wobo Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Hahahahahahahahahahahahah padłem brak mi woli jakkolwiek z tym polemizować. eRKa, żyj dalej złudzeniami na 100% będzie lepiej jak tylko będziemy oczekiwać od Nich (nie od Nas). No nic. Za wątek podziękuję. Miało być konstruktywnie Cały czas konstruktywnie proponuję - realnie zmniejszyć limity. Dostosować do rzeczywistej możliwości wody, a nie utrzymywać fikcji z czasów głębokiej komuny. Konstruktywnie proponuję - dla wędkarzy którzy ryby wypuszczają - bezpłatna karta na cały kraj(prócz oczywiście dotychczasowych opłat w konkretnym okręgu z którego jest wędkarz) To było by z korzyścią dla wszystkich. Wędkarz mógłby swobodnie wędkować na wszystkich wodach PZW i pokazywać innym, że nie trzeba wcale ryb zabierać. Ustosunkuj się proszę do powyższego, miast wyśmiewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Romku, zapomniałeś dodać o zwiększeniu do maksimum kontroli nad wodą. Wprowadzenie Twojego pomysłu z bezpłatnością zaskutkuje tym, że pół miliona wędkarzy okaże się wielbicielami C&R. Za darmo warto minąć się z prawdą, a mając świadomość, że kontrole zdarzają się od wielkiego dzwonu, tym bardziej. Życie pokazuje, że poważne traktowanie, zalecenia, prośby, czy wskazówki są psu na budę. Niestety, jako społeczeństwo, jesteśmy skrojeni na miarę surowych, precyzyjnych i egzekwowalnych przepisów. Kultura osobista i uczciwość jest w odwrocie, a osoby cechujące się jednym i drugim kojarzą co najwyżej się z jakimś wymierającym gatunkiem. Trzeba wyrobić nawyki, nauczyć przestrzegania przepisów, a w przyszłości traktować po partnersku. Nie odwrotnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Oczywiście kontrole wskazane i pożądane. Często i wszędzie. Co do "Złów i wypuść" - Są chyba już we wszystkich okręgach takie wody - mniej lub więcej. Więc jeśli na tych ogólnodostępnych - byłby z tym problem, to może chociaż na takich? Dla wszystkich wędkarzy ze związku? Takie wody są lepiej pilnowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 a ja jestem zadowolony.....ryb jest wystarczająco dużo i wystarczająco mało.....problemem jest raczej jakość wody oraz efekty pracy meliorantów.....tak to przynajmniej wygląda w moim okręgu.....komu się Polski Związek Wapniaków nie podoba, niech idzie na swoje.....najbardziej mnie mierzi personifikacja ryb i jednoczesne odhumanizowywanie starszego pokolenia.....to brak szacunku i nieupoważniona pycha......polecam do rozważenia: https://th-th.facebook.com/drSylwiaSpurek/videos/ryby-te%C5%BC-maj%C4%85-swoje-prawa-ryby-te%C5%BC-maj%C4%85-g%C5%82os/916743635393699/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Cały czas konstruktywnie proponuję - realnie zmniejszyć limity. Dostosować do rzeczywistej możliwości wody, a nie utrzymywać fikcji z czasów głębokiej komuny. Konstruktywnie proponuję - dla wędkarzy którzy ryby wypuszczają - bezpłatna karta na cały kraj(prócz oczywiście dotychczasowych opłat w konkretnym okręgu z którego jest wędkarz) To było by z korzyścią dla wszystkich. Wędkarz mógłby swobodnie wędkować na wszystkich wodach PZW i pokazywać innym, że nie trzeba wcale ryb zabierać. Ustosunkuj się proszę do powyższego, miast wyśmiewać.Po wprowadzeniu Bezpłatnej Karty wszyscy się nagle zrobią No Kill :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Odbiegliście Panowie nieco od tematu..... A ja Wam powiem, że znalazłem niemalże złoty środek Otóż moje koło gospodaruje na niewielkiej żwirowni. Co roku ok. 70-80 wędkarzy opłaca 270 zł., która to kwota w całości idzie na zarybienie + ewentualnie 80 zł. za nieodrobienie 5 godzin pracy na rzecz łowiska (z kolei te pieniądze idą na utrzymanie łowiska, takie jak koszenie, utrzymanie stanowisk, opłata za prąd,itp). Niedozwolone mamy łowienie tu na spinning i muchę. Łowię tutaj na spławik, grunt, i uwaga, czasem także na żywca, gdy mam ochotę na szczupaka. Stąd ryby zabieram (w tamtym roku wziąłem np. cały limit jednego z gatunków), gdyż lubię jeść ryby. Podobnie jak ja, postępuje większość wędkarzy na tym łowisku, ale mimo to, ryb u nas jest pod dostatkiem, bo żwirownia jest regularnie, kilka razy do roku, zarybiana. Łowimy głównie karpie, amury, szczupaki, tęczaki, liny, karasie, płocie.Gdy natomiast chcę pospiningować (co robię raz, dwa razy w tygodniu), to idę na płynącą nieopodal Wisłę oraz jej dopływy i łowię pstrągi, klenie, szczupaki, sandacze, brzany. Jednak z wód płynących ryb nie zabieram od kilkunastu lat już, z powodów, o których koledzy wyżej mówili.Wilk jest syty i owca cała. Można ? Można.... Edytowane 26 Stycznia 2021 przez Grzesiek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Czyli macie