Skocz do zawartości

Rzeka Jeziorka w okolicach Warszawy

@slider@

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Byłem dzisiaj na małym rekonesansie. Rzeczka ŚLICZNA ! Słoneczko prażyło. Wędki nie wziąłem. Woda raczej wysoka, ale nie wiem jaki jest zazwyczaj poziom więc trudno powiedzieć czy bardzo wysoka. Na koniec samochód utonął mi w błocie na jakieś 3 godziny na polnej drodze :unsure: Chyba sobie terenówkę kupię :D

Aha byłbym zapomniał. Nie miałem czasu obserwować wody, bo głównie taplałem się w błotku koło samochodu jak dzika świ... ups pardon - chciałem napisać dzik :mellow: , ale raz widziałem jak koło krzaka zakręciło coś sporego.

pzdr

To i ja wrzucę kilka fotek. Jeziorka w okolicach Piaseczna obfituje w szczególnie w duże jazie, to efekt wielu zarybień jakie były przeprowadzone kilka lat temu. Miejscowi spławikowcy preferują głównie groch lub kukurydze i mają bardzo dobre efekty. Odcinek ten może również obdarzyć wędkarza wymiarowym szczupakiem średnio (50 - 60cm) oraz co niektórzy się zdziwią sandaczem (za tą informację niektórzy moi kumple po kiju będą chcieli mnie zatłuc). Sandacz 55-60 cm nikogo kto jest często nad Jeziorką nie dziwi! :mellow:

post-1847-1348914272,6036_thumb.jpg

post-1847-1348914272,67_thumb.jpg

byłem dziś także na Jeziorce, jednak chcąc poznać nowe tereny pojechałem w okolice Jazgarzewa, obok Gołkowa. Był tam jakiś kościół przy drodze, obok rzeki. Nie spodziewałem się tak szybkiego nurtu i trochę się rozczarowałem, ogólnie brzydka okolica i sam odcinek rzeki też średni. Jest tam kilka ciekawych miejsc, jakieś niewielkie dorzecze ze spokojną wodą. Skończyło się jednak bez kontaktu z rybą. Obrzucałem wszystko hornetami i nic. Nawet nie wiedziałem jakiej ryby się tam spodziewać:) Następnym razem w tygodniu pojadę w okolice ujścia Jeziorki do Wisły.. tam też mnie jeszcze nigdy nie było:)

Wszedłem sobie na stronę zarządu piaseczyńskiego koła PZW, które to koło jest gospodarzem Jeziorki na bardzo długim odcinku. Widać że Jeziorka jest rybną rzeką przynajmniej na tym odcinku o czym świadczą wyniki z zawodów spławikowych tam organizowanych. Na stronie jak się dobrze poszuka jest kilka filmików z wędkowania na Jeziorce. Dowiedziałem się również, że na temat Jeziorki będzie można niebawem więcej się do wiedzieć z tej strony, jak i na temat wędkowania na Wiśle na odcinku Konstancin - Królewski Las.

W zeszłym roku pojechałem wiosną nad Jeziorkę. Rzeczka bystra, miejscami cieniutka, ale widziałem ślady bytności spławikowców: flaszki i puszki, pudełka po robakach, torby po zanęcie (zanęta na takim siurku!). Z rybą kontaktu nie miałem, ale spacer bombowy. Pojechałem drugi raz ze znajomym w górę Jeziorki, bo doszliśmy do wniosku, że będzie dziksza. Było sporo śmiechu, bo tam Jeziorkę można było przeskoczyć na jednej nodze.

W tym roku będę testował niżej.

Czy ktoś z Was miał wyniki na górnym odcinku?