mart123 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Koledzy,Czy do tej muchy muszą być zastosowane pióra z kapki spey hackle a jeżeli tak to gdzie je kupujecie? Wszelkie inne rady mile widziane.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Speyhacle lub bird fur. Birdfur bywa na ebay w całkiem fajnych cenach.Kapki spey miał Adam w Caddis w cenie ponizej 2 stówek.Jakbyś miał ochotę to chętnie wezmę w kolorze salmon pink na pół. Materiału starczy na lata.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) W zwiazku z tym, ze lowienie na muche to dla mnie trocie w 80% podpowiem.... wez cokolwiek co jest w kolorze salmon pink i krec. U mnie jednym z podstawowych materialow jest craft fur.Przepraszam za brak polskich znakow. P.S Aha, to jest Pattegrisen, a nie przez E. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez Jack__Daniels 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Też kręcę krewetki z craftfura tani i do wyboru do koloru ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 https://ahrexhooks.com/2016/11/11/pattegrisen-a-fairytale-and-a-birthday/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Jak już mówimy o alternatywach to pewnie, można użyć wielu materiałów.Sam kręcę również wersje z craft fur, marabuta, cdc. Mam też speyowe pióra, działają na wyobraźnie łowcy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Pattegriesen z craftfuru... Herezja... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Pattegriesen z craftfuru... Herezja...Odpowiem Ci jak typowy norweg. Pffffffff.... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 W niektórych kręgach Norwegowie słyną z ignorancji, więc mnie to nie rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Powiedzialbym, ze w wielu kregach.A tak na trzezwo zapytam, na czym ta herezja polega? Na muche zaczalem lowic dopiero 4 lata temu i wielu rzeczy nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Moja opinia w temacie wzorów much jest dość konserwatywna i wynika z szacunku do ich twórców. Jeśli Pattegriesen w założeniu miał być z spey hackle to podobna mucha, ale wykonana z innego materiału nie powinna być tak nazywana. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Speyhacle lub bird fur. Birdfur bywa na ebay w całkiem fajnych cenach.Kapki spey miał Adam w Caddis w cenie ponizej 2 stówek.Jakbyś miał ochotę to chętnie wezmę w kolorze salmon pink na pół. Materiału starczy na lata..Kacper chętnie się podłącze jeśli ktoś sciągnie Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Tomek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Moja opinia w temacie wzorów much jest dość konserwatywna i wynika z szacunku do ich twórców. Jeśli Pattegriesen w założeniu miał być z spey hackle to podobna mucha, ale wykonana z innego materiału nie powinna być tak nazywana.Dobra, juz rozumiem. W sumie tez uzylem zbyt duzego skrotu myslowego. Mialem na mysli po prostu muchy, ktore maja imitowac krewetki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Są na ebay pióra spey po 12 szt w super cenie 4 eur. Sklep francuski właśnie kupiłem i czekam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Są na ebay pióra spey po 12 szt w super cenie 4 eur. Sklep francuski właśnie kupiłem i czekam.Podlinkujesz sklep? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Chętnie ale to było 1,5 roku temu nie pamietam kupuję dużo w różnych sklepach .Szukaj na Ebay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 (edytowane) Imitacje krewetek to raczej ubodzy krewni klasycznych speyów, więc szukanie rasowych piór na jeżynki do nich jest chyba takim lekkim przerostem formy. :-) Pomiędzy schlappenami, szyjnymi miękkimi piórami koguta, albo nawet mniej podbitymi puchem marabutami pewnie da się znaleźć odpowiednie egzemplarze do takiej muchy. Edytowane 16 Czerwca 2022 przez Pluszszcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 Imitacje krewetek to raczej ubodzy krewni klasycznych speyów, więc szukanie rasowych piór na jeżynki do nich jest chyba takim lekkim przerostem formy. :-) Pomiędzy schlappenami, szyjnymi miękkimi piórami koguta, albo nawet mniej podbitymi puchem marabutami pewnie da się znaleźć odpowiednie egzemplarze do takiej muchy.Niestety nie jest to to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 Które Waszym zdaniem pióra mieszczą się pomiędzy standardem ustanowionym przez Whiting Spey Hackle a Craft Fur jeśli chodzi o krewetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Które Waszym zdaniem pióra mieszczą się pomiędzy standardem ustanowionym przez Whiting Spey Hackle a Craft Fur jeśli chodzi o krewetki?Pisałem wyżej, bird fur jest fajnym materiałem na krewetki.Przykładowy link do ebay, co prawda na tej aukcji tylko jeden kolor ale pewnie znajdziesz więcej.https://www.ebay.com/itm/253569446402?hash=item3b09eab202:g:rdQAAOSwJjZa1zwN 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Używał ktoś?Niektóre wyglądają spey'owo. https://pl.aliexpress.com/item/32833418741.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.11cd7637n3E6Gv&algo_pvid=39542d21-bea4-4aff-a55e-57328e6c852b&algo_exp_id=39542d21-bea4-4aff-a55e-57328e6c852b-14&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2265755452067%22%7D&pdp_npi=2%40dis%21PLN%21%21121.27%21%21%21%21%21%402100bdd816557597151722189ef126%2165755452067%21sea Czajnikowych piór używają jako tania wersja piór do krewetek - 5:23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Nie wiem gdzie Ty tu pokazałeś coś co wygląda speyowo...W linku szyjne kapki koguta do suchych much, czyli niezbyt długie promienie.Na filmie, zwykła barwiona na różowo siodłowa kapka, również z normalnymi piórami.Lepszy efekt uzyskasz z DUŻEGO pióra marabuta.Promienie dłuższe, lepiej się układają i lepiej pracują w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 (edytowane) No ale MARABUT to też tylko nazwa zwyczajowa Albo raczej handlowa Edytowane 21 Czerwca 2022 przez bezi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 [...] Lepszy efekt uzyskasz z DUŻEGO pióra marabuta.Promienie dłuższe, lepiej się układają i lepiej pracują w wodzie.Podlinkujesz sklep do tego DUŻEGO marabuta, skoro tak zachwalasz?Masz jakieś foty much na nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 Szukaj Marabou Blood Quills 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi