Guzu Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 Zalozenie, ze po wymianie calej przekladni podkladki pozostana bez zmian i kolowrotek nadal bedzie super spasowany jest mocno optymistyczne.To po prostu roznie bywa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) No właśnie, dlatego interesuje mnie konkret i dopytuję czy kolega będzie samodzielnie przekładał - może uniknąć kłopotów. Z jednej strony mówimy tu o elementach precyzyjnie wykonanych w (tak podejrzewam!) ściśle określonych tolerancjach, które pracują w dość prostym mechaniźmie. Z drugiej strony liczba popsutych młynków mówi sama za siebie (i nie, nie "ułoży się") Edytowane 13 Marca 2024 przez kineret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 No właśnie, dlatego interesuje mnie konkret i dopytuję czy kolega będzie samodzielnie przekładał - może uniknąć kłopotów. Z jednej strony mówimy tu o elementach precyzyjnie wykonanych w (tak podejrzewam!) ściśle określonych tolerancjach, które pracują w dość prostym mechaniźmie. Z drugiej strony liczba popsutych młynków mówi sama za siebie (i nie, nie "ułoży się") Jak zrobi to osoba z pojęciem i doświadczona to kołowrotek musi chodzić dobrze.Mam przerobiony tp xd 17 na wolniejszy i chodzi rewelacyjnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) Psikusa zrobiło Shimano w tym 21sw bo wałka nie musisz zmieniać. Regulację ponowną na 80% będzie trzeba zrobić. Tylko tu nie ma z tym problemu bo on ma też normalne podkładki pomiędzy kołem a łozyskiem. A nie jak stella pomiędzy obudową i łożyskiem te duże gdzie ciężko kupić te najcieńsze.I teraz buuum! On ma fabrycznie podkładkę z prawej strony :-) Problem możesz napotkać jeden moim zdaniem. Musisz dobrze ustawić oporówkę i tą gumkę nad nią. Edytowane 13 Marca 2024 przez przemo_w 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 No właśnie, dlatego interesuje mnie konkret i dopytuję czy kolega będzie samodzielnie przekładał - może uniknąć kłopotów. Z jednej strony mówimy tu o elementach precyzyjnie wykonanych w (tak podejrzewam!) ściśle określonych tolerancjach, które pracują w dość prostym mechaniźmie. Z drugiej strony liczba popsutych młynków mówi sama za siebie (i nie, nie "ułoży się") Konkret jest wtedy, gdy na stole jest kolowrotek i się spasowuje to wszystko po przekładaniu.Jak napisał Slawek, mozna to zrobic top i bedzie chodzić top.Mozna spaprac.Albo zrobic średnio. Jak w zyciu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) Moje skile kończą się na wymianie knoba i dołożeniu łożysk pod szpulę. Za drogi młynek i zbyt łatwo go spieprzyć. Moje zamówienie wygląda tak:No.0172 Pinion gear 10ED0 2,200YENNo.0173 Warm shaft gear,10EDC 605YENNo.0174# Drive gear assy.101P3 4,510YEN Edytowane 13 Marca 2024 przez drChlubicz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2024 (edytowane) Dzięki, na takie odpowiedzi liczyłem. Czyli części takie jak zakładałem plus warto jeszcze mieć podkładki w razie gdyby potrzebna była ponowna regulacja. Spoko - przynajmniej już wiesz na co uważać Ostatni raz kiedy wymieniałem przekładnię było w Stradiku FJ 5000 którego złożyłem na fabrycznych podkładkach i kręcił bardzo fajnie aż do któregoś zalania, ale zdaję sobie sprawę, że nie zawsze tak jest. TP SW 4000 mam dopiero niecały sezon, ale już wiem że zagości u mnie na długo. Stosunek cena-jakość nie do pobicia. Połowiłem też wersją 6000 PG i przy niej ten 4000 wygląda nieco komicznie - przerośnięte body i knob z malutkim rotorem - jak napakowany kangur. Ale za to jest lekki, sztywny i czuć moc. Używam do łowienia sumów z ręki a pod szczupaki, nawet te najgrubsze to jest wręcz "overkill" Świeżo po zakupie też chodziła mi po głowie przekładka na PG, ale już trochę połowiłem i raczej zostanę przy XG, które prędzej się przyda na morzu. Nie odczuwam żadnego dyskomfortu w łowieniu tym młynkiem w rzece - po prostu wolniej kręcę, a nurt robi resztę roboty i odbywa się to całkowicie bezwysiłkowo, z tym że jestem przyzwyczajony do szybkiego przełożenia i kogoś innego faktycznie może to wkurzać. Edytowane 14 Marca 2024 przez kineret 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2024 Trzeba też pamiętać że najczęściej sprzedawane zestawy podkładek regulacyjnych do wersji "cywilnych" czytaj "nie SW" nie będą pasowały bo mają średnicę wewnętrzną 7mm, a do regulacji SW są potrzebne podkładki o średnicy wewnętrznej 8mm. