Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Ja najładniesze klenie pod względem wielkości zawsze łowie wczesną wiosną koniec marca,poczatek kwietnia, oraz w maju gdy zaczynają owady wpadać bądź fruwać tuż nad taflą. Być może na jesieni nie łowie okazów bo większość wypadów spędzam za boleniami. Ale zauważyłem że w tym roku powtórka z 2012, czyli niski stan i woda zakwitła, pamietam że w tamtym roku jak już nie szło penetrować głebszych partii wody, przerzuciłem się na łowienie boleni wobkami tuz pod powierzchnią wody, o wiele mniej glonów się łapało wtedy.
Natomiast jeśli chodzi o bolenia, żałuję że już tyle osób zna miejsce w którym są te drapieżniki do momentu aż te dziesiątki tysięcy uklei nie postanowią stamtąd się wynieść (listopad).  A nie każdy wędkarz wypuści bolka....
Już teraz zaczęła się tam bolenioza, lecz nie było mi dane jeszcze tam łowić (brak czasu).

W niektórych godzinach ataki co kilka minut :) A później co 10-20min.
Tomek-donkicha powinien wiedzieć o jakim miejscu piszę bo wędkuje między innymi w tamtych okolicach. Nie chcę tutaj na forum pisać głośno. 

Edytowane przez obcy91

Tak domyślam się gdzie to jest a jesli chodzi o stan wody to faktycznie robi się taki jak w ubiegłym roku. Glony u was ( okolice Żabna ) i tak są w mniejszej ilosci 2 tygodni temu byłem niżej Czchowa tam to ich było byłem tam pierwszy raz w tym roku  rzuciłem kilka razy i pojechałem do was . :) Pozdrawiam wszystkich.

Wczoraj byłem na nad wodą, siadł klenik taki koło 35 cm. A jak tam wyniki u kolegów?

EDIT: Dziś znalazłem fajną miejscówkę okoniową. Siadły dwie sztuki około 30 cm, ale z powodu wiatru słabo je zaciąłem i oba spadły zanim zdążyłem wyciągnąć telefon.

Edytowane przez Franz

Jakiś tydzień temu dostałem bolka takiego 65 cm, czyli Dunajcowy standard potem wrzucę zdjęcie. Generalnie bolenie ładnie chodzą, ale w tych miejscówkach gdzie je namierzyłem nie chcą niczego brać, odprowadzają tylko przynęty. Może wy macie jakieś sprawdzone kilery na bolenia z wolnej/stojącej wody? W międzyczasie jakieś klenie też próbowałem namierzyć i udało się ale wyniki raczej marne.

• Like 1

A kiedy były mniej ostrożne? :)

no... na wiosnę i w lecie się zapinały, natomiast ostatnio taki Mepps nie jest przekonywujący -klenie i okonie odprowadzają mi przynęty do brzegu delikatnie podskubując.

Zawsze łowię z hakami bezzadziorowymi.

Cześć chciałem sie spytać czy ktoś może łapie na Dunajcu około Tarnowa? Chciałem się tam wybrać jestem z Bochni ktoś ma ochotę na wspólny wypad?

Łapię około Tarnowa ale zwykle jest to kwestia przypadku -jak wracam z roboty z okolic Bochni czy Brzeska to nie omieszkam pospinningować przejeżdżając przez Dunajec. Zwykle godzinkę, max dwie.

Edytowane przez dżemik

To i ja się wtrącę fakt ryby zrobiły się ostrożniejsze ale wynika to z tego że woda robi się ''kryształowa '' :) Teraz dobre są woblerki pływające ale wypuszczane jak najdalej z prądem ta metoda przyniosła mi w niedziele kilka kleni szkoda tylko że sam drobiazg :wacko: .Ale liczę że jeszcze w tym roku przytnę jakąś sztukę :)

• Like 1

Potwierdzam skuteczność metody Tomka "donkicha". Na "wypuszczanego" można teraz łowić klenie. Najlepiej jeszcze mieć jakiś krzak przed sobą tak aby się zasłonić. Przy takiej jak teraz przejrzystości wody, a według moich obserwacji jest to obecnie ok 2-2,5 m (zależy też od zachmurzenia, położenia Słońca itp.) trzeba naprawdę się nieźle maskować.

Edytowane przez Franz