Skocz do zawartości

Niedrogi cast do 400-500 gramów wyrzutu

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam czegoś jak w temacie, mam MPP2 do 350 gramów ale trochę za słaby - zaczyna klękać przy 300 gramach.

Dwa składy, dolnik koło 50 cm lub dłuższy, 250-2,75 m.

Na razie znalazłem dwa:

1.  Svartzonker Black Series "The Horizon" 9'1" <400g 

https://pleciona.pl/pl/p/Svartzonker-Black-Series-The-Horizon-91-400g-Cast/44737

2. Svartzonker Black Series 9'1" 400g "The Big Gun"

https://pleciona.pl/pl/p/Svartzonker-Black-Series-91-400g-The-Big-Gun/35344

Miał ktoś może powyższe? A może propozycja czegoś mocniejszego do 500-600 gramów?

• Like 1

Mam z Black Series kij do 150 gram, a w piątek "macałem" właśnie z ciekawości model Big Gun do 400gr. Miałem wrażenie, że mogę sprzedawcę zza lady nim wyciągnąć. Niestety tylko taka styczność. Ja tak ciężko nie łowię (jeszcze) ale któryś ze sprzedawców w owym sklepie już tak i poleca St. Croix. Jak sam mówił, którymś tam kijem chyba do 8oz mógłby spokojnie kasa fiskalną rzucać.

Edytowane przez golsyl1980

Szukam czegoś jak w temacie, mam MPP2 do 350 gramów ale trochę za słaby - zaczyna klękać przy 300 gramach.

Dwa składy, dolnik koło 50 cm lub dłuższy, 250-2,75 m.

Na razie znalazłem dwa:

1.  Svartzonker Black Series "The Horizon" 9'1" <400g 

https://pleciona.pl/pl/p/Svartzonker-Black-Series-The-Horizon-91-400g-Cast/44737

2. Svartzonker Black Series 9'1" 400g "The Big Gun"

https://pleciona.pl/pl/p/Svartzonker-Black-Series-91-400g-The-Big-Gun/35344

Miał ktoś może powyższe? A może propozycja czegoś mocniejszego do 500-600 gramów?

Jednie co mi przychodzi do głowy to musky jakim operuje @melanżyk  . Ale to nie ta półka cenowa ..

Andrzej ile ważą te kije ? Bo coś nie mogę znaleźć info ...

Jednie co mi przychodzi do głowy to musky jakim operuje @melanżyk  . Ale to nie ta półka cenowa ..

Wiem, ale te Melka to jednoskłady - może w ostateczności pomyślę .

Może ktoś tutaj wrzuci te kijki których używa Melek i je opisze?

Nie wiem ile ważą.

Tak, 

Fajna cena ale nie w PL. 

To chyba ten mocniejszy do 500-600 gramów bo coś kojarzę że ten słabszy to do 8 oz był.

Ktoś wie jak długie są tam dolniki ?

Ten pierwszy czyli Horizon 306 gramów.

https://www.dogger.se/sz-black-series-the-horizon-9-1-400g-casting?utm_source=pricerunner&utm_medium=cpc&utm_campaign=Rullar%20och%20spön

Big Gun 318 gramów

https://bojdaspon.se/produkt/svartzonker-black-the-big-gun-400g/

Może warto wziąć pod uwagę przebudowę dolnika. Ja zaraz po kupieniu upragnionego kija stwierdziłem, że blank mi odpowiada lecz dolnik jest za krótki. Kij leciał na "pysk" zleciłem przebudowę o 8cm FC i jest git.

Cena przebudowy była bardzo ok i nie zrujnowała budżetu.

