Skocz do zawartości

Chronarch Mg - zakres wagowy obsługiwanych przynęt.

bassy

Rekomendowane odpowiedzi

Wpowiedzcie się na temat tego multika, zwłaszcza, jeśli chodzi o górną granicę możliwosci wyrzutowych. Słowem jak użytkować -żeby się zbyt szybko nie rozleciał :D. Planuję go połączyć z kijem 17lb, cw do 3/4oz. A może do 1 oz- to już zależy od charakterystyki kijka...............

bassy

Postawione pytanie jest niedokonca właściwe, bo co to znaczy górna granica mozliwości rzutowych?? Każdy multiplikator który rzuci 5g rzuci i 100g. Chronarch 51 ma podobną szpulę jak scorpion 1001/Mg więc został stworzony do dużo mniejszych i lżejszych przynet, napewno z dobrze dobranym kijem obsłuży skutecznie 4-5g. Jest to kołowrotek do lekkiego castingu. Podczepianie takich multikow jak Chronarch 51 do kija 1 oz mija się z celem, bo ani z takiego zestawu nie rzucisz 5g wabika, na co pozwala multik, a rzucanie ciężkich wabików, na co pozwala kij nie będzie efektywne z multika o wąskiej szpuli i niewielkiej pojemności. podsumowywując chronarch jest Ok do kija od 8 lb do 14 lb, na kij 17 lb właściwszy byłby metanium XT a do kija 1 oz np curado 201

pozd JW :D

@bassy

w którym fragmencie mojej wypowiedzi napisałem, ze 14g to granica dla chronarcha 51?? :huh: :huh: :huh:

Ja korzystam z multika podobnego charakteru, czyli scorpion 1001. Uzywam go z kijem o mocy 10 lb i lowię na wabiki od 5g do 15g. Ten zakres uwazam za optymalny a nie maksymalny (przynajmniej w gornym zakresie). Rzucałem z tego multiplikatora tez ciezsze wabiki np, slider 7S (21g), ale jak wspomniałem cięższymi przynetami efektywniej lowi się innymi kołowrotkami. Jak jednak się uprzesz przy swoim mozesz oczywiście przyczepić chronarcha 51 do kija 2-4 oz i walic z niego Fatso 14.

Polska wolny kraj :D

JW

mozesz oczywiście przyczepić chronarcha 51 do kija 2-4 oz i walic z niego Fatso 14.

JW

Pytanie ile wejdzie power pro 30lb na chronarcha, bo to chyba minimum do jerka 100 gram. Moze wejsc ponizej odleglosci rzutu i tak pierwszy rzut bedzie ostatnim :lol:

to zart oczywiscie, ale mysle ze nalezy dostrzegac zwiazek multiplikatora z linka. Przykladowe linki podaja nawet producenci dobrych multiplikatorow. Mysle ze w przypadku chronarcha beda to, generalnie rzecz ujmujac, okolice 10 lb. Nigdy nie aspirowałem i nie aspiruje do jakiejś pogłębionej wiedzy w dziedzinie multików, więc oczywiście mogę się mylic.

Odpowiadajac na Twoje pytanie @bassy powiem tak, kij 17lb do 3/4 oz pod warunkiem że będzie to jakaś subtelniejsza wersja siedemnastki np. Triumph Casting TRC 60 MF, albo Batson IP 844F, w zestawieniu z chronem jeszcze by mnie nie raził, myślę że to górna granica.

Jeżeli chodzi o obsługę przynęt, to rzucałem z chornarcha zbyt krótko żeby się wypowiadać definitywnie, ale generalnie wrażenia miałem podobne do @jerzego, tzn. analogia ze scorpionem 1001 się nasuwała, chronarch moze nieco lepiej radzi sobie z lżejszymi przynętami - ale to jest moje prowizoryczne wrazenie. Myslę że przynęty 3/4 oz nie będą stanowiły dla chronarcha zagrozenia jezeli chodzi o eksploatacje.

Wpowiedzcie się na temat tego multika, zwłaszcza, jeśli chodzi o górną granicę możliwosci wyrzutowych. Słowem jak użytkować -żeby się zbyt szybko nie rozleciał :D. Planuję go połączyć z kijem 17lb, cw do 3/4oz. A może do 1 oz- to już zależy od charakterystyki kijka...............

