Skocz do zawartości

Daiwa Shrapnel

Wojtek Krasnopolski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wywołany do odpowiedzi napisze kilka słów.

Używałem tego kołowrotka do trollingu za szczupakiem. Przynęty typu perch 14 sdr, xrap magnum 30, ripper 22 cm z 250 g ołowiu. On takie zabawki zwija bez wysiłku. Na tyle zwija swobodnie, że przy wyjmowaniu przynęt przy końcu trasy w trollingu traktowałem to zwinięcie jako spining :)

Przyniosło to kilka dużych szczupaków, największy 120 cm.

Ot taka ciekawostka.

Wracając do samej Daiwy

Wysokiej klasy maszyna. Używałem z linkami PE 1.5 i 2.0. pewnie mógłby się sprawdzić przy połowach sumów. Ale ja na sumy mam aveta.

Shrapnele sprzedałem. Poszedłem w bardziej kompaktowe konstrukcje o podobnej mocy zwijania. Daiwa saltiga bj201.

Szerokość shrpanela jest odczuwalna przy wedkach o zgrabnych uchwytach j dolnikach, a takie preferuje

Więcej błędów, niż ta szerokość, nie kojarzę...

Poza ceną. Na pewno nie jest wart 2000 czy tam 600 euro.

Ale kojarzę, że w Niemczech są zdecydowanie taniej niż cena katalogowa

• Like 3

Wielkie dzięki, właśnie o to mi chodziło. Najbardziej interesowały mnie możliwości rzutowe, a Twój post rozwiewa wiele wątpliwości :).

Jesli planujesz rzucac to mam nadzieje ze wedka ma uchwyt kolowrotka, conajmniej, w rozmiarze 18, albo lepiej 20.

Powodzenia !

Witam

Wywołany do odpowiedzi napisze kilka słów.

Używałem tego kołowrotka do trollingu za szczupakiem. Przynęty typu perch 14 sdr, xrap magnum 30, ripper 22 cm z 250 g ołowiu. On takie zabawki zwija bez wysiłku. Na tyle zwija swobodnie, że przy wyjmowaniu przynęt przy końcu trasy w trollingu traktowałem to zwinięcie jako spining :)

Przyniosło to kilka dużych szczupaków, największy 120 cm.

Ot taka ciekawostka.

Wracając do samej Daiwy

Wysokiej klasy maszyna. Używałem z linkami PE 1.5 i 2.0. pewnie mógłby się sprawdzić przy połowach sumów. Ale ja na sumy mam aveta.

Shrapnele sprzedałem. Poszedłem w bardziej kompaktowe konstrukcje o podobnej mocy zwijania. Daiwa saltiga bj201.

Szerokość shrpanela jest odczuwalna przy wedkach o zgrabnych uchwytach j dolnikach, a takie preferuje

Więcej błędów, niż ta szerokość, nie kojarzę...

Poza ceną. Na pewno nie jest wart 2000 czy tam 600 euro.

Ale kojarzę, że w Niemczech są zdecydowanie taniej niż cena katalogowa

Daniel, czy ta Saltiga ma hamulec rzutowy i nadaje się do rzucania przynęt 200+?

Daniel, czy ta Saltiga ma hamulec rzutowy i nadaje się do rzucania przynęt 200+?

Adam Spinnerman z powodzeniem używa takiej saltigi do największych przynęt na Rugii.

Kwestia podstawowa to wymienić fabryczna PH na DH.

Ph siła bezwładności potrafi zamknąć przycisk spustu przy wymachu .

To wiem od Adama.

Adam Spinnerman z powodzeniem używa takiej saltigi do największych przynęt na Rugii.

To wiem od Adama.

Dzięki, a jak z tym hamulcem? Magnetyk, odśrodkowy czy brak?

Edytowane przez godski

To wiem od Adama.

Typowe dla każdej mojej Daiwy. Wszystko zależy od pozycji korby przy wyrzucie. Generalnie trzeba tego pilnować, a i tak się nie upilnuje ;)

PH to bardzo niewygodne rozwiązanie przy castingu. Do trola - ok.

• Like 1

https://www.youtube.com/watch?v=LvTBfqm6gBE  Są twardziele, którzy dają radę :).  Moje pytanie zmierzało w kierunku poszerzenia wiedzy na temat  "rodziny"  Ryogi :).

Na trolling łowię rzadko więc Shrapnel jeszcze troszkę poczeka na miejsce w kolekcji. Jak dla mnie ... piękny jest . Pamiętajcie, że o gustach się nie dyskutuje :)/

• Like 1

Mi też się bardzo podoba, ale czarnej Ryodze też niczego nie brakuje. Pomacałem sobie ostatnio nowy nabytek z HA kolegi i powiem tak: poważnie myślę, czy jednak nie wymienić któregoś z młynków, który teoretycznie był na dożywocie ;)

Izolacja sprzyja takim pomysłom, a to raczej wyjazd na ryby planować trzeba :)

• Like 2

Mi też się bardzo podoba, ale czarnej Ryodze też niczego nie brakuje. Pomacałem sobie ostatnio nowy nabytek z HA kolegi i powiem tak: poważnie myślę, czy jednak nie wymienić któregoś z młynków, który teoretycznie był na dożywocie ;)

Izolacja sprzyja takim pomysłom, a to raczej wyjazd na ryby planować trzeba :)

Też myślałem nad czarną Ryogą ale dyskwalifikuje ją jedno dla mnie - mikroząbki.

• Like 1

Też swego czasu zwróciłem uwagę na Shrapnela. Już na oko wyglądał solidnie i kusił do cięższego castingu. Jednak, gdy podczas któregoś z GS-ów wziąłem do ręki Danielową Daiwę, od razu dałem sobie z nią spokój. Szerokość tego multika, moim zdaniem dyskwalifikuje go do takich zastosowań. Co innego trolling. Szczególnie w przypadku multiplikatorów, to ich konstrukcja ma być dopasowana do naszej dłoni, a nie my mamy kombinować, jak utrzymać w garści i kij i multik. Shrapnel nie ma wady konstrukcyjnej. Dla wielbicieli castingu Daiwa zrobiła Plutona i "zwykłą" Ryogę.

• Like 3

Typowe dla każdej mojej Daiwy. Wszystko zależy od pozycji korby przy wyrzucie. Generalnie trzeba tego pilnować, a i tak się nie upilnuje ;)

PH to bardzo niewygodne rozwiązanie przy castingu. Do trola - ok.

Mam tranxa z PH i dzieje się to samo, czyli raczej kwestia korby niż marki. Mimo tego mankamentu mi się lepiej łowi z taka właśnie korba