Skocz do zawartości
  • 0

Łódź Wigry 355 czy Solar 360Fish?

am30

Pytanie

Witam wszystkich bardzo serdecznie, i od razu proszę o małą poradę, mianowicie którą z tych łódek wybrać ? wiem że pewnie pytanie nie jest najprostsze i najmądrzejsze ale liczę na Wasze fachowe porady.

Łódź będzie służyła głównie do wypraw wędkarskich- max. 2 osoby, oraz oczywiście wycieczek z żoną i resztą rodziny (nie całą :D

Sprzęt będzie pływać po augustowskich jeziorach, tam też będę mógł ją odebrać osobiście.

W podobnej cenie znalazłem jeszcze ciekawą łódź SILVER 405, tylko że sporo węższa.

Ostatnia która wpadła mi w oko to Bora 385, ale ta chyba nie nadaje się pod silnik elektryczny.

Napędem będzie silnik elektryczny, kiedyś ($) może spalinowy.

Co do tych 2 łodzi wymienionych w temacie- są one do siebie bliźniaczo podobne. Dlatego zależy mi na opiniach osób które miały z nimi styczność.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na jakiej wysokości się siedzi na ławce i na bakistach w Solar 360?

Bo Wigry to chyba 31cm.

I jeszcze jedno czy w Solar 360 można na podłodze w części dziobowej zamontować nogę pod fotel ale nie wpuszczana tylko przykręconą a raczej przynitowaną na wierzchu podłogi...czy aby to zrobić nusi być w tym miejscu wzmocniona podłoga?

Edytowane przez pio76

• 0

No to i ja się podepnę do tematu.

Wigry 355 plus Mariner 9.9 stopa S i pływanie po Wiśle i jeziorach w dwóch (2x 85 kg) i szpej oraz turystycznie, żona, dziecko.

Obecnie mam Kolibri KM360D ale spodobała mi się Wigry 355.

Pytania:

1. Jak z osiągami na takim silniku?

2. Co ze stabilnością i bezpieczeństwem w porównaniu z pontonem?

3. Wodowanie - nie mam auta 4x4 (silnik 1.4 benzyna 75 km, napęd na przód) - czy na slipie takim jak np. AZS w Toruniu sobie poradzę?

4. Przeróbki przyczepy- mam Niewiadów P400 z rolkami kilowymi i płozami bocznymi pod ponton - czy tu bedą wymagane zmiany typu pozbycie się podpór i włożenie rolek bocznych?

5. Co z wożeniem silnika na pawęży? Przy pontonie ze spokojem, a co przy tej łódce?

Dzięki!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Miałem SOLARA 360

- Bardzo stabilna łódka, spokojnie można biegać po burtach nie wywróci się  ;) , super do wędkowania na góra dwie osoby. Pływałem głównie po Wiśle i zbiornikach       zaporowych.

- Ciągałem ja swego czasu SEATEM CORDOBĄ 1,4 szału nie było ale dawało radę i ze slipowaniem z plaży, pod górkę  ;)

- Przyczepkę przerobiłem z rolek bocznych  na płozy i rolki kilowe, jest znacznie bezpieczniej przewozić  ;)

- Pływałem na SUZUKI 6kM w jedna osobę aż za nadto , we dwie klapa. Pływała szybciej od 8kM YAMAHY z WIGRY

Woziłem go na pawęzy łódki , bo był lekki. 9,9 kM to już spora waga i w dłuższe trasy lepiej go chyba do bagażnika pchać .

• Like 1

• 0

U mnie w grę wchodzi jedynie opcjonalne zamówienie wzmocnienia pawęży (co kosztuje grosze) jak już. 

Poza tym Mariner 9.9 waży 38 kg więc nie powinno być problemu, tak myślę. 

Mam przyczepę Niewiadów P400 z dwiema rolkami kilowymi i płozami bocznymi (regulowanymi) - powinno się nadać moim zdaniem, a może się mylę?

• 0

Pływam Wigry 355 - 4ty sezon.

Mam b. podobne spostrzeżenia jak @Miramar69.

Stabilność bez uwag. Można opierać się o burty, itd. nic się nie wydarzy. Dwóch wędkujących to maksimum jako takiego komfortu. Pływam po Wiśle, zaporówkach, polskich jeziorach a i w Szwecji dawała radę kilka razy.

Silnik 9,9 KM 4T da przyjemność z pływania w pojedynkę. Dwóch chłopa plus szpej znacznie ograniczy jego możliwości. Wraz z Tohatsu 9,8 KM 2T i dwie osoby pływało się jako tako "na pusto" czyli dwa kije i po pudełku z przynętami. Dokładając bambetle (np. na dwudniowe pływanie po Wiśle) prędkość spadała znacznie poniżej 20 km/h i pchaliśmy wodę. Od 2 sezonów zapinam do niej Suzuki DF20AS i nie ma już problemów z szybszym pływaniem. :) Wożę go na pawęży (silnik waży 44 kg bodajże) i nie ma najmniejszych problemów (stopa podparta na tylnej belce przyczepy).

Przyczepa WIOLA - rolki kilowe i dwie płozy. Działa wzorowo - zrobiłem tym zestawem dobre kilka tys. km. Ciągam przyczepę osobówkami - Focus 1,5 115km oraz Mondeo 2,0 150km. Szalu nie ma ale na razie nie mam opcji na coś wyższego i 4x4.

• 0

Tak jak Ci pisałem do pływania we dwie osoby musisz mieć minimum 8 kM , a najlepiej te 9 -10 kM i przy takiej mocy łódka pójdzie w ślizgu z 2 osobami.

Pływałem 6 SUZUKI w jedna osobę i było bardzo dobrze ; przy 2 osobach nie dawała rady. 8 YAMAHY dużo lepiej sobie radziła , ale szału nie było .

Twoja 9,9-10 kM da radę wprowadzić ją w ślizg z 2 osobami .

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

• 0

Chłopaki, jakie są różnice (oprócz widocznej sterówki, a co za tym idzie konieczności stosowania silnika ze sterociągami zamiast rumpla) pomiędzy Solar 360 "FISH" a "SPORT"?

Chodzi mi przede wszystkim o:

- wzmocnienia konstrukcji (zarówno pawęży jak i kila/spodziny łodzi)

- udogodnienia

- miejsce na pokładzie

- stabilność (np. we dwóch na Wiśle /Odrze bądź jeziorach zaporowych)

- rozwojowość jeśli chodzi o moc silnika (w chwili obecnej dysponuję 4t 9.9 KM "S" ale w przyszłości chciałbym 20 KM)

- ogólne wrażenia z użytkowania w porównaniu np. do Wigry 355

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

pozdrawiam! 

• 0

Dzień dobry,

Jestem nowy na forum, poszukuje porady na temat łodzi.

Planuje zakup łodzi o długości ok 3,6m.

Zastanawiam się nad modelami: Wigry 355, Texas 360, ABC 385.

Czy możecie koledzy mi doradzić co wybrać, czym się kierować, na co zwrócić uwagę.

Pochodzę z Mazowsza, planuje pływać na Zalewie, Wiśle, Narwi i Bugu.

Czy ktoś z kolegów posiada taki model łodzi ?

Chętnie podjadę nad wodę, chciałbym zobaczyć jak łódka sprawuje się na wodzie.

Obecnie mam Nortona dł. 3,2 i silnik Yamahy 2km -> czyli taki zestaw dla początkujących

<...> To nie giełda, proszę nie składać tutaj takich ofert

Pozdrawiam

DariuSz.

Edytowane przez Jano
  • Like 1