wypraw wędkarskich- max. 2 osoby, oraz oczywiście wycieczek z żoną i resztą rodziny (nie całą :D

Sprzęt będzie pływać po augustowskich jeziorach, tam też będę mógł ją odebrać osobiście.

W podobnej cenie znalazłem jeszcze ciekawą łódź SILVER 405, tylko że sporo węższa.

Ostatnia która wpadła mi w oko to Bora 385, ale ta chyba nie nadaje się pod silnik elektryczny.

Napędem będzie silnik elektryczny, kiedyś ($) może spalinowy.

Co do tych 2 łodzi wymienionych w temacie- są one do siebie bliźniaczo podobne. Dlatego zależy mi na opiniach osób które miały z nimi styczność.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wczoraj miałem okazje obejrzeć, podotykać owe 90 kg i faktycznie waży około 100 kg. Ku zdziwieniu łajba wykonana dość solidnie. Nigdzie laminat nie ugniata się, jest dość masywna , burty twarde. Właściciel posiada ją 4 lata i zero pęknięć, nie widać pajączków wszystko ok. Mówił że jest wzmocniona rufa, dodatkowe warstwy laminatu. Jeśli chodzi o stabilność to zapewniał ze jest bardzo stabilna, dla dwóch miejsca że chocho. Także pod elektryka nadaje się spokojnie.

z tego co widzę po zdjęciu posiadam 2 szt tej łódki producent mieszka kilkadziesiąt km ode mnie złego słowa nie mogę na jej temat powiedzieć pływam na min kota 55 i idzie troszkę ponad 6 km/h w 3 osoby jak się nie mylę to płaciłem za nie po 2100 za szt miejsca jest wystarczająco!!

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

• 0

Mam już dwa lata wigry 355 ,pływałem trochę i złego słowa nie mogę powiedzieć .Stabilna jest .mocna się wydaje ,pływałem na 15-stce yamaha jak na jedną osobę i sporo gratów jest w miarę szybka .Trochę już za mała robi się chyba dla mnie i rozważam zakup wigry 434 ,

Jaką prędkość rozwijasz na 15km Yamaha?

• 0

Najwięcej to chyba coś 44 było ,na 15 też fajnie ale lepszym rozwiązaniem byłaby dwudziestka  :) , jak pływałem na dużej fali i obciążonej lodzi i 15-stka już tak średnio sobie radzi .Nie wiem może śrubę można by było inną zamontować jak jest duża fala i wiatr .Kawałek filmu z tamtego roku .

https://www.youtube.com/watch?v=X9gMSQgahck

• Like 1

• 0

Jutro zrobię test za lampą w bakiście.

Mój wigras jest z 2009r. łudzę się, że wtedy 'nie oszczędzali' :D[/quote

To jest laminat,zrobisz dziurę to ja zalatasz , a poza tym im lżejsza tym lepiej będzie szła.

Czyżbyś chciał powiedzieć, że im lżejsza tym lepsza :) ?

W takim razie pływam fatalną łódką i już nic z tym nie zrobię ;) .

• 0

Czyżbyś chciał powiedzieć, że im lżejsza tym lepsza :) ?

W takim razie pływam fatalną łódką i już nic z tym nie zrobię ;) .

Jeśli masz dużo laminatu to ok. Jeśli jest go mniej to nie ma co robić tragedii tylko plywac.Mam ABC która wazy ok.80kg. I pływa się fajnie i stabilność tez ok.

• 0

Kolego mam wigry 355 od 3 lat ...bardzo pożądnie zrobiona ... sama waga mówi za siebie ...są łódki podobnych krztaltow które ważą po 70 kg ... śmiem twierdzić ze lodka może ważyć i więcej niż te 115 kg ... ogólnie jestem bardzo zadowolony myślę że solar stoi na podobnym poziomie wykonania wiec jak ktoś się zastanawia to proponuje rzucić moneta ????

