Skocz do zawartości

Pattegrisen - materiały?

mart123

Rekomendowane odpowiedzi

W zwiazku z tym, ze lowienie na muche to dla mnie trocie w 80% podpowiem.... wez cokolwiek co jest w kolorze salmon pink i krec. U mnie jednym z podstawowych materialow jest craft fur.

Przepraszam za brak polskich znakow.

P.S Aha, to jest Pattegrisen, a nie przez E.

Edytowane przez Jack__Daniels
  • Like 2

Speyhacle lub bird fur. Birdfur bywa na ebay w całkiem fajnych cenach.

Kapki spey miał Adam w Caddis w cenie ponizej 2 stówek.

Jakbyś miał ochotę to chętnie wezmę w kolorze salmon pink na pół. Materiału starczy na lata..

Kacper chętnie się podłącze jeśli ktoś sciągnie :) Edytowane przez Tomek.M

Moja opinia w temacie wzorów much jest dość konserwatywna i wynika z szacunku do ich twórców. Jeśli Pattegriesen w założeniu miał być z spey hackle to podobna mucha, ale wykonana z innego materiału nie powinna być tak nazywana.

Dobra, juz rozumiem. 

W sumie tez uzylem zbyt duzego skrotu myslowego. Mialem na mysli po prostu muchy, ktore maja imitowac krewetki. 

• Like 1

• 1 rok później...

Imitacje krewetek to raczej ubodzy krewni klasycznych speyów,  więc szukanie rasowych piór na jeżynki do nich jest chyba takim lekkim przerostem formy. :-) Pomiędzy schlappenami, szyjnymi miękkimi piórami koguta, albo nawet mniej podbitymi puchem marabutami pewnie da się znaleźć odpowiednie egzemplarze do takiej muchy.

Edytowane przez Pluszszcz
  • Like 1

Imitacje krewetek to raczej ubodzy krewni klasycznych speyów, więc szukanie rasowych piór na jeżynki do nich jest chyba takim lekkim przerostem formy. :-) Pomiędzy schlappenami, szyjnymi miękkimi piórami koguta, albo nawet mniej podbitymi puchem marabutami pewnie da się znaleźć odpowiednie egzemplarze do takiej muchy.

Niestety nie jest to to samo...

Które Waszym zdaniem pióra mieszczą się pomiędzy standardem ustanowionym przez Whiting Spey Hackle a Craft Fur jeśli chodzi o krewetki?

Pisałem wyżej, bird fur jest fajnym materiałem na krewetki.

Przykładowy link do ebay, co prawda na tej aukcji tylko jeden kolor ale pewnie znajdziesz więcej.

https://www.ebay.com/itm/253569446402?hash=item3b09eab202:g:rdQAAOSwJjZa1zwN

• Like 1

Nie wiem gdzie Ty tu pokazałeś coś co wygląda speyowo...

W linku szyjne kapki koguta do suchych much, czyli niezbyt długie promienie.

Na filmie, zwykła barwiona na różowo siodłowa kapka, również z normalnymi piórami.

Lepszy efekt uzyskasz z DUŻEGO pióra marabuta.

Promienie dłuższe, lepiej się układają i lepiej pracują w wodzie.