Skocz do zawartości

Rzeka Jeziorka w okolicach Warszawy

@slider@

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki - na co można liczyć w okolicach Zalesia Dolnego? Byłem tam w weekend na spacerze z psem i woda wyglada fajnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Trochę świeżego powietrza na pewno złapiesz....a tak poważnie to na jakieś spektakularne wyniki bym się nie nastawiał, ale rzeczka rzeczywiście przyjemna w tamtych rewirach. Jakiś klenik dwudziestak, drobny okoń....kiedyś trafiały się jaziki, ale to trochę wyżej.

Pozdrawiam "sąsiada" :)

Edytowane przez malcz

Łowiłem ze dwa sezony temu koło Zalesia i sportowych pistoletów przerzucałem kilka na wyjazd 2-3h. Przy mnie facet na chleb wyjął jazia takiego z 1,5kg. Coś tam jest, ale później już tylko posucha. Powyżej Jazgarzewa piękny odcinek z meandrami, ale efektów tam nie miałem (może pech? )

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Tego typu drobne rzeki mają swoją specyfikę. Bardzo dużo zależy od cichego zachowania oraz odpowiedniego podejścia i zachowania na brzegu. W podobnej wodzie często miałem sytuację, że wydawało się iż dana miejscówka była totalnie pusta a przy odpowiednim zachowaniu darzyła fajnymi rybami, które nagle pojawiały się nie wiadomo skąd.. ???? Trzeba też nauczyć się "czytać" takă wodę.

Spędziłem sporo czasu nad rzeką o podobnych gabarytach i sądzę, że wiem z czym się to je. Jak znam życie, trzeba się przyłożyć, trochę wstrzelić i pewnie będzie pięknie. Ale jak zaczyna się sezon wielkorzeczny, a już szczególnie nocne sandacze, to trochę szkoda mi czasu na ciurki. Nie to żeby rzeka była pusta - widać było jakieś jazie, klenie, ale chciałem spróbować tam na zębate. Że są, to jestem pewny, bo miejscówki są typowe. Ale z nimi już tak jest, że jak nie chce, to możesz mu walić dookoła przynętą a i tak cie zleje, a jak żre, to z każdego zakrętu wyciągniesz, czasami kilka, mimo że terytorialista.

Z mojego doświadczenia dobrymi odcinkami są: bogatki, łoś, zalesie poniżej amo lecąc w stronę boiska ks Piaseczno. Chylice potrafią dać rybę. Tylko dostęp do tych miejsc w sezonie letnim - wczesno jesiennym jest prawie niemożliwy. Trawa, krzaki i pokrzywy wyższe od wędkarza ( czyli mnie 174 cm). Rzeka piękna. Meandruje pomiędzy polami, lasami. Urok nie do opisania i rybę można złapać:)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Witam serdecznie

Postanowiłem odświeżyć temat i przy tej okazji zapytać kolegów którzy próbują swoich sił nad Jeziorką o kilka rzeczy.

Pierwsze pytanie brzmi który odcinek polecacie, nie oczekuje kordynatów, a po prostu odcinka w którym będzie można swobodnie podejść do wody i próbować przechytrzyć tamtejsze okazy. Patrzyłem okolice Grójca i czy to będzie dobry wybór?

Drugie pytanie to pytanie o średnią głębokość i szerokość w/w rzeczki.

Jadę z nastawieniem na klenie i jazie, mam nadzieję że to dobry czas na wybranie się akurat nad tą wodę.

Może ktoś napisze parę słów jeżeli tam zagląda, ja będę pierwszy raz i każda wskazówka i informacja mile widziana

Pozdrawiam

Pierwsze pytanie brzmi który odcinek polecacie, nie oczekuje kordynatów, a po prostu odcinka w którym będzie można swobodnie podejść do wody i próbować przechytrzyć tamtejsze okazy. Patrzyłem okolice Grójca i czy to będzie dobry wybór?

Drugie pytanie to pytanie o średnią głębokość i szerokość w/w rzeczki.

Dawno nie byłem ale jak na pierwszy raz to wybrałbym sprawdzony odcinek w Piasecznie. Od zalewu AMO (okolice Górek Szymona) w kierunku źródła. Dostęp do wody bez problemu, może nie tak kameralnie jak na innych odcinkach ale coś powinno się wydłubać. Szerokość rzeki taka, że bez problemu przerzucisz małą wirówką na drugi brzeg. Głębokość różna od płycizn do 1m do dołków głębszych. Odcinek dolny Jeziorki od Konstancina do ujścia jest kiepski. Prosta obwałowana woda. Szkoda czasu. Samo ujście kiedyś było rybne szczególnie przy wysokiej wodzie. Parę lat temu zrobili tam próg spiętrzający i już tak dobrze nie jest.

ps: uważaj idąc brzegiem bo można się władować w nie widoczne bobrze dziury. Ja się dwa razy władowałem.

Edytowane przez luk_80
  • Like 1

Z mojego doświadczenia dobrymi odcinkami są: bogatki, łoś, zalesie poniżej amo lecąc w stronę boiska ks Piaseczno. Chylice potrafią dać rybę. Tylko dostęp do tych miejsc w sezonie letnim - wczesno jesiennym jest prawie niemożliwy. Trawa, krzaki i pokrzywy wyższe od wędkarza ( czyli mnie 174 cm). Rzeka piękna. Meandruje pomiędzy polami, lasami. Urok nie do opisania i rybę można złapać:)

Tyle co wiem

Robercie, poszło słabo. Byłem pierwszy raz tam bo niestety nie posiadam auta więc taki wypad jest rzadko i nie znam też tej wody. Kilka brań było, dwa małe klenie i jeden Okoń, trafiła się obcinka tuż pod nogami. Ogólnie bez szału.

Daj znać jak Tobie poszło

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Popatrzyłem na zdjęcia na necie i zaciekawiła mnie rzeczka.

Podpowiedzcie jak ona faktycznie wygląda tak od Przęsławic?

Na mapie fajnie się kręci.

Czy może na jakiś inny kawałek się wybrać?

Ważne dla mnie aby woda była ciekawa i najlepiej bez nadmiaru ludzi.

Byłem dziś między Piasecznem a Chilczkami. Zameldował się jeden okoń i kilka nie wymiarowych szczupaków. Rzeczka ma potencjał ale między Piasecznem a ujściem Wisły jest mocno oblegana. Następny wypad będzie gdzieś w okolicach Grójca może sprawdzę ten zalew Osieczek... ;)

Edytowane przez TrikWe
  • Like 1

• 4 tygodnie później...