Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

w odpowiedzi na pytanie o fotkę tegorocznego pstrąga z Dunacja :)

Pozdrawiam.

Na moje oko to kelt troci wędrownej - jak w morde strzelił. Przynajmniej u nas na Pomorzu tak wyglądają kelty troci. Pstrąg potokowy ma ciemniejsze boki i ma czerwone kropki w obwódkach. U tej na zdjęciu nie widać ani jednej czerwonej kropki, tylko charakterystyczne dla troci cętki, gdzieniegdzie w kształcie litery x. Tylko jak ona tam tak wysoko dotarła?

Edytowane przez pastowany kaban

Trocie zapewne są i w Dunajcu - ale jeziorowe (z Czorsztyna). Co do osobnika na zdjęciu - według opinii większości osób często i dużo łowiących na Dunajcu był to pstrąg. Zresztą prawda jest taka, że w troć oraz pstrąg potokowy to dwie różne formy tego samego gatunku - dlatego nieraz jednoznaczne określenie formy jest wręcz niemożliwe.

W przypadku troci jeziorowej i pstrąg potokowego - jak potwierdza znajomy ichtiolog z jednego wylęgu część osobników może występować w środowisku jako postrąg, a pozostała część jako troć.

Pozdrawiam.

No bardzo ładna...kto go stworzył?

Tworzone są w Krakowie, w sklepie przy ul. Dietla 59. Tam siedzi gość i robi na bieżąco. Ja byłem pooglądałem i sobie zamówiłem:). Bardzo miła atmosfera. Mają też profil na FB - https://www.facebook.com/pages/W%C4%99dkarstwo/161852357171272?fref=ts

Pozdrawiam.

Yffea dzięki, że pochwaliłeś się wobkiem ode mnie- cieszę się bardzo, że działa jak trzeba...!:). Miło też, że udostępniłeś moje namiary na FB i na siedzibę. To, że coś tam wystrugać potrafię to wiedziałem ale, że bywam jeszcze czasem(?!) miły to już Cię chyba poniosło:)

Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

Dzięki za gratulacje.

To był pierwszy pstrąg w tym sezonie - 17.02.

51 cm.

Złowiony poniżej OS.

Normalnie pojechał bym do Sromowiec ale w tym roku zmiany w przepisach... :(.

O jakich zmianach piszesz?

Czy o tym może: "3. Zabrania się połowu ryb poniżej korpusów zbiorników zaporowych – Sromowce, Rożnów, Klimkówka do tablic PZW."

Edytowane przez covent

Nosz ku.. nie zauważyłem tego w zezewoleniu. Jadne jajka. Niedługo już nigdzie nie będzie można rzucać, Już teraz trzeba dobrze się wczytać w treść pozowolenia a jak ktoś nie jest miejscowy i nie zna na pamięć każdego siurka i skały to może łatwo zarobić mandacik za wędkowanie tam gdzie akurat nie wolno,..

NIC NOWEGO.               To tylko ciąg dalszy zawłaszczania Dunajca !

Nie wierzę,że to dla dobra rzeki.   Intencje ludzi ,którzy notabene sami:

-Ćwiczą rybki nimfami cięższymi od niejednej blaszki,czy woblerka.

-Używają indykatorów widocznych ze stu metrów.

-Zadeptują rzekę brodząc (wodery są za niskie).

- Akceptują radosną gospodarkę zarybieniową.

- Dbają tylko o OS-y (czyt. kasę z ww).

-Sami wiedzą jaka metoda jest wystarczająco szlachetna.

Nie są tak do końca jasne i oczywiste.

Oni zdaje się nie widzą,że OS-y i inne ograniczenia wypłoszyły normalnych,którzy...

jako letnicy i niedzielni zasilali dutkami okolicę i pośrednio motywowali miejscowych

do dbania o rzekę.(mowa o sołtysach,radnych,wójtach).

Teraz autochtoni zamiast pilnować gospodarki ściekowej (szamba,śmieci), zwalczać

nielegalny pobór kruszywa - łaszą się do inwestora progu wodnego w nadzieji,że...

wybuduje kładkę.

Szkoda,że miejscowi wędkarze - ci którym Dunajec płynie pod oknem 

milczą.

....Oni zdaje się nie widzą,że OS-y i inne ograniczenia wypłoszyły normalnych,którzy...

jako letnicy i niedzielni zasilali dutkami okolicę i pośrednio motywowali miejscowych

do dbania o rzekę.(mowa o sołtysach,radnych,wójtach)......

I tu się zgadzam w 100%. A tak niedawno jeszcze, kolega dawał mi do przemyślenia, temat spotkania, w gronie kilku-kilkunastu, właśnie nad Dunajcem. No cóż. temat, dla spinningu upada, siłą rzeczy  :wacko: 

Edytowane przez popper

NIC NOWEGO.               To tylko ciąg dalszy zawłaszczania Dunajca !

Nie wierzę,że to dla dobra rzeki.   Intencje ludzi ,którzy notabene sami:

-Ćwiczą rybki nimfami cięższymi od niejednej blaszki,czy woblerka.

-Używają indykatorów widocznych ze stu metrów.

-Zadeptują rzekę brodząc (wodery są za niskie).

- Akceptują radosną gospodarkę zarybieniową.

- Dbają tylko o OS-y (czyt. kasę z ww).

-Sami wiedzą jaka metoda jest wystarczająco szlachetna.

Nie są tak do końca jasne i oczywiste.

Oni zdaje się nie widzą,że OS-y i inne ograniczenia wypłoszyły normalnych,którzy...

do dbania o rzekę.(mowa o sołtysach,radnych,wójtach).

Teraz autochtoni zamiast pilnować gospodarki ściekowej (szamba,śmieci), zwalczać

nielegalny pobór kruszywa - łaszą się do inwestora progu wodnego w nadzieji,że...

wybuduje kładkę.

Szkoda,że miejscowi wędkarze - ci którym Dunajec płynie pod oknem 

milczą.

:) panowie OS to raj dla kłusoli, tam przecież niektórzy to z okna rzucają wieczorem samołówkę a rano na śniadanie jest pstrąg na maśle:)

Rzeka umiera przez zakazy, nikt tak dobrze nie upilnuje wody jak normalni wędkarze, którym zależy aby mieli co  łowić.

Inaczej Łukasz, mówić mówi, każdy wie kto i co. Tylko nikt nic z tym nie robi.
Nie dziwię się jeśli nadzoruje Dunajec (okręg Tarnowski dwóch lub czterech Strażników...).

Już w tym roku padł piękny sandacz na 7kg. kilkanaście grubych boleni i z pewnością wiele wiele innych.
A koło? Milczy, mimo że każdy wie kto kłusuje. PARANOJA.