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2024 No właśnie, dlatego interesuje mnie konkret i dopytuję czy kolega będzie samodzielnie przekładał - może uniknąć kłopotów. Z jednej strony mówimy tu o elementach precyzyjnie wykonanych w (tak podejrzewam!) ściśle określonych tolerancjach, które pracują w dość prostym mechaniźmie. Z drugiej strony liczba popsutych młynków mówi sama za siebie (i nie, nie "ułoży się") Odnosnie konkretu.Skonczylem zmieniac przekladnie na PG w Stelli 2018, model bazowy to bylo FJ4000.Po instalacji dolozylem jedna cienka podkladke w osi kola przekladni.Czyli czesc ozaczona na schemacie owej Stelli jako 100W9.Kolowrotek posiadal, w wersji z normalna przekladnia, jedna grubsza podkladke dystansowa pod lozyskiem.Teraz, z przekladnia PG, ma dodatkowo jeszcze jedna cienka podkladke. Takze konkret jest taki : jak sie zaczyna przekladanie przekladni, to dobrze miec podkladki przygotowane, by zrobic to RAZ a DOBRZE Pozdr 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 30 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2024 Cześć.Nadszedł czas na zakup młynka pod dorsze. PILKERY 100-150MAX (Jak duży dryf)Caly czas łowilem 4000 XG (SWB). Przy 150g juz mi go szkoda. Po głowie chodzi mi 6000 PG ale zastanawiam sie czy nie będzie za wolny? Przy szybkim wybieraniu czuję opór i nie zrobię helikoptera ale pod dorsze mi pasuje . Z danych wynika różnicy w nawoju 12cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 30 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2024 Przekładnia pasuje zamiennie między 4 a 6 jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 30 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2024 Cześć.Nadszedł czas na zakup młynka pod dorsze. PILKERY 100-150MAX (Jak duży dryf)Caly czas łowilem 4000 XG (SWB). Przy 150g juz mi go szkoda. Po głowie chodzi mi 6000 PG ale zastanawiam sie czy nie będzie za wolny? Przy szybkim wybieraniu czuję opór i nie zrobię helikoptera ale pod dorsze mi pasuje . Z danych wynika różnicy w nawoju 12cm .Bebechy 4000/5000/6000 mają te same i można je pomiędzy nimi wymieniać. Różnica jest jedynie w wielkości kosza i szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 30 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2024 (edytowane) W wypuście obecnym SW-C też tak jest?W takim razie czy jest sens kupować nowy za ponad 2k mający jedynie większy rotor i szpule... Edytowane 30 Lipca 2024 przez lyha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 30 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2024 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 30 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2024 (edytowane) W wypuście obecnym SW-C też tak jest?W takim razie czy jest sens kupować nowy za ponad 2k mający jedynie większy rotor i szpule...Możesz z czystym sumieniem zamówić do tego, którego posiadasz, komplet zmniejszający szybkość nawoju linki z XG, na HG lub nawet na PG. Napęd PG z twinpowera nawet można zamontować w odpowiedniej stelli. Edytowane 30 Lipca 2024 przez Kokosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 31 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2024 Coraz mniej dostępnych części do wypustu sprzed 9 lat niestety ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 W końcu zdecydowałem się na zakup TP 4000 XG (SW-C). Pierwsze wrażenia z pracy na sucho, mega maślana praca.Nie kręci ciężej tak jak niektórzy pisali tutaj tylko po prostu jest bardziej spasowany i pewnie sie ułoży w boju. Po zakręceniu korbą nie robi się helikopter tylko praca gaśnie po woli. Praca i spasowanie tu przypomina mi daiwe. W porównaniu do mojego SWB jest spora różnica w kulturze pracy. Zobaczymy jak nad wodą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strumyk Opublikowano 11 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października Czy ktoś się orientuje kiedy będzie premiera nowego modelu TP SW ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października Która szpula oprócz dedykowanej będzie pasować do swc4000? Stradic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi