Skocz do zawartości

Rzeka Jeziorka w okolicach Warszawy

@slider@

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpoznanie :ph34r: I raport.

1. Jeziorka powoli czuje wiosnę. Bobry niestety też :D

post-65395-0-90729100-1617032947_thumb.jpg       post-65395-0-74075800-1617032966_thumb.jpg

2. Kolejne niestety to zaskakująco niski stan wody. Oczywiście w mojej ocenie i jak na tę porę roku ...

post-65395-0-24275200-1617032988_thumb.jpg       post-65395-0-67785900-1617033009_thumb.jpg

3. Dziki ? w formie, spore połacie zryte.

post-65395-0-03351600-1617033115_thumb.jpg

4. Człowieki dbają o krowy :o Maski już na mućki czekają.

post-65395-0-74385200-1617033128_thumb.jpg

5. Śmieciarzom z opla dziękuję za reklamówkę, którą zostawili po wysypaniu zanęty czyli pęczaku. Miałem w co śmieci po was i po waszych koleszkach śmieciarzach pakować.

• Like 4

Bobry to małe piwo. Znowu żaki znowu siaty i pełno "wędkujących" na żywca z za wschodniej granicy. 90 % butelek po wódce i opakowań po papierosach jakie widuje nad tą wodą ma napisy cyrylicą. W kilku miejscach widziałem łuski i łby z bebechami - kleni i szczupaków , widocznie nie chcą sobie brudzić kuchni wiec bebeszą nad wodą. Nikt absolutnie nikt o tą wodę nie dba .Nikt nigdy tam nikogo nie kontroluje, może poza tylko odcinkiem z Amo. Zaraz zaczną się kajaki to może ta swołocz troszkę odpuści przynajmniej z sieciami. Ale jak zaczną się kajaki to i po łowieniu bo będzie kajak za kajakiem. Kilka lat temu była słynna sprawa z topielcem po spływie kajakowym zorganizowanym jako "wieczór kawalerski" - niedoszły pan młody zaległ na dnie rzeki na ciut dłużej niż 10 minut . Niedoszła panna młoda wraz z niedoszłą teściową wytoczyli sprawę o odszkodowanie od organizatora spływu i o dziwo ją wygrali. Ogólnie tą podwarszawską rzeczkę odwiedza ciekawe towarzystwo albo spragnione darmowego mięsa albo wrażeń :) Bywa że i jednego i drugiego. 

Goście ze wschodu to chyba bardziej w okolicach Grójca - dużo sadów to i dużo pracowników sezonowych. Podobnie ma się rzecz nad jeziorem Czerskim - dużo sadów w okolicy, dużo sezonowych z Ukrainy i dużo kłusownictwa (szczęśliwie SSR się trochę za nich wziął i jest już lepiej).

A nad Wisłą już ich tak nie widać. Tu kłusują prawdziwi Polacy :-)

Moja inauguracja sezonu 2021 miała miejsce w sobotę - i jak praktycznie co roku wybór padł na Jeziorkę.

Spędziłem bardzo miłe 2h nad wodą, przyroda zdecydowanie obudziła się już do życia - dużo drobnicy przy powierzchni. Niestety w tym roku inauguracja bez rybki, chociaż jedna przez chwilę kijem bujnęła...

Pozdrawiam i zobaczenia nad wodą !

Malcz

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Odwiedziłem kilka dni temu Jeziorkę powyżej Przęsławic czyli odcinek górski. Dawno tam akurat nie byłem i doznałem szoku.

W pamięci mam ten odcinek rzeki jako bardzo urokliwy z dużą ilością kryjówek dla ryb. Rzeczka meandrowała sobie przez krzaki które już dawały namiastkę lasu. 

to co zobaczyłem w tym roku to jakaś masakra. Kto na to pozwolił? Nigdzie nikt o tym nie pisał. 

Na odcinku najmarniej 300 -400 m rzeka wygolona jakiś dom postawiony nad samym brzegiem do tego nad rzeką jakiś prywatny most.  

Prywatnych mostków to ja już widziałem wiele i mi nie przeszkadzały ale to ustrojstwo to jakaś nocna mara. 

Gdzie są osoby które opiekują się jeziorką ?

Gdzie są ci co chcieli tam organizować zawody pstrągowe ? 

Kurde ktoś bagruje rzekę i nikt nic nie pisze ?

post-74211-0-03985000-1622065924_thumb.jpg

post-74211-0-54307100-1622065989_thumb.jpgpost-74211-0-43532000-1622066006_thumb.jpgpost-74211-0-51695400-1622066024_thumb.jpg

• Like 2

Witam. Zrobiłem rozeznanie w tej sprawie i NIESTETY okazuje się, że całe przedsięwzięcie jest w świetle prawa LEGALNE. Są tam zlokalizowane stawy. W 2016 r. właściciel wystąpił do Wód Polskich (Nie wiem czy wtedy to nie było jeszcze RZGW) o zgodę na inwestycję, a ta obejmuje nie tylko stawy ale też odcinek rzeki w ich sąsiedztwie. OMPZW interweniował, żądając pewnych ograniczeń w inwestycji. W pozwoleniu, które otrzymał inwestor uwzględniono tylko pojedyncze postulaty.

Lokalna SSR ma się przyjrzeć tej inwestycji czy wszystko jest tam zrobione zgodnie z tym pozwoleniem.

Reasumując, na pewno nie wygląda to pozytywnie. W naszych oczach jest to ewidentne zniszczenie sporego odcinka pięknej, górskiej rzeki ale inwestor ma pozwolenie i niestety wygląda na to, że nie ma tutaj naruszenia prawa. Jednie co możemy robić to patrzeć jak natura ponownie zajmie to miejsce.... Kilka lat to zajmie.... 

Masakra w takim razie czekać tylko jak sąsiad tego gościa co to wyciął zrobi dokładnie to samo na następnym odcinku. Zrobiłem mały wywiad i coś czuje że tam poszła kasa pod stołem - właścicielem jest gość od dyskoteki w Przęsławicach o dość kiepskiej reputacji. Co najgorsze to to że wykupił około 1.5 km terenu obejmującego brzegi Jeziorki od granicy działki z młynem w samych Przęsławicach ( który także jest do sprzedania niestety ) aż po hodowlę tęczaka praktycznie w samej Jeziorze. Masakra to z moich wyliczeń jakieś 5 % całego górskiego odcinka Jeziorki !!!!! Kto wydał mu takie zezwolenie na przeprowadzenie tych prac?

Dziś na Jeziorce rozmiarowo klenie i jazie nie powalały ale ilościowo bardzo dobrze...nie ma ich wszędzie...brodziłem metr po metrze i jak już znalazłem to było kilkanaście sztuk w jednym miejscu...nie było żadnego przepisu bo ryby albo były w lewym brzegu 5 cm od krzaków albo w prawym albo na samym środku...najważniejsze było wbicie się w kolor a musiał być rzeczywiście wyraźny bo ryby wogóle nie zbierały a do kolorowego żuka szły jak przecinaki...także pełen relaks choć bez kabanów...[emoji6][emoji1787][emoji2957]...to była jedna z lepszych decyzji żeby przenieść się z dzisiejszej porannej trąconej pełnej kajakarzy Wkry...[emoji106][emoji311]5a4ba8e3cb2fa55dc9accae0e41a567f.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Dzisiaj i ja byłem na dwie godzinki i był to fajny wypad. Ok 20 kleni wyjętych, wyjść do much mnóstwo. Rybki w przedziale 20 -> 35 cm. Najskuteczniejszy okazał się żuczek od Piotra (Foamfly). Teraz tak się zastanawiam czy Jeziorka im częściej odwiedzana może obdarować kleniem na +50 ? [emoji846]e2ea14cd53e47be0256b799f4cf48f72.jpg29eb75ce20ce693e23de0dc21e54813d.jpg0bfc0210737e374b25d00216981944c2.jpg

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka

• Like 8

Witam Panowie, obserwuje od jakiegoś czasu wątek. Chciałbym się wybrać na Jeziorkę w poszukiwaniu kleni/jazi, będę próbował głównie łowić na muchę. Chciałbym się zapytać w jakie okolicę najlepiej się wybrać? Żeby można było brodzić i z jakimiś rybami pobawić, nie nastawiam się od razu na okazy. Za wszystkie porady z góry dziękuję :)