Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Jako że zaczynałem swoją przygodę ze spinningiem właśnie nad rzeką Dunajec chciałem się dowiedzieć ile osób z forum wędkuje także na tej pięknej rzece z jakimi rybami macie do czynienia. Obojętne jest to czy wędkujesz na odcinku górskim czy też nizinnym.

Mam nadzieję, że temat nie umrze zbyt szybko, a wręcz przeciwnie rozwinie się, bo przecież jest o czym pisać.

Pozdrawiam MRz.

Pozwolilem sobie edytowac temat, aby nie zakladac co roku nowego 2012,2013,14,15......

.

post-5931-1348917388,0743_thumb.jpg

Edytowane przez obcy91
  • Like 4

Ja osobiście jestem zafascynowany Dunajcem.Spotkać można nad tą piękną rzeką prawie każdy gatunek ryby.Przeważnie uganiam się za kleniami,jaziami ale i również kocham poszukiwać dorodnych okazów szczupaka czy bolenia.Są i również przyłowy pięknego okonia czy brzany.Jest to super rzeka pełna uroku. :mellow:

• Like 1

A ja znam kawal o Dunajcu.

Pieknego poranka nad Dunajcem turysta chcial sie wykapac, zobaczyl po drugiej stronie rzeki bace i krzyczy

-Baco jaka tu glebokosc?!

Baca z odleglosci zrozumial -jaka to rzeka? i krzyczy do turysty- Dunnaajjeeeccc!

Echo nioslo i turysta wychwycil doo jajjeecc

Wiec wszedl do wody i... sie utopil. :D

Witam ja od kilkunastu lat łowie w Dunajcu i faktycznie jest to rzeka w której można sie zakochać .Jeśli chodzi o rybostan to faktycznie jest ja uganiam sie za kleniem i boleniem ale przyłowem są często brzany sandacz czasem . To na twoim odcinku (wyżej mostu w Biskupicach )Natomiast poniżej zapory w Czchowie w okolicach Melsztyna złowiłem kilka pstrągów ot takie do 30cm . Podobno zdarz sie tam głowatka ale ja raczej kontaktu z nia nie miałem . Zyczę

Ci wtyrwałości bo Dunajec jest rzeka kaprysną i dosc ciężką ale czasami potrafi to wszystko wynagrodzić ;)

Pozdawiam

A jak koledzy postrzegacie ten rok do dnia dzisiejszego?

Wg. mnie w marcu,kwietniu było dobrze, dużo ładnego klenia.

Ale teraz? Same sztuki do 25cm.

Próbowałem łowić w godzinach porannych jak i wieczornych to albo schodziłem z zerem albo właśnie wspomniane kleniki.

Bolenia nie widziałem od 3tygodni. Nie mówiąc już o złowieniu tej bombowej rybki.

Sandacz jest chyba sporadycznym przyłowem? czy też się mylę? Nie próbowałem go złowić aczkolwiek wczoraj rano byłem z ciężkim spinem obłowić potencjalne miejsca szczupakowe i sandaczowe i nic.

Kilka rybek z tego roku.

.

post-5931-1348917396,367_thumb.jpg

post-5931-1348917396,5055_thumb.jpg

Witam

Jesli chodzi o sandacza z dunajca to trzeba powiedzieć ze w srodowym biegu należy do rzadkości ,ja osobiście w tamtym sezonie złowiłem jednego i był on przyłowem. Ale znam ludzi choćby Jerzy Furmański twórca woblerów Tarnus który łowi je i są to połowy zamierzone . :D

Dziś byłem na 3h nad wodą.

Być może któryś z Was także spinningował 20 metrów ode mnie? hehe :D

Nic nie złowiłem, spięty mały boleń i tyle. Widziałem ładnego klenia dobre 50cm.

Ale udało mi się namierzyć dość dużo boleni na niewielkim odcinku.

Jednak posiadając jedną boleniówkę i kijek pod klenia oddałem tylko kilka rzutów w perspektywie złowienia bolesława. Na dniach wybiorę się tam ze sprzętem na grubą rybkę

Witam

Jesli chodzi o sandacza z dunajca to trzeba powiedzieć ze w srodowym biegu należy do rzadkości ,ja osobiście w tamtym sezonie złowiłem jednego i był on przyłowem. Ale znam ludzi choćby Jeży Furmański twórca woblerów Tarnus który łowi je i są to połowy zamierzone . :D

Chyba się Jerzy zajeży

I ja jestem zakochany w Dunajcu, piękna rzeka aczkolwiek niepokojące są doniesienia ludzi, którzy znają tę rzekę jak własną kieszeń. Coraz trudniej o klenia niestety, a to mój główny cel wypraw. W opowieści starszych kolegów po kiju aż trudno uwierzyć, jeszcze 7-10 lat temu na odcinku, na którym łowię, wieczorami pięknie klenie żerowały, wtedy nie liczyło się na cokolwiek a na klenia powyżej 50cm, teraz to już nie lada sztuka...

Chciałbym jeszcze zaznaczyć że w przeciągu jednej zimy Dunajec się strasznie zmienił jeśli chodzi o ukształtowanie dna. Gdzieniegdzie został naniesiony muł i żwir, powstały płycizny. W jeden z moich ulubionych miejscówek gdzie było metr wody teraz jest zaledwie 0,5m. przy tym stanie Dunajca.

Koledzy a powiedzcie mi jedną rzecz.

Kojarzycie nowy most autostrady w miejscowości Biała?

Czy tam wolno łowić? Raz tam byłem wędkowałem normalnie, innym razem mój kolega był, to ochroniarz obiektu go wyrzucił.

Szczerze powiedziawszy, wybieram się tam jutro :D Kolega był kilka razy i nie miał żadnych problemów.

Jeśli chodzi o ukształtowanie dna, za każdym razem jak przychodzi wysoka woda Dunajec zmienia swoje ukształtowanie, standard, trzeba się z tym pogodzić i uważać, bo w miejscu gdzie było płyciutko może się okazać, że teraz jest głęboka rynna, coś o tym wiem

Asafa daj znać jak wyniki z pod mostu :D

Ja dziś wstałem 4:30 i byłem na upatrzonych miejscówkach boleniowych z wynikiem 0 (ZERO). Trzeba czekać na zrzut wody.

Próbowałem też za kleniem ale wychodziły same kajtki do smużaka.

Ogólnie znów bez rewelacji.

Fajny wątek :D

Mi się czasem udaje łowić w okolicach Czchowa. Przeważający jest tam klenik, zdarzają się bolki i brzany. Złowiłem też jazia parę lat temu.

Ogólnie fajny odcinek, ale rzeka duża i ciężko mi coś namierzyć, wolę mniejsze rzeczki, chociaż Dunajec - gdzie woda do jajec - jest super ciekawą rzeką. Większość wakacji w dzieciństwie spędziłem w Krościenku i okolicach.

Obcy91 a próbowałeś łowić na owocki ? Pamiętam, że były skuteczniejsze na kluchy niż woblery

Ja na Dunajcu w okolicy Tarnowa łowię od dziecka(a mam 34 lata). W ciągu tych lat koryto rzeki zmieniało się wiele razy.Praktycznie co większa woda rzeki trzeba uczyć się od nowa.Niestety znaczna część wędkarzy łowi schematycznie stale w tych samych miejscach gdzie tego samego dnia łowiło już kilka osób.Oczywiście z rybami też jest coraz gorzej,jeszcze kilkanaście lat temu brzany takie na 74-76cm łowiło się codziennie i to po kilka sztuk.Dzisiaj to już rzadkość.Teraz żeby złowić rybę trzeba się z wędką sporo nachodzić.Bolenia i klenia jest dużo takiego w średnim rozmiarze.Ale okazy tez są ,klenie po 50cm ,bolenie ponad 75cm widuję dosyć często i czasami coś takiego trafi się na wędkę.W ubiegłym roku starałem się więcej czasu poświęcić sandaczom.Wynik niezbyt ciekawy,kilkanaście około wymiarowych ryb i kilogramy urwanych przynęt.

W tym roku częściej wędkuję na stawach ale miesiąc maj poświęciłem boleniom i kilkanaście sztuk złowiłem.

Ogólnie Dunajec to PIĘKNA rzeka ale chimeryczna i trudna technicznie.Niestety ilością ryb Wiśle i Odrze ustępuje.

PS.Zapomniałem dodać że Dunajec słynie z rekordowych świnek których jeszcze sporo jest!

Plany trochę mi się zmieniły. Wczoraj wieczorem wybrałem się na odcinek w okolicach o których piszesz Obcy91. Łowiłem od około 18.30 do 23. Kilka kleni siadło, ale nic powyżej 40. Za to kilka razy miałem serce w gardle jak się wyłożył mi przed nogami boleń, ogólnie pięknie goniły ukleję, ale akcja zaczęła się dopiero około 21 i trwała do końca mojego pobytu. Chyba trzeba będzie w końcu przemóc się i spróbować powalczyć z tą efektowną rybą :mellow:

Ja nie wędkuję długo na Dunajcu bo zaledwie 5lat, lecz już teraz widzę różnicę w ilości ryb.

Sądzę że najlepszym okresem dla mnie był koniec marca, poczatek kwietnia gdzie piękne grube kleksy biły w wobler jak głupie.

Udało mi się nawet wyjąć trotkę na 42cm. nie duża ale zawsze :D po za tym być może zapisałem się w historii hehe bo troć na dolnym odcinku Dunajca do rzadkość. Ale grunt że cieszy.

Bardzo fajny moment na łowienie grubych kleni jest okres gdy jest zmasowany wylęg jętki + późna pora dnia, kiedy jętka osiada na wodzie.

Proszę Panowie wrzucajcie zdjęcia :D aby temat był barwniejszy.

Ja również pierwsze poważnepodchody ze spinningiem w ręku zaczynałem na Dunajcu kilkanaście lat temu.Dunajec jest dla mnie jedną z najpiękniejszych rzek na których dane mi było wędkować.Obecnie od kilku dobrych lat mieszkam na stałe w Lublinie,i choć nie narzekam na łowiska,to żałuję,że nad tą rzekę mam tak daleko. Sztandarową rybą jest dla mnie kleń,którego jest jeszcze sporo i połowy tej właśnie ryby zajmowały mi większość czasu spędzonego nad wodą.Jeszcze dziesięć lat temu można było całkiem przyzwoicie połowić sandacze na odcinku poniżej Tarnowa i choć słyszę,że jeszcze się trafiają,to już nie to samo. Wcześniej koledzy wspominali o brzanie i śwince i faktycznie to gatunki na które warto nastawić się,jadąc nad Dunajec.Hol nawet półmetrowej brzany na delikatnym spinie w bystrym nurcie to poezja.,Rzeka ta jest dosyć trudna technicznie,zwłaszcza powyżej Tarnowa-Zgłobice,Zakliczyn, ale walory krajobrazowe rekompensują wszystko.Ma w sobie Dunajec coś co przyciąga,dla mnie to miejsce sentymentalne,gdzie zawsze wracam z szybszym biciem serca.

Na przełomie kwietnia i maja tego roku miałem okazję przez kilka dni z rzędu,wraz z kolegami wędkować w Jego wodach i wydaje mi się,patrząc na sytuację innych rzek w Polsce,że Dunajec skutecznie broni się przed wieloma problemami z zewnątrz;jakimi,większość z nas chyba wie.Pozdrawiam i dzięki za ten wątek :D. .

post-6147-1348917420,4139_thumb.jpg