• 0

Sama waga łodzi jeszcze o niczym nie świadczy... bo jaki problem zaoszczędzić na matach/tkaninach i do żywicy dowalić, np. 2 wiadra piasku. A jak poszukać na forum to to jest właśnie jedna z "dobrych praktyk" niektórych producentów.

Poza tym sam skład laminatu, sposób przekładania kolejnych warstw mat i tkanin jest tutaj ważny. Można zrobić ciężką łódź stosując tylko tanie maty szklane, ale i tak taki kadłub będzie słabszy niż w przypadku stosowania na przemian mat i tkanin rowingowych.

• 0

Drugi rok posiadam Wigry 355 i jak do tej pory wszystko ma na swoim miejscu. Odprysków ani żadnych pęknięć nie zauważyłem.

Co do modyfikacji to od tamtej pory nic się nie zmieniło .Mamy golasa i nieco lepiej wyposażoną . W moim przypadku nie było żadnego problemu aby Pan Zbyszek zamontował wiele dodatkowych gadżetów o które prosiłem jak również te co przywiozłem w kartonach.

Czy żałuję ,że ją kupiłem ? odpowiem tak żałuję           że tak późno  :) 

Druga czyli Solar , bardzo podobna i pewnie też wykonanie jest na poziomie . Bardzo podobne łódki  . Kupisz  pewnie tą ,która bardziej Ci odpowiada i pasuje pod Twoje potrzeby.     

• Like 1

• 0

Czytam różne posty i z każdym wątkiem jestem coraz dalej od podjecia decyzji co kupić.

Poszukuję łódki do spinningu na stojąco dla dwóch osób 100 i 80 kg. Pływanie głównie po zbiornikach Dolnośląskich i Opolszczyzny. Ze względów finansowych i pozytywnych opinii te łódki biorę pod uwagę.

Mam kilka pytań jakie są wymiary w środku "podłogi ", długość i szerokość, a w wypadku solara jeszcze szerokość od bakisty lewej do prawej. Cześć rufowa jest trochę zabudowana i zastanawiam się czy wejdzie w poprzek skrzynia plano. Na pokład muszą wejść 2 duże skrzynie Plano plus inne graty.

czy łódka będzie wystarczająco stabilna?

Czy warto zainwestować w okucie kila oferowane przez producentów?

Czy przyczepki polecane przez producentów są warte zakupu? Łódka będzie pokonywała sporo kilometrów na przyczepie i miło jakby szybko nie popękała.

Czy przy pływaniu na fali mocno chlapie do środka?

Proszę o wszelkie sugestie odnośnie tych łodzi i zastosowania ich w ww. warunkach.

• 0

O stabilność nie masz co się bać to napewno .warto zainwestować w okucia kila to było by pierwsze dodatkowe wyposarzenie jeśli chodzi o mnie . Co do chlapania. .. wigry chlapie pływam na silniku 6 km który nie wprowadza łódki w slizg i gdy jest obciazona chłopem z przodu i jest trochę fali to chlapie do środka ... z tym ze uważam ze jak byś miał silnik 10 to by nie chlapalo. ...co do przyczepy osobiście nie polecam... znaczy towar dobrej jakości ale brał bym napewno resorowana jeśli jest taka opcja bo tego nie wiem ... mówimy o przyczepach od wigry Pan Zbyszek sprzedaje od firmy venaboats. No i napewno nie bierz rolek bocznych . Najlepsze rozwiązanie to rolki dolne i boczne podpory do podtrzymania ewentualnie plozy. Wigry ma kilka cm chyba 2,3 wyższe siedzenia . Jeśli chodzi o mnie każdemu polecę ...jeśli masz jakieś pytania wal na priv

• 0

Znam jednego i drugiego producenta osobiście.

Z solarem pracowałem w stoczni jachtowej i powiem tak.

Brał bym od Zbyszka bo to porządny facet z jajem i tańszy i na pewno solidniejsza łódź.

Pisać na priv po więcej wieści.

Edytowane przez szczupak1