Skocz do zawartości

Kołowrotki Shimano a jakość

zorak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeszukałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie i nie znalazłem. Od kilku lat jestem wielkim miłośnikiem kołowrotków Shimano i tylko młynków tej firmy używam. Noszę się z zamiarem zakupu następnego i trafiłem na ofertę firmy mefistofishing. I teraz mam mętlik w głowie ponieważ w naszych sklepach są kołowrotki shimano Japan, Malezia i są one całkowicie inne o tych jakie oferuje Mefisto. Ten sklep ma zarówno shimano Japan jak i Malezia. I tak się zastanawiam, czy te Malezyjskie w Mefisto dużo się róznią od Malezyjskich w naszych sklepach. Chodzi mi o jakość wykonania, spasowanie itd.

I czy te shimano Japan są dużo lepsze jeżeli chodzi o jakość od tych japan oferowanych w Polsce?

Jak to jest, czy wystrzegać się ogólnie Shimano made in Malesia nawet oferowanych w MefistoFishing czy nie?

Nie wiem ile sztuk (modeli) kolowrotkow planujesz zakupic w roku 2012.

Ale nie szukalbym regul czy prawidel rzadzacych swiatowa oferta sygnowana marka Shimano.

Zacznij od tego jak i gdzie i co bedziesz lowil.

Jaka wedka, przynety, jaka linka.

Znajdz model (mozliwie) pasujacy, lub kilka takich.

I wtedy rozpatruj dany kolowrotek pod wzgledem praktycznego zasotosowania w warunkach wedkarskich.

Chyba, ze jestes na etapie rozszerzania kolekcji mieszkajacej w regale tudziez szafie - wtedy nie pomoge

Pozdrawiam

Guzu

Duużo ludzi pisało o tym na tym i innych forach. Generalnie Japońce uważają w handlu swój rynek, czyli JDM i resztę świata.

Uważa sie powszechnie i coś w tym jest, że produkty na wewnętrzny rynek japoński są lepsze, nawet te z napisem na stopce innym niż Japan.

Po przestudiowaniu strony Mefisto zapewne zauważyłeś, że wiele jest modeli nie występujących w Europie, czy gdzie indziej.

Osobną kwestią jest takie samo nazewnictwo serii dla dwóch różnych produktów.

Przykład: Na Japonię był/jest Biomaster, podczas gdy w Europie praktycznie ten sam młynek sprzedawany jest jako Twin Power. W Japonii Twin, to praktycznie zubożona Stella.

Mam Shimano JDM TP 08 i z ciekawości nabyłem w zeszłym roku TP FC. Różnica jest duża-lekkość, spasowanie, luzy, rodzaj zastosowanego hamulca. Z drugiej strony cena Europejczyka przemawia na jego korzyść-kosztował mnie ponad dwa razy mniej niż Japoniec i ma szpulę w komplecie.

Ciekawe jak będą się sprawowały oba za parę lat :D

Czyli wychodzi na to, że lepiej kupić JDM nawet produkowanego w Malezji, niż Shimano z naszych sklepów nawet gdy cena jest taka sama lub bardzo podobna.

Sęk w tym, że cena nie będzie porównywalna biorąc pod uwagę samo nazewnictwo. Kieruj sie tym co napisał @Guzu, popatrz na parametry techniczne-to na czym Ci zależy najbardziej, pogadaj z Mefisto i wszystko powinno Ci się ułożyć w całość.