Skocz do zawartości

Top 7 woblerów kleniowych...

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Myśle, że ten wątek będzie sie cieszył dużym zainteresowanie i pomoże młodym kleniowcom skompletować arsenał swoich przynęt. Pytanie do łowców kleni o top 3,5,7 swoich kllerów ulubonych przynęt. Sam w przyszłym roku zamierzam pochodzić troche za kleniem gdyż wiem, że w okolicach wrocławia można dostać jeszcze ładna sztukę. W późniejszym czasie jak wątek ruszy ogłosze mały konkursik z nagrodą...:D

W moim zestawieniu woblerowym to tak :

1. Bromba 30mm A.L.

2.Bromba 25mm A.L.

3.Smużaki kolegi z innego Forum (@Dziencioła)

4. Mojej roboty.

5.Mojej roboty.

6.Rzeszowskie.

7.Instynkt 3cm A.L.

Pierwszej trójki używam najczęściej, na przemian z obrotówkami. Dodam, że używam ich zazwyczaj na przelewach i rzadko wzdłuż opasek.

Takie ,,TOP-y są troche bez sensu bo na każdej wodzie sprawdza się co innego, tu takie, a tam takie

Uwielbiam takie rankingi... :unsure:

No to moja lista:

1. Mojej roboty

2. mojej roboty

3. mojej roboty

4. mojej roboty

5. mojej roboty

6. mojej roboty

7. też sam strugałem... <_<

8. ...

...

87. Tiny...

Takie coś, to ma jakiś tam zgrubny sens gdy ustawiamy sobie fabryczne woblerki, spod sztancy, a nie własne, kolegi czy inne pojedyncze egzemplarze... No i w jednej wodzie tylko zeżerany jest hornet malowany na okonka, a w innej tylko niebieska alaska, a w trzeciej grube klenie biorą tylko na łamane siódemki rapali...

Może zamiast jakiś tam własnych list superpewniaków, z których u kolegi z podkarpacia sprawdzi się jeden, a u koleżki znad Odry żaden, to napisaliby Panowie np. jakie są najpowszechniejsze cechy łownych kleniowych woblerków... :unsure: I może na tej podstawie kompletować będziemy pudełka.. :mellow:

No fakt, dużo w tym racji, jest.

Oki.

Jeżeli chodzi o smużaki, to powinny one jak najbardziej imitować robaczki, najlepiej występujące w danym okresie. Warto mieć kilka rodzai w pudełku.

Woblery. Zależnie od łowiska, płytko lub głęboko schodzące. Na przelewy płytko schodzące z wiadomych względów, a na opaski głębiej tak do ok 1.5-2m. Praca. Mnie się sprawdza drobna, o dużej amplitudzie drgań, co nie oznacza, że u ciebie będzie się sprawdzała. Wielkość koło 3-7cm.

Co prawda od jakiegoś czasu nie uganiam się już tak intensywnie za kleniami jak kiedyś ale mi sprawdzały się raczej woblerki szerzej chodzące. Choć na smużaki lubię łowić najbardziej to uważam że dużo skuteczniej prowokuje do brania wobler prowadzony tuż pod powierzchnią wody i kiedy tylko od czasu do czasu nad potencjalnym stanowiskiem ryby lekko przysmuży.

Gdy klenie nie żerują albo gdy robią to bardzo chimerycznie wtedy w ruch idą gumowe przynęty ale to już inna historia.

zorro napisał dobre podsumowanie tematu :D.

Faktycznie, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na takie pytanie bo warunki nad wodą każdy z nas może mieć inne.

Gdybym miał odpowiedzieć na co łowię na mojej Odrze to odpowiedź byłaby następująca.

1) instynkt Andrzeja Lipińskiego 1) bromba Andrzeja Lipińskiego

2-7) - jakieś inne, jak mi się w ogóle chce zakładać bo jak na dwa pierwsze nie bierze to idę do domu :D.

Są dwa pierwsze miejsca bo wybór przynęty jest uzależniony od samej rzeki. Jak tylko się da to łowię na Brombę bo brania są bardzo spektakularne.

Może zamiast jakiś tam własnych list superpewniaków, z których u kolegi z podkarpacia sprawdzi się jeden, a u koleżki znad Odry żaden, to napisaliby Panowie np. jakie są najpowszechniejsze cechy łownych kleniowych woblerków... :unsure: I może na tej podstawie kompletować będziemy pudełka.. :mellow:

Tylko ja podając cechy łownego dla mnie wobka kleniowego będe podawa cechy Bonito 3,5cm a kolega z podkarpacia jakiegoś smużka i na jedno wyjdzie jak byśmy podali po prostu nazwy. :unsure: ;)

A dlaczego Top 7 a nie Top 10?

W zależności od pory roku i stanu wody, kolejność zamienna.

1. wobler 5cm, 5gr, pracujący umiarkowanie, ani drobno ani zbyt wolno, głębokość pracy (GP) 1m, absolutny TOP, sprawdza się prawie zawsze i wszędzie

2. wobler 5cm, praca ostra sieczka, GP- 1m

3. wobler 7cm, 8-10gr, praca ostra sieczka, GP min 2m, ale im więcej tym lepiej

4. Smużak sieczka, pływający

5. smużak leniwiec, ledwno się gibający

6. wobler boleniowy pływający, 7cm

7. wobler ołówek 7-10cm, pływający, GP-0,5m, akcja szczupakowa

Marka i kolory, wg. wiary. :D