Skocz do zawartości
  • 0

Łódź Wigry 355 czy Solar 360Fish?

am30

Pytanie

Witam wszystkich bardzo serdecznie, i od razu proszę o małą poradę, mianowicie którą z tych łódek wybrać ? wiem że pewnie pytanie nie jest najprostsze i najmądrzejsze ale liczę na Wasze fachowe porady.

Łódź będzie służyła głównie do wypraw wędkarskich- max. 2 osoby, oraz oczywiście wycieczek z żoną i resztą rodziny (nie całą :D

Sprzęt będzie pływać po augustowskich jeziorach, tam też będę mógł ją odebrać osobiście.

W podobnej cenie znalazłem jeszcze ciekawą łódź SILVER 405, tylko że sporo węższa.

Ostatnia która wpadła mi w oko to Bora 385, ale ta chyba nie nadaje się pod silnik elektryczny.

Napędem będzie silnik elektryczny, kiedyś ($) może spalinowy.

Co do tych 2 łodzi wymienionych w temacie- są one do siebie bliźniaczo podobne. Dlatego zależy mi na opiniach osób które miały z nimi styczność.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

tak na szybko wigry 355 + kotwica 9 kg + 2 dorosłe osoby wagowo razem około 185 kg,  sprzętu po walizce do tego po 2 wędki na osobę jedzenie i picie na cały dzień oraz linia paliwowa 12 l pod prąd na obecnym stanie odry gdzie przepływ jest dość szybki na silniku honda 10 km 4 sów,  22 km/h na godzinę pod prąd z prądem 31 km/h łódka wychodzi szybko w ślizg znacznie szybciej niż ponton promarine 320 na tym samym silniku  możliwe ze wyszła by nawet na 8 km 

Edytowane przez szpiegu

• 0

Czemu nikt nie porusza tematu optymalnych obrotów dla danego silnika.

Jak nie ma się obrotomierza to nie wiadomo czy silnik wkręca się na prawidłowe obroty(przeważnie 5- 6tyś)np Honda BF 10

ale np Honda BF 8 4,5-5,5tyś. To jest gdybanie jaka śruba powinna być. Bez obrotomierza nic się dokładnie nie dobierze !!

• 0

Witam ponownie

Czy każdą Yamahę 9,9 można odblokować na 15.km, czy zależy to od pojemności itd?

Jeśli chodzi o 4T moim zdaniem z nowej generacji się nie da , 9.9 ma  212ccm a 15km 362ccm , w starej generacji były chyba większe pojemności więc być może się da , pytałem jaka jest blokada na 15km aby oiągnąć 20km (ta sama pojemność) inny jest wałek ozrządu , gażnik , moduł zapłonowy , używanych takich częśc nie ma, cena nowych jest taka że się nie opłaca.

W silnikach 2T jest dużo prościej.

• 0

Ja może dodam swoje spostrzeżenie posiadałem łodkę marite 305 z sportyacht i tak jak kolega wyżej napisał była mało wtrzymała po naszych drogach  i z dużym silnikiem ( 40 kg) źle się zachowywała poza tym  ok,  obecnie wigy 355 i silnik tohatsu 9,8 4t  w ślizg z jedną osobą około 100 wagi + graty bez problemu jak dwie to na pusto inaczej za słaby motor śruba oryginalna  na zbiorniku z wodą stojącą.

Dodam że łódka bardzo solidna i przemyślana w konstrukcji takż polecam i pozdrawiam Mariusz.

Edytowane przez jumpee

• 0

Odkopię trochę temat.