• Like 1

Dziwnie, że takie krótkie robią te dolniki w takich armatach. 44-46 cm jest dobre przy kiju 2,4 m. Przy dłuższych imho 50+. Edit: Dorobić zawsze można, sam zlecałem u forumowego rodbuildera (@markir - bardzo polecam) dwa razy i byłem zadowolony (karbonowa rurka i pianka EVA, dzięki czemu wzrost wagi tylko o kilka gramów). Przy tanim kiju pewnie nawet się to opłaca. Pytanie ewentualnie czy nie wyjdzie końcowo już trochę za długi. Dla mnie np. mimo wzrostu 193 cm maksymalna długość dla komfortowej obsługi na łódce to 2,6 m.

Edytowane przez Maciek.

Może warto wziąć pod uwagę przebudowę dolnika. Ja zaraz po kupieniu upragnionego kija stwierdziłem, że blank mi odpowiada lecz dolnik jest za krótki. Kij leciał na "pysk" zleciłem przebudowę o 8cm FC i jest git.

Cena przebudowy była bardzo ok i nie zrujnowała budżetu.

Ile orientacyjnie płaciłeś za przebudowę?

Uuu to ciężki temat się szykuje ???? Przerabiałem go dokładnie jakiś czas temu i sprawa wygląda tak, że oprócz wędek które już wymieniłeś, na rynku prawie brak tego typu sprzętu, pod takie gramatury, a ten który jest trzeba albo sprowadzać z innych krajów albo składać. Zapomnij też o niskich cenach, ja do rzucania przynętami 700 gram używam wędek od 2k do 4k. Czy da się taniej ? Ja takowej opcji nie znalazłem. Osobiście potrzebowałem kija do łowienia z łapy przynętami takimi jak LT Trout 40 cm, czyli +/- 700 gram. Pierwsze co to próbowałem sił w pracowniach, wszystkie trzy do których pisałem odmówiły mi wykonania takiego sprzętu, nie posiadały odpowiednio mocnych blankow, a jeśli już taki blank mieli to był on zbyt krótki. Ty szukasz jednak sprzętu w nieco niższej gramaturze, więc do tych 500 gram pewnie byłoby łatwiej. Moim oczekiwaniom sprostał za to kij Zenaq GLANZ B80-25X do 800 gram, kij petarda ale i cena również ???? niestety nie jest on dostępny w PL. W tamtym roku wręcz testowo przesiadłem się na inny kij, "tylko" 12 oz, w teorii miej więcej do 350 gram, a jak jest w praktyce ? W praktyce obsługiwałem nim przynęty w zakresie od 150 gram do aż 700 gram, przy czym 700 gram lata z niego nadzwyczajnie dobrze, sprawa niesamowitego blanku jak i odpowiedniej konstrukcji kija. Niemniej nie jest to seryjny kij. Wiem że Maciek (Melek) używa St. Croix Mojo Musky, chwali sobie go, jego cena chyba też jest niższa. Także z tej trójki przynajmniej cenowo wypada najlepiej lecz w rękach go nie miałem.

• Like 1

Ja zakupiłem od Melka patyk wolfcrek i jak to mówił da rade nim rzucić 700g ale czuć że kiedyś pierdyknie. Natomiast bez problemu ogarnia jego baby shady (350g) i myślę że spokojnie ogarnie 500g. 

Co do mojo musky śni mi się ten patyk po nocach jednak ma dla mnie wielką wadę - niestety to jednoskład :(

Niedawno kupiłem W3 MONSTER... - 2  240  150-290 (waga kija 235)

Lekki , dobrze wyważony dlatego w sklepie wybrałem ten a nie W4 w tych parametrach 

Na razie tylko testy bez kontaktu z rybą, ale jestem zadowolony. Z podpiętym Tranx 301 (docelowo będzie TORO Beast 51) bez problemu leciało 70-90gr, kij już się ładował. Maksymalnie rzucałem gumą 240gr+dozbrojka 20gr i mogłem wykonywać dość dynamiczne rzuty z pełnym wymachem. Jako, że kija jeszcze nie obłowiłem i do końca nie wyczułem, moje rzuty były póki co dość zachowawcze. Stwierdziłem również, że fajnie czułem w uchwycie pracę dużej gumy więc przy braniu powinno być elektrycznie.

• Like 1