Cześć,

Mnie to chyba będą nazywać marudą :D Bassy, mam tego multika i powiem Tobie, że ja go użwam od 3g (kijek bardzo ważna rzecz) ale najlepiej chodzi od 5g. Jeśli chodzi o górny zakres to 3/4 oz. może być, choć to kołowrotek do lżejszych zastosowań. Jednak ... (i tu się zaczyna) zastanawiam się do jakiej rybki chcesz używać tego multika? Dlaczego zastanawiasz się nad chronarchem mg 51?

Pozdrawiam

Remek

mozesz oczywiście przyczepić chronarcha 51 do kija 2-4 oz i walic z niego Fatso 14.

JW

chronarch moze nieco lepiej radzi sobie z lżejszymi przynętami - ale to jest moje prowizoryczne wrazenie.

Chronarch 51 mg, różni się od scorpiona 1001 i od scorpiona mg drobiazgami. Różni się też konstrukcją szpulki (głównie osią) oraz tym, że ma inny hamulec. To wszystko powoduje, że szpulka jest troszkę lżejsza ale ... te drobiazgi (wyrażone w gramach) nie mają wpływu na właściwości rzutowe. Tak więc jeśli chodzi o możliwości rzutowe postawiłbym między tymi trzema multikami znak równości z lekkim wskazaniem na chronarcha 51.

Pozdrawiam

Remek

Jerzy spoko zamiast LB napisałem gram..........

A tak to co innego, zwracam honor :D :D . Myslę, ze linka 14/15 lb byla by rozsądnym maksimum dla tego rodzaju kolowrotka jak chronarch 51, scorpion 1001/MG itd. Z subtelnych kijów 17 lb z ktorymi tytułowy multik jeszcze by wspołpracował to Lamiglas z serii competitor CC661

pozd JW :D

Powiem wprost. Miałem nim łowić , własnie lekko, sandacze na małe przynęty, które sprawdzają się w lubelskim zalewie. Ryb jest stosunkowo dużo ale sztuk do 2kg najwięcej chociaż i smoki się trafiają.

Remku - ten multik już mam, ale prawdopodobnie przesiądę się na ten testowy spinn z FC :D. I zastanawiam się jak w sensowny sposób wykorzystać chronarcha, bo nie chcę się z nim rozstawać. Nie chcę równiez dublowac zestawu.

Najłatwiej byłoby, gdyby ktoś powiedział, że rezon w spinnie to prawie to samo co w castingu - wtedy zmówiłbym sobie kij z rezonansem w wersji castingowej - wtedy do przynęt do 20gram zestawik spoko( ale na takie uproszczenie nie liczę-męczyłem Friko wielokrotnie i wychodzi na to, że sandacz to raczej spinn + rezon.....). Oczywiście wszystko się rozstrzygnie jak połowię tym ISB 781.

Myślę że można ustalić górną granicę kalibru zestawu, tak by posługiwanie się chronarchem było przyjemnością i mu nie szkodziło. chodzi mi o kijek o oczko cięższy od ISB 781, tak by go nie dublował, i nie musi już być fast. Friko rozwiń swą wypowiedź, jeśli coś jeszcze jest do dodania.

Dlatego chcę go zostawić do łowienia bo jest super poręczny, chyba że ktoś zasugeruje metanium mg i faktycznie prawdziwe 17lb mocy. Ale zdaje się że to dla mnie za ciężko, bo i tak przynęty nie przekroczą 25g.

@Bassy

żeby poznac możliwosći swojego multiplikatora, najlepiej zapisz się na zlot castingowy nad Bobrem organizowany przez @Thymallusa

Tam będziesz miał możliwość przykręcenia chronarcha do dużej liczby różnych kijów castingowych, i porzucania z takich zestawów pod okiem fachowych instruktorów.

Po takim doświadczeniu sam bez problemu będziesz w stanie odpowiedzieć na pytanie co Tobie leży, a co nie. Bo preferencje wszyscy mozemy miec troche odmienne - opinia Kolegow wedkarzy jest pomocna, ale nigdy nie zastapi wlasnego zdania, przynajmniej nie powinna

Pozdrawiam