Stoję przed dylematem zakupienia silnika do swojej wigry 355. Łódka będzie wożona na przyczepie a silnik zapięty na pawęży. Przeważnie będą pływały 2 osoby po około 90 kg + kotwica 10 kg + torby wędki jedzenie i inne klamoty pewnie z 15 kg + linia paliwowa 12l. Docelowo Aku żelowy w dziobowej bakiście około 33kg i silnik elektryczny na pantografie pewnie z 10 kg czyli w 1 konfiguracji około 205 kg + linia paliwowa + waga łodzi około 120 kg a w drugiej konfiguracji około 240 kg + linia paliwowa + waga łodzi ok 120 kg

Rozważam 2 opcje silnika 4T kolumna "S" krótka

9.8 km pojemność 209 cc waga około 38 kg

9.9 - 13,5 - 15 km pojemność 323 cc waga około 50 kg (konstrukcja ta sama moc zdławiona na gaźniku)

Pytań do użytkowników tej łodzi mam kilka:

1. Czy te 50 kg do wożenia na pawęży po naszych drogach to nie za dużo (spod domu nad wodę mam średnio 10 - 30 km)

2. Czy te 9.8 nie będzie za mało do pływania w ślizgu po zegrzu/Narwii/Bugu w konfiguracjach wagowych jakie wskazałem powyżej

2. Czy różnica w spalaniu może być znacząca pomiędzy 9.8 a 15 km?  Podejrzewam że przy 15 km do płynięcia manetka wystarczy rozkręcona na 50% a przy 9.8 pewnie na full lub 3/4 więc może się okazać tak jak to ktoś sprytnie zauważył że spalanie może być bardzo podobne a nawet niższe to tylko podejrzenia, nie mam doświadczenia w tym temacie

Zafiksowałem się trochę na to spalanie bo zależy mi żeby jak najmniej wypady nad wodę klepały po kieszeni ale żeby też można było fajnie popływać bo jak to większość powtarza km pod maską nigdy za mało.

Zatem liczę na wypowiedzi praktyków które pomogą mi podjąć ostateczną decyzję.

Edytowane przez Bandit

• 0

Laminat na Wigry jest delikatny i popęka przy telepaniu 50kg na pawęży. Chyba,że zrobisz sobie od razu osłonę z kwasowki i porządnie zamntujesz silnik - czyli przykręcisz na przestrzał. Wtedy będzie dobrze. Możesz też pogadać ze Zbyszkiem żeby dodatkowo wzmocnił pawęż. U mnie pajęczyna na wewnętrznej stronie powstała szybko od hopków na falach. Przez takie pęknięcia powłoki woda szybciej spenetruje laminat. Ogólnie Wigry na 15km będzie latać, nie tak jak Fox, ale wystarczająco.

• 0

Proponuję jednak 15 KM do Wigry 355

Silniczek bedzie bardziej elastyczny , spalanie podobne lub wręcz niezauważalnie lekko większe za to będziesz dysponował dużo większym zapasem mocy.

U mnie własnie w ubiegłym sezonie miałem dwa silniczki Hondy BF 8 i 15KM i przerobiłem temat   ;)

Wzmocnienie pod silnik na pawęży wskazane , momentalnie po powieszeniu 15 KM pojawiły się pajączki.

Warto pomyśleć również nad zamontowaniem lub dorobieniem w przyczepce podpórki pod spodzinę silnika na czas transportu  ;)

• 0

@mdziam_78, pajęczyna była ale nie na pawęży.

@Bandit Uważam, że obciążenie na pawęży podczas transportu nie powinno nic tej łódce zrobić(szczególnie gdy różnica w wadze silnika to 10kg) pod warunkiem porządnego spięcia jej pasami z przyczepą. Dobre podparcie łódki na przyczepie tzn im więcej miejsc podparcia i na większej powierzchni  tym lepiej dla łódki. Kolejna sprawa to dobra przyczepa która będzie tłumiła nierówności naszych pięknych dróg. kolejna rzecz to, że trzeba pamiętać ciągnąc "ogon", że się go ma za sobą i dostosować prędkość tak aby z łódki nie zostały drzazgi po kilku przejazdach. Do transportu na pawęży raczej przykręcił bym silnik śrubami przez pawęż(nie ufam tym motylkom)

Co do mocy i spalania to już znasz moje zdanie.

W sumie co do mocy silnika to możesz podpytać się również Zbyszka, on zna wielu użytkowników tej łódki z którymi jest w kontakcie i na pewno zdają mu relację z jakim silnikiem jak pływa łódka.