Maciej W. Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Nie bardzo rozumiem w czym problem. Wątek (nie wędkarski) założony z okazji wyczynu Nepalczyków. Gawędzimy tu sobie o sporcie, jego fajnych i niefajnych stronach. Czy na ocenianie himalaistów mają monopol wyłącznie oni sami? A może jak ktoś chce się wypowiedzieć, powinien najpierw przedstawić zaświadczenie, że był na 8000 metrów, albo że na codzień realnie ryzykuje życiem? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Elmo tylko chce nam narzucić o czym mamy pisać i co myśleć. Dla niego ryby i człowiek nie może mieć innych zainteresowań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Wisła pełna kry, nie da się chwilowo łowić.O polityce nie można, o pladze nie można, ciężko o lepszy temat. Pozytywny, raczej wszyscy gratulujemy. Akurat razem z żoną kibicowaliśmy.Idąc tym tokiem rozumowania, to nie powinniśmy komentować skoków narciarskich, mistrzowskich walk bokserskich, czy też UFC. Bo kto walczył w UFC, albo kto skakał na mamucie w Planicy?Skoro mamy mniejszy apetyt na ryzyko i stoimy z boku to może właśnie możemy trzeźwiej spojrzeć. Z innego punktu widzenia, z punktu widzenia kibica, kogoś, kto nie popadł w amok. Gdybym mógł wyjechać samemu do Omanu, to ciężko o samoograniczenie, ale kto inny mógłby powiedzieć. Słuchaj, łowisz non stop, może byś się przespał ze 3 godziny. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez korol 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Kolega chyba nie zauważył, że jest w dziale „Cafe” i jakie tematy się tu porusza. Zaraz pewnie odkryje wątki o wydarzeniach sportowych, samochodach czy grzybach (bynajmniej nie mam tu na myśli tetryków, którzy też z resztą posiadają swój temat) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Ej, ej Kolego Coma! ... a nie, wporzo, doczytałem zapis w nawiasie Edytowane 19 Stycznia 2021 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Jak widać, są tu jeszcze ludzie potrafiący rozmawiać i komentować co ciekawsze wydarzenia - z własnego punktu widzenia. Ale jak widać po ubóstwie tematów, niewiele ciekawego w świecie się dzieje.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Komentowanie wyczynów himalaistow przez wedkarzy, serio? Szczyt niekompetencji.Fani relaksu weekendiwego opiniuja lowcow adrenaliny realnie ryzykujacych zycie. No "emocje jak na rybach" Ciekawe jak to by bylo w druga steone - czy himalaisci tez na swoich forach komentują rekordy wędkarskie np. karpie z Wiadomosci Wedkarskich?Albo w tych namiotach na 8000npm gadaja o filmach Jakuba Wagnera, czekajac na lepsza pogode aby atakowac szczyt. Zupelnie jak my teraz zimą, zamiast isc na ryby to klikamy glupoty... Do tego absurdu dorzuce jeszcze pytanie o wedke, bo widze ze ludzie na tym forum juz glupsze zadawali - jaki travel sie nada powyzej 8000npm w himalaje zimą?Bo "na bezrybiu i rak ryba". A te himalajisty te raki gubią czasem... Mała część z tego co przerobiłem. Doświadczenia też trochę zdobyłem. I himalaijsty raków nie gubią. Czasem też nie. Spadają z nimi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Jak widać, są tu jeszcze ludzie potrafiący rozmawiać i komentować co ciekawsze wydarzenia - z własnego punktu widzenia. Ale jak widać po ubóstwie tematów, niewiele ciekawego w świecie się dzieje.. Żyjemy w bardzo ciekawych czasach. Jedną z najciekawszych ciekawostek jest to że cenzury nie ma, a gwałtownie rozszerza się przestrzeń w której wspominać o tym nie wolno. Dlatego zostają Himalaje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Opinie o tematach zupełnie nam nie znanym stały się naszym sportem narodowym :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Mała część z tego co przerobiłem. Doświadczenia też trochę zdobyłem. I himalaijsty raków nie gubią. Czasem też nie. Spadają z nimi.Widzę spore braki w bibliotece. Brakuje mi tu szczególnie klasyków tatrzańskich ???????????? Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Pawgas 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 ... bo są w mojej bibliotece obok książek o wspinaczkach w każdej części Europy, Azji i Ameryki.Przestałem kupować i czytać od czasu wydarzenia, które opisałem tutaj jakiś czas temu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszzz Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Opinie o tematach zupełnie nam nie znanym stały się naszym sportem narodowym :-)Tzw. Mistrzostwa Świata w teorii. Podium byłoby biało-czerwone! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Żeby byla jasnosc, ja ten sukces podziwiam. I zdaje sobie sprawe, ze jako laik nie jestem w stanie nawt docenic jego zajebistej skali. A tym bardziej nie powinienem kwestionować, jak co niektorzy koledzy wczesniej w tym watku, ze z tlenem, ze trafili w okienko pogodowe. I watpie aby film, ksiazka, znajomosc znajomego ktory zna znajomego lub moze nawet taternictwo oddaly/zastapily osobiste dowiadczenia z himalajow, tak aby miec wlasny, a nie zapożyczony, punkt widzenia na temat himalaizmu Jesli sa tu himalaisci, to przepraszam ich i nie pisalem o nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 O wielu tematach dyskutujemy na miarę naszych zainteresowań (np sport zawodowy), a nie fachowej wiedzy i doświadczenia. Nie widzę w tym nic złego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zima Osoby urazone moimi przemyśleniami przepraszam. Mnie ta zima tez dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 To nieprawda że Nepalczycy byli pierwsi.......Marcin Najman Sherpa już czekał na nich na górze. I to wszystko bez tlenu, bez czapki i bez rękawiczek 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 U nas w kraju już trwa selekcja do wyprawy na K2 w samych gaciach i ewentualnie topie. Jakby co to, to nie umniejszając zasług narodu nepalskiego, żaden Szerpa nam nie podskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 U nas w kraju już trwa selekcja do wyprawy na K2 w samych gaciach i ewentualnie topie. Jakby co to, to nie umniejszając zasług narodu nepalskiego, żaden Szerpa nam nie podskoczy.Już dawno u nas trenują przed zdobyciem K2.https://www.google.com/amp/s/www.fakt.pl/wydarzenia/polska/sniezka-weszli-na-gore-w-samych-majtkach/6xc07jj.amp https://www.google.com/amp/s/www.o2.pl/informacje/poszli-w-gory-w-krotkich-spodenkach-gopr-musial-ratowac-im-zycie-6598186062973824a%3famp=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Czekałem i czekałem, patrzyłem jak drzazgi lecą, czytałem kontry i rekontry.. czyli typowe czkawy po używaniu kanałów tv, no i się nie doczekałem. Więc nic innego mnie - obertrollowi nie pozostaje, jak podać dotąd nie wypowiedziane clou.. Jako finał! Szerpowie tylko dokończyli to, co lata temu zaczęli robić Polacy! Naprawdę nie wiedzieliście? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Jasna cholera! Jestem sobą zaniepokojony!! Po raz kolejny zgadzam się z SOBem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Kto się lubi.. ten się czubi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 (edytowane) Czy Koledzy zainteresowni szeroko pojętym Alpinizmem, wspinaczką czytali wywiad Wojciecha Kurtyki ! To przecież jedn z najwiekszych swego czasu. Od tego co pisze włosy stają dęba na głowie. Ponieważ wątek jest o K2 zacytuję tylko fragment za Onetem: "Kurtyka mówi o niedawnym zimowym zdobyciu K2 przez Nepalczyków. Stwierdza, że wejście z użyciem dodatkowego tlenu nie jest wejściem sportowym, ale jednocześnie dziwi go, że wszyscy ci, którzy atakowali za to Nepalczyków, nie zajęli się czymś innym, mianowicie faktem, że zdobywcy K2 wspinali się po zaporęczowanej drodze, co znacznie ograniczało trudności. - Dwa szerpańskie plutony superinstalatorów lin sprawnie zamieniły K2 w rodzaj „Orlej Perci” i po czymś takim weszli na szczyt. Jest to rodzaj antywspinania typowy dla komercyjnej konsumpcji i niestety dla PHZ (program Polski Himalaizm Sportowy – przyp. red.). A jednak nasi guru nie wspomnieli o tej profanacji – zauważa, sugerując, że polscy wspinacze działają w podobnych warunkach. I dodaje: - Realizowane jest fikcyjne wejście nie na dumną górę o nazwie K2, tylko na kompletnie sztuczną konstrukcję zbudowaną na jej stokach. Nie ma tu miejsca na kontakt człowieka ze skałą i lodem czy, szerzej ujmując, z żywiołem przyrody, pozostaje tylko popychanie przyrządu zaciskowego po sztucznej konstrukcji. To nie ma nic wspólnego z ideą alpinizmu - jedną z najpiękniejszych dyscyplin zredukowano do disco polo." Omówienie wywiadu na Onet: https://sport.onet.pl/alpinizm/wojciech-kurtyka-o-krzysztofie-wielickim-jerzym-kukuczce-i-wandzie-rutkiewicz/j573wdn Edytowane 30 Kwietnia 2021 przez Marcin Rafalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Kto był ostatnio w górach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Kto był ostatnio w górach?Których? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riqelme Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Szerpom należy się wielki szacunek. Jak chcą zwyryfikowac ich osiągnięcie to niech wlezą nawet z tlenem na górę. Može szybciej. A napewno wcale w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi