Skocz do zawartości
  • 0

Obowiązki na wodzie - sprzęt ratowniczy

Baloo

Pytanie

Koledzy,

Nie jestem pewien czy się ostatnio zmieniły przepisy regulujące ruch i zasady pływania po śródlądziu, ale Policja wodna (przynajmniej we Wrocku) dostała gorączki i bardzo skrupulatnie egzekwuje wszystkie wymagania. W ślad za tym, chciałbym potwierdzić jakie są niezbędne akcesoria aby móc spokojnie pływać pontonem/łódką i silnikiem spalinowym do 15km.

- gaśnica 2kg? czy może być mniejsza?

- bosak (obowiązkowy czy nie?)

- kamizelka ratunkowa dla każdego na pokładzie?

- patent motorowodny dla silników powyżej 10KM?

Czy coś jeszcze?

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

witam

czasami mnie kontrolują pod wrockiem (Inspekcja Żeglugi Śrudlądowej, Policja)mam łódz 4,30 i silnik 6km wymagania:

- kapoki tyle ile załogi

-koło ratunkowe z 30m liną

-bosak

-apteczka

- gaśnica 5kg

ale dla łodzi i pontonów chyba poniżej 360 ,koło ratunkowe jest nieobowiązkowe

a gaśnica 2kg do silników do 5km.

Pozdrawiam

• 0

Tekst nie taki stary- a zmian po 31.08.2011(a obowiązujących od 01.01.2012) nie widzę, więc wydaje się, że aktualne....

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=3239&Itemid=125

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=3240&Itemid=125

Pozdrawiam

Kamil

• 0

Tekst nie taki stary- a zmian po 31.08.2011(a obowiązujących od 01.01.2012) nie widzę, więc wydaje się, że aktualne....

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=3239&Itemid=125

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=3240&Itemid=125

Pozdrawiam

Kamil

Dzieki za link.

No to przed plywaniem w PL, bede musial zanabyc bosak ... sie porobilo :huh:

• 0

czy jeżeli wezmę na pokład osękę to czy mogę wmawiać, ze jest to bosak? Czy bosak może być zrobiony z leszczyny? Jaka jest w ogóle definicja bosaka?

wg wikipedii

Bosaki stosowane przez żeglarzy – zarówno hak jak i grot mają tępo zakończone. Poza klasycznymi – ze stalowym grotem i drewnianą rękojeścią – stosowane są również bosaki wykonane z tworzyw sztucznych i/lub metali lekkich, często składane teleskopowo.

W żeglarstwie bosak służy do przyciągania lub odpychania jachtu od kei, uchwycenia ucha boi cumowniczej, podejmowania z wody cum itp.

Nie podają długości bosaka.. przez głowę przyszedł mi jeszcze taki, którym grałem w bierki :D

• 0

Koledzy,

Nie jestem pewien czy się ostatnio zmieniły przepisy regulujące ruch i zasady pływania po śródlądziu, ale Policja wodna (przynajmniej we Wrocku) dostała gorączki i bardzo skrupulatnie egzekwuje wszystkie wymagania. W ślad za tym, chciałbym potwierdzić jakie są niezbędne akcesoria aby móc spokojnie pływać pontonem/łódką i silnikiem spalinowym do 15km.

- gaśnica 2kg? czy może być mniejsza?

- bosak (obowiązkowy czy nie?)

- kamizelka ratunkowa dla każdego na pokładzie?

- patent motorowodny dla silników powyżej 10KM?

Czy coś jeszcze?

gasnica w jednostkach do 3,5 m nie obowiązuje

patent od 13,5 km w górę

• 0

No właśnie jak jest z tą gaśnicą na mniejszych jednostkach?

3,5metra jest długością graniczną? Pływałam 3 metrowym pontonem i Policja kilkukrotnie wymagała gaśnicy...

Co więcej, zgodnie z tym zapisem:

? 19. 1. Statek przeznaczony wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji powinien być wyposażony w następujący sprzęt pokładowy:

1) odbijacze w liczbie odpowiedniej do rodzaju i wymiarów statku;

2) bosak;

3) apteczka pierwszej pomocy.

2. Wymagań, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się do statków przeznaczonych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji o długości kadłuba nieprzekraczającej 3,5 m.

Podobnie nie obowiązywałby na jednostkach mniejszych niż 3,5 metra.

• 0

Nie chciałbym wyjść na buca, ale Mateo weź zadryndaj do tych, co to tej sraczki dostali i grzecznościowo zapytaj co masz kupić, żeby im pokazać jak się spotkacie na wodzie.

No skoro sprawdzają to chyba wiedzą czego i na jakiej podstawie.

Podobno najlepiej przy okazji zapytać się o personalia i rangę, wtedy rzadko używają słowa chyba lub prawdopodobnie

P>S>

Mała prośba : daj cynka jak się dowiesz co i jak na priva, w razie gdyby mi wątek uciekł był.

PZDR

Szikling

• 0

Z tego co ja się dowiedziałem to do łodzi/pontonu o długości do 400cm(4m) wymagania są minimalne, a więc tak:

Dzwoniłem (2 razy w kilkudniowych odstępach) do policji rzecznej w Warszawie i trzeba mieć:

Kamizelki ratunkowe (kamizelki asekuracyjne nie są kamizelkami ratunkowymi i za posiadanie ich na stanie zamiast kamizelek ratynkowych będzie karane -to usłyszałem od wałdzy ;) )

ilości odpowiedniej do liczby załogi na pokładzie

Gaśnica 2kg, im wieksza moc silnika (nie pamiętam ile KM) to trzeba mieć 2 gaśnice itd,itd....

Rzutki, bosaka, koła ratunkowego nie trzeba mieć.

Wywiad przeprowadziłem też u dwóch kolegów ze straży rybackiej którzy potwierdzili moje wieści.

Moje wyposażenie na pontonie 380cm długości:

2 kamizelki ratunkowe

1 gaśnica

Tak pływam po Wiśle, teraz na dniach wybieram się na j. Mikołajskie i tam chcę też zaczerpnąć informacji :D u władzy.

ps. jeśli mnie wprowadzono w błąd to prosze kolegów o telefon do policji rzecznej i sprawdzenie moich wiadomości

zróbmy taki mały wywiad i podzielmy się informacjami

• 0

Może Panowie co mają doświadczenie z tego typu kontrolą na Odrze czy Wiśle(szlaki wodne) wypowiedzą sie w temacie? Nie jest to jakaś sztuka wyposażyc łódź czy ponton ale nie będę sie sprzeczał na wodzie z policjantem o to czy kamizelka ma kołnierz czy nie i czy rzutka ma linkę 6mm czy 8. Gasnice i apteczkę mozna zawsze wziac z auta i zreszta posiadanie ich nie powinno podlegac dyskusji ale koło ratownicze z niezależnym źródłem światła jak sie spływa w nocy czy bosak i odbijaki w pontonie wędkarskim to juz jakas paranoja. A jak sie zaopatrzę w rzutke basenowa i plastikowy bosak to tez będzie OK?

• 0

Panowie (a moze i Panie sie trafia-niech nie czuja sie dyskryminowane, wszak mamy rownouprawnienie a i te kurde ...no... stosunki miedzyludzkie na jakims poziomie..), nie widze tutaj odstepstw od tego, co stoi napisane na naszym forum motorowodnym.

W skrocie telegraficznym - jak by nie patrzyl trzeba tyle srodkow ratunkowych(kapoki, kamizelki) ile osob na pokladzie + do ratowania ewentualnego topielca (topielca rodzaju żenskiego)- rzutka, koło rat.

Jak jest silnik to gasnica z wazna data legalizacji(rodzaj żenski i męski sa tu obojetne)

Dalej papiery do lodki oraz ewentualnie do silnika ( od ok. 13,5KM wymagany na wodach PL patent sternika)

Ponadto, dla twardzieli, źrodlo swialta bialego, widocznego ze wszsytkich stron..

O apteczce, zwlaszca podczas kontroli nic nie slyszalem..

Za to z tego co kontrola nic nie wspomina...warto miec na wyposazeniu kotwice.. B)

Gumo

P.s. A kurde pozno jest i zapomnialem... :unsure:

• 0

Przesrane macie panowie. Wspolczuje. Ameryka to naprawde wolny kraj jesli chodzi o te przepisy. Gasnica, kamizelki to normalka, ale zeby patent sternika powyzej 13 kucykow??? :huh: :mellow: :lol: Jak duza musi byc gasnica w przypadku silnika 90 KM? Czy lodz z tym silnikiem jest w stanie ja uciagnac? :mellow:

Jeszcze raz wspolczuje, ze musicie sie zmagac takimi madrosciami.

• 0

Gaśnica z auta ma tylko 1kg, a na wodzie wymagali 2kg. Na pytanie:

- panie, a na co mi taka wielka gaśnica, jak ja mam silnik 8KM,

powiedzieli:

- a co jak się komuś innemu na wodzie coś większego zapali?

w sumie to przemówiło do mnie do uzasadnienie i już taką gaśnicę mam.

• 0

Rozmawiałem z Policją Rzeczną we Wrocławiu i Urzędem Żeglugi Śródlądowej we Wrocku.

Dla jednostek do 3,5 metra długości kadłuba i silniku do 10 kW (ok 13,5 KM) jedynym niezbędnym środkiem/dokumentem jest kamizelka RATUNKOWA (nie asekuracyjna) dla każdego członka załogi. Oświetlenie jak ktoś hula w nocy.

innymi słowy choć nie sprawdzałem reszty zakresu długości, tabelka podana przez @doktorka jest ok.

St. Inspektor żeglugi obiecał przesłać podobne zestawienie, więc jak będę miał całość to wkleję. Może mod umieści to gdzieś w bardziej widocznym miejscu.

nieoficjalnie, jeśli na pokładzie nie ma dzieci, to część inspektorów/Policjantów przymyka oko na kamizelki ratunkowe lub asekuracyjne. Nigdy jednak nie wiadomo na kogo się trafi.

• 0

Recz juz jest umieszczona w widocznym m-cu na tytejszym podforum motorowodnym. Jak mozesz Baloo to z gory dziekuje za aktualizacje, u nas zawsze sie cos zmienia...

Zgadza sie, bardzo duze znaczenie ma na kogo sie trafi, ponizej mysle, ze ciekawy watek do analizy...

...wychodzi na to, ze trzeba znac swoje prawa i jak trzeba dochodzic ich przed sadem.

Komendant danego rejonu moze sobie na odprawie życzyć co chce, zeby panowie wymagali od nas...jednak musi to byc zgodne z aktualnym prawem...wypada rowniez, zeby to prawo znali jego stróże...

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=31091&am p;start=0&

Gumo