donkicha Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 No według mnie to te 'grube " będą brały teraz przynajmniej tak było w zeszłym roku a wiosna bierze "dużo" , to z moich obserwacji :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Ja najładniesze klenie pod względem wielkości zawsze łowie wczesną wiosną koniec marca,poczatek kwietnia, oraz w maju gdy zaczynają owady wpadać bądź fruwać tuż nad taflą. Być może na jesieni nie łowie okazów bo większość wypadów spędzam za boleniami. Ale zauważyłem że w tym roku powtórka z 2012, czyli niski stan i woda zakwitła, pamietam że w tamtym roku jak już nie szło penetrować głebszych partii wody, przerzuciłem się na łowienie boleni wobkami tuz pod powierzchnią wody, o wiele mniej glonów się łapało wtedy.Natomiast jeśli chodzi o bolenia, żałuję że już tyle osób zna miejsce w którym są te drapieżniki do momentu aż te dziesiątki tysięcy uklei nie postanowią stamtąd się wynieść (listopad). A nie każdy wędkarz wypuści bolka....Już teraz zaczęła się tam bolenioza, lecz nie było mi dane jeszcze tam łowić (brak czasu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franz Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Apropos boleni to dziś siadł taki średniak 45-50 cm na rapalke 5cm. A swoją drogą obcy co to za miejsce, aż tak dużo tam boleni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) W niektórych godzinach ataki co kilka minut A później co 10-20min.Tomek-donkicha powinien wiedzieć o jakim miejscu piszę bