Skocz do zawartości
  • 0

Łódź Wigry 355 czy Solar 360Fish?

am30

Pytanie

Witam wszystkich bardzo serdecznie, i od razu proszę o małą poradę, mianowicie którą z tych łódek wybrać ? wiem że pewnie pytanie nie jest najprostsze i najmądrzejsze ale liczę na Wasze fachowe porady.

Łódź będzie służyła głównie do wypraw wędkarskich- max. 2 osoby, oraz oczywiście wycieczek z żoną i resztą rodziny (nie całą :D

Sprzęt będzie pływać po augustowskich jeziorach, tam też będę mógł ją odebrać osobiście.

W podobnej cenie znalazłem jeszcze ciekawą łódź SILVER 405, tylko że sporo węższa.

Ostatnia która wpadła mi w oko to Bora 385, ale ta chyba nie nadaje się pod silnik elektryczny.

Napędem będzie silnik elektryczny, kiedyś ($) może spalinowy.

Co do tych 2 łodzi wymienionych w temacie- są one do siebie bliźniaczo podobne. Dlatego zależy mi na opiniach osób które miały z nimi styczność.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

jak chcesz to na wiosnę przyjedz na ZZ ze swoim silnikiem i sam sprawdzisz. możemy popłynąć w górę na Narew która już płynie i to całkiem nieźle i przetestujesz.

osobiście uważam że w ślizg wejdzie nawet na Wiśle i Odrze i jakbyś jeszcze trzecią osobę dorzucił to też by poszło.

moje subiektywne zdanie

Przy trzech osobach myślę, że już będzie problem ze ślizgiem przy tej mocy :/ Na ZZ w trzech plus szpej, mogę zapomnieć o jakimkolwiek ślizgu. W dwóch na pokładzie pływa super. Silnik to czterotakt suzuki 9.9. Jak kiedyś spróbujecie w trzech na dwusuwie, to daj znać, bo jestem ciekaw wyniku :)

• 0

Miejsca jest tyle co na pontonie 3,8-4m, chyba najlepiej zagospodarowaną powierzchnię ma Wigry 355, tylko ja zamówiłbym bez tych bocznych schowków ,żeby z przodu i z tyłu był szeroki pokład.

Solar ma zabudowany tył, Texas przód co ogranicza ilość miejsca przy wędkowaniu.

• 0

to co w pontonie pomnóż X2 lub 2,5 z bakistami w Wigry. Pływałem hsm320 i 2os, wyposażenie obowiązkowe, do tego szpej wędkarski i miejsca masz tyle że tam gdzie nogi postawiłeś tak zostają do końca a w Wigry wszystko co obowiązkowe ładujesz do bakist, linki i kotwice, linia paliwowa ze zbiornikiem 12l, 2 kapoki również w bakistach(na łodzi zamiast tradycyjnych wiosel mamy złożone i schowane w bakiście alu wiosła od pontonu, jakaś skrzynka z podstawowymi narzędziami, podstawowa apteczka to wszystko jest w bakistach- one na prawdę są pojemne. czyli na pokładzie zostaje Ci: Echo, podbierak, wędki, torby ze sprzętem wędkarskim i można swobodnie się poruszać po pokładzie.

Weź pod uwagę że opisuję wigry bo w solarze są mniejsze bakisty i mniejszy pokład.

Edytowane przez paawelek83

• 0

Miejsca jest tyle co na pontonie 3,8-4m, chyba najlepiej zagospodarowaną powierzchnię ma Wigry 355, tylko ja zamówiłbym bez tych bocznych schowków ,żeby z przodu i z tyłu był szeroki pokład.

Solar ma zabudowany tył, Texas przód co ogranicza ilość miejsca przy wędkowaniu.

nie wiem czy nie będziesz żałował w przyszłości jak kupa nie potrzebnych a obowiązkowych gratów będzie się walać po pokładzie

• 0

W Solarze w bakistach mieszczę wszystko ( 3 kamizelki, dwie kotwice, linia paliwowa [ dopiero będę wycinać otwór w rufowej bakiście, ale wszystko było już przymierzane ], apteczka, cumy, kanister 5l z zapasowym paliwkiem ). Jedynie wiosła mam przymocowane do relingów na gumach. Podczas pływania mam za plecami, więc w ogóle mi nie przeszkadzają. Ławkę środkową wyrzucasz, bo jest zbędna i miejsca na dwie osoby aż nadto jak dla mnie. I tak jak w Wigrach, na pokładzie zostaje tylko wędkarski equipment :P

Edytowane przez Maticsh

• 0

Zdjęcia na stronie producenta odzwierciedlają w 100% oferowaną łódź. nie jest retuszowane ani rasowane i jakbym zrobił (nie mam w tej chwili takiej możliwości do wiosny) to nie odbiegało by od tych na stronie może poza tym że nie była by czysta. pozdrawiam.

• 0

podnoszę temat z 2 strony :) czytam już chyba 2 tygodnie internet i nie mam niestety jednoznacznej informacji czy 355 wigry pójdzie w ślizgu na 10 km martwi mnie to niestety może pojawił się jakiś nowy użytkownik j.pl który ma taką łódkę i pływa na niej z silnikiem 9,9 km po rzece we 2 osoby ?? 

• 0

Na 99% pójdzie w ślizgu.

Na wiosnę przetestuję Tohatsu 9.8km 2-suw  , jestem pewny ,ze w 2 osoby będzie latał ze 30kmh.

Co prawda Texas 360 ,ale na jedno wychodzi.

Na jeziorze Texas 360 z Yamahą 6km 4suw w 1 sobę lata w ślizgu, na yamaszce 8km 2suw też ,tyle ze szybciej.

Edytowane przez Maciejowaty

• 0

Odpowiem tak jeżeli chodzi o to czy Wigry 355 z yamahą 9.9 pójdzie w ślizgu w 2 osoby sprawa wygląda tak, NIE, przynajmniej ja z kolegą + nasze graty i inne drobnostki. Z 15-tką lata.

Jeżeli będziesz pływał sam to na 100% pójdzie w ślizgu nawet z bagażem.