staw hodowlany, w którym odłów dozwolony wyłącznie amatorskimi narzędziami połowowymi przez wybranych rybaków - amatorów 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 No nie do końca Bartku. Bo rybak łowi siecią, a wędkarz wędką...Ot, taka mała, subtelna różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Mylisz się, rybak idzie po ryby, a wędkarz na ryby, taka jest różnica. Narzędzia połowowe nie mają żadnego znaczenia 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Oj mają, mają... Wędkarz łowi ryby głodne lub takie w których wzbudził agresję. Rybak siecią zgarnia wszystko co żyje. Poza tym, rybak większość swojego połowu (o ile nie całość) sprzedaje dla zysku, a wędkarz (zgodnie z RAPR) takiego prawa nie ma.Naprawdę nie widzisz różnicy ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Spokojnie Grzegorz, żarcik tylko, wybacz jeśli uraziłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Wybaczam i urazy nie czuję Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Tak jak pisał Bartek, każdy wędkarz jest rybakiem (tyle że dokonującym połowu amatorskimi narzędziami połowowymi ), natomiast mało który rybak jest wędkarzem.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Parafrazując stary żart...- Jaka jest różnica między narzeczeństwem a małżeństwem?- Taka jak między polowaniem a świniobiciem. Zatem, jaka jest różnica pomiędzy wędkarstwem a rybactwem...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Jest jeszcze jedna różnica - tych ryb wcale natychmiast nie trzeba zabierać. Można ten swój limit wyczerpać, lub nie. Ale różnica jest w ilości łowionych ryb. A te łowione i zabrane są systematycznie uzupełniane. Dla chętnych - łowisko Lubojenka - proszę sobie na fb zobaczyć jak działa. Albo nowo powstające - U Makary. To z tych co je obserwuję... pewnie jest setka innych działających na zbliżonych zasadach. I można być myśliwym, ale już niekoniecznie rzeźnikiem. Albo rzeźnikiem czasami... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Taki głos w dyskusji o Statucie PZW znalazłem w odmętach internetu:https://www.facebook.com/lewalech/posts/4069529279760249 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Przeczytałem pomysły tego Pana, dużo sprzeczności. Śmiem twierdzić, że wprowadzenie ich w życie doprowadziłoby do błyskawicznego upadku PZW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Prawda, część tych bardziej samodzielnych kół mogłaby uznać, że okręgowa pomoc ichtiologiczna i inna jest niewystarczająca i zacząć się rozglądać gdzie indziej. Chociaż z drugiej strony patrząc może ludziska zaczęliby sami bardziej fachowo brać sprawy w swoje ręce. Edytowane 27 Stycznia 2021 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Obawiam się, że 90% kół upadłoby z braku chętnych do ich prowadzenia. Już teraz jest problem ze znalezieniem chętnych do jakiegokolwiek działania 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Przeczytałem pomysły tego Pana, dużo sprzeczności. Śmiem twierdzić, że wprowadzenie ich w życie doprowadziłoby do błyskawicznego upadku PZWMoże to jest jedyny sposób na tę skostniałą i zmurszałą strukturę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 A łowił będziesz w wannie, bo wody polskie nie mają obowiązku udostępniać zasobów wędkarzom, podobnie jak prywatni przedsiębiorcy, np spółki rybackie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Konkurencja kół? A gdzie miejsce na od lat wygłaszane żądania o składce krajowej? Koła by się kisiły we własnym sosie i zamknęły na obcych członków. Mogło by to trwać do pierwszej kontroli urzędu marszałkowskiego, potem negatyw i rozwiązywanie umowy użytkowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konopaa Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Obawiam się, że 90% kół upadłoby z braku chętnych do ich prowadzenia. Już teraz jest problem ze znalezieniem chętnych do jakiegokolwiek działaniaKonkurencja między kołami to zbytnie rozdrobnienie, ale między okręgami miało by to sens. Oczywiście większość wędkarzy przywiązana byłaby do swojego okręgu, jednak spora część (mieszkająca na granicach okręgu) miałaby wybór gdzie wykupić podstawową składkę i gdzie ewentualnie dodatkowo na konkretne łowisko. Poza tym upadek ogólnokrajowego związku wędkarskiego na rzecz regionalnych to chyba pożądana i nieunikniona przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 W każdej chwili możesz opłacić składki w dowolnym kole w kraju, nie ma państwowej rejonizacji Możesz również opłacać składki dodatkowo w wielu okręgach, by łowić w innych wodach. Konkurencja w tym względzie jest od wielu lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi