zorak Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 WitamPrzeszukałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie i nie znalazłem. Od kilku lat jestem wielkim miłośnikiem kołowrotków Shimano i tylko młynków tej firmy używam. Noszę się z zamiarem zakupu następnego i trafiłem na ofertę firmy mefistofishing. I teraz mam mętlik w głowie ponieważ w naszych sklepach są kołowrotki shimano Japan, Malezia i są one całkowicie inne o tych jakie oferuje Mefisto. Ten sklep ma zarówno shimano Japan jak i Malezia. I tak się zastanawiam, czy te Malezyjskie w Mefisto dużo się róznią od Malezyjskich w naszych sklepach. Chodzi mi o jakość wykonania, spasowanie itd. I czy te shimano Japan są dużo lepsze jeżeli chodzi o jakość od tych japan oferowanych w Polsce?Jak to jest, czy wystrzegać się ogólnie Shimano made in Malesia nawet oferowanych w MefistoFishing czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Nie wiem ile sztuk (modeli) kolowrotkow planujesz zakupic w roku 2012. Ale nie szukalbym regul czy prawidel rzadzacych swiatowa oferta sygnowana marka Shimano.Zacznij od tego jak i gdzie i co bedziesz lowil.Jaka wedka, przynety, jaka linka.Znajdz model (mozliwie) pasujacy, lub kilka takich.I wtedy rozpatruj dany kolowrotek pod wzgledem praktycznego zasotosowania w warunkach wedkarskich.Chyba, ze jestes na etapie rozszerzania kolekcji mieszkajacej w regale tudziez szafie - wtedy nie pomoge Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorak Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Ja nie kolekcjonuje kołowrotków, tylko zmieniam na inne i te starsze odsprzedaje. Potrzebuje kołowrotka do lekkiego spinningu i do kija 3-18gr.A łowił będę głównie w jeziorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Duużo ludzi pisało o tym na tym i innych forach. Generalnie Japońce uważają w handlu swój rynek, czyli JDM i resztę świata.Uważa sie powszechnie i coś w tym jest, że produkty na wewnętrzny rynek japoński są lepsze, nawet te z napisem na stopce innym niż Japan.Po przestudiowaniu strony Mefisto zapewne zauważyłeś, że wiele jest modeli nie występujących w Europie, czy gdzie indziej. Osobną kwestią jest takie samo nazewnictwo serii dla dwóch różnych produktów. Przykład: Na Japonię był/jest Biomaster, podczas gdy w Europie praktycznie ten sam młynek sprzedawany jest jako Twin Power. W Japonii Twin, to praktycznie zubożona Stella. Mam Shimano JDM TP 08 i z ciekawości nabyłem w zeszłym roku TP FC. Różnica jest duża-lekkość, spasowanie, luzy, rodzaj zastosowanego hamulca. Z drugiej strony cena Europejczyka przemawia na jego korzyść-kosztował mnie ponad dwa razy mniej niż Japoniec i ma szpulę w komplecie.Ciekawe jak będą się sprawowały oba za parę lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Takie tylko zgadywanki..... Może to właśnie importerzy kreują nazewnictwo a nie producent? Przypuszczam, że może to być związane z mentalnością ludzi różnych nacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorak Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Czyli wychodzi na to, że lepiej kupić JDM nawet produkowanego w Malezji, niż Shimano z naszych sklepów nawet gdy cena jest taka sama lub bardzo podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Czyli wychodzi na to, że lepiej kupić JDM nawet produkowanego w Malezji, niż Shimano z naszych sklepów nawet gdy cena jest taka sama lub bardzo podobna.Sęk w tym, że cena nie będzie porównywalna biorąc pod uwagę samo nazewnictwo. Kieruj sie tym co napisał @Guzu, popatrz na parametry techniczne-to na czym Ci zależy najbardziej, pogadaj z Mefisto i wszystko powinno Ci się ułożyć w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorak Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zastanawiałem się nad dwoma modelami do lekkiego spinningu http://www.mefistofishing.pl/shimano-sephia-bb-c3000s-made-i n-japan-p-496.html lub http://www.szczupak.pl/produkt,4745 Ale chyba pogadam z Mefisto i mi doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 To zobacz, powinnien Ci pasowac (chyba że szukasz nówki sztuki), to limitowana wersja Sephii (tej prawdziwej, a nie wersji BB)na rynki pozaJDM. http://allegro.pl/okazja-kolowrotek-shimano-fireblood-2500fa -japan-i2429307377.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi