yffea Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Koledzy, czytam Waszą rozmowę na temat rzeki i zadaje sobie pytanie czy w tej wodzie pływają jeszcze ryby ? Znam Dunajec od dziecka, każde wakacje spędziłem nad tą rzeką i teraz też często tam zaglądam, ale nie z wędką tylko z przyjaźni do rzeki i okolicznych terenów. Ryby w tej rzece skończyły sie pod koniec lat 90, piszę ryby bo nie chodzi mi tylko o pstrąga i lipienia, ale o mnóstwo klenia, brzany, brzanki i bolenia. Jak przychodziłem nad wodę z wędką i jedną obrotówką to po godzinie ręka bolała od holowania kleni, rzadziej siadł pstrąg, a czasami brały tylko bolenie. To wszystko łowiłem siedząc na jednym kamieniu w Tylmanowej, gdzie teraz jest OS. Pozdrawiam, mam nadzieje że kiedys też tak bedzie W Sromowcach jeśli wie się gdzie łowić można było (w zeszłym roku) złowić piękne brzany, klenie i świnki. Zdjęcia w załączeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Nie twórzmy mgiełki tajemniczości co do odcinka Sromowce N., woda jest czytelna, ryba praktycznie dostępna na wszystkich miejscówkach. Ktoś kto łowił na rzece po jednym rekonesansie rozpracuje "dołki i banie". Dobrze, że świnka, brzana podeszły z przełomu. Jak by nie było ich rewiry sięgały daleko poza Dębno. Gratuluję rybek, szczególnie brzany, musiała być niezła jazda. Były takie czasy, że na oczach żony w ciągu godziny zaliczyłem osiem podobnych sztuk. Mój rekord z tego odcinka to ryba 3,6 kg, smukła torpeda, rybę grubo ponad osiemdziesiąt miałem miedzy nogami, przy próbie wypięcia zeszła z kija - nimfa, koniec lat osiemdziesiątych. Wierzę głęboko, że zasobność wody wróci do pierwotnych stanów, wystarczy wypuszczać, resztę dopełni przyroda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 NiekoniecznieRzekę zgwałcono zaporą i w zasadzie od startu jej działania zaczynają się problemy, kilka lat później, gdy "do głosu" doszły efekty braku skutecznego tarła populacja większosci ryb z tego odcinka dramatycznie spadła.I nie dotyczy to tylko lipienia, ale również gatunków takich jak świnka, kleń czy nawet ukleja. Nieposkromione apetyty plus brak możliwości skutecznego tarła i mamy co mamy.Nie wiem czy w przypadku tak głębokiej ingerencji rzeka będzie w stanie "sama" się odrodzić, szczególnie przy radosnej twórczości ludzi od zapory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 A cóż ja Kuba mogę powiedzieć, jeśli nie zabierzemy mogę wierzyć, że ryba znajdzie dogodne warunki i przystąpi do tarła. Jeśli dojdzie do tego zarybienie to z pożytkiem dla rybostanu. Na moje oko woda jest żyzna, wyżywi wiele rybich pysków. A te spod "strzechy" dla lenistwa wybiorą niebawem kierunek Biedronka i łosia na świeżo za jedyne 8,00 zeta w promocji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Piękne rybki, też takie łowię ale na Wiśle w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEON Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 od kiedys milcze,bo milczenie jest zlotem.zanim cos wstukam na klawiaturce to,,,taki dlugi okres pomyslenia.Sorki jak kogos urazilem,byc moze wypilem o 2 szt za duzo i mnie ponoslo,takie wiosenne przesilenie na nowiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caen Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 W Dunajcu w dalszym ciągu są rekordowe świnki, klenie i brzany. Jeśli będziemy ryby wypuszczali i podejmiemy większe starania o ochronę wód to nie będziemy musieli się na siebie krzywo patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fishfighter Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 jak tam panowie ? ruszyło coś nad Dunajcem ? wybieram się w weekend na jakieś wczesnowiosenne łowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Jest szansa ze woda będzie do łowienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Woda podniesiona 316cm. normalnie powinna mieć ok. 180-200cm. lecz musiałaby się utrzymywać przez dłuższy czas aby miala czas na oczyszczenie się. Nadzieja jest taka że jak ta woda przejdzie to kolejne zrzuty będą cykliczne i słabe, co nie wpłynie znacznie na poziom wody. Na razie jest brudas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Witam. Jak sytuacja z woda na Dunajcu w Sromowcach i Zabrzeży?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 45cm. Dunajcowego szczęścia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fishfighter Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Marku gratulacje , ja wczoraj tylko przejeżdżałem przez Dunajec ( most w Wierzchosławicach ) długo się zastanawiałem czy się nie skusić , ale ostatecznie pojechałem pobawić się ze spławikiem na Trzydniakach . Jeszcze raz wielkie gratulacje - ii teraz chyba żałuje , że mnie nie było na Dunajcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 drobnica już jest, ale woda kiepska, bardzo kiepska, widoczność ok. 15cm. kolor wody brązowy, więc i tak trzeba czekać aż choć troszkę się przeczyści.Klenie stoją teraz na płyciznach i grzeją swoje grzbiety. Nie widziałem żadnego ataku, także jeszcze chwilkę trzeba poczekać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aTomek Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Byłem dziś obok mostu w Zgłobicach. Przez 3 godziny nawet brania. Woda brudna i wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Marku gratulacje piękny kleń, napawa optymizmem zwłaszcza ze ja w sobotę przyzerowałem, czy oprócz tego było coś jeszcze jakies skubnięcia czy tylko tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Tylko tyle, widziałem mniejsze klenie, okonki no i drobnicę. Wszystko ruszy wraz ze zmianą koloru wody. W tym tygodniu będę może codziennie nad wodą więc będę pisał jak się sprawy mają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Gratulacje Marek widzę że nie próżnujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Przedwczoraj kolega złowił klenika 46cm. także wszystko już jest na dobrej drodze. Oby woda się ustabilizowała, a będą codziennie brania. Na razie skacze. Kolor już zielony także do łowienia ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Ja byłem przed wczoraj w okolicach mostu w Biskupicach 2 małe klenie , i widziałem jak boleń pogonił na płyciżnie to dobry znak myślę że weekend bedzie udany gratulacje i powodzenia wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Koledzy uważajcie na siebie http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,13821610,Wedkarz_utonal_w_Dunajcu__Policja__to_wypadek.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Odszedł do krainy wiecznych łowów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Przykra sprawa. Trzeba myśleć nad wodą.Ja dziś byłem na spotkaniu klubowym. Spotkanie było zorganizowane nad Dunajcem właśnie.Wreszcie udało mi się pobić swój rekord życiowy 48cm.Od dziś nowy rekord to 40,5cm - 51cm.A oto delikwent, który ustanowił nowy rekord.I do wody.Kolejny 44cm. zameldował się godzinę później zachęcam do odwiedzania strony mojego klubu - www.zebaty.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Ładne kleksy łowisz...daleko tam do Ciebie z Krakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 ok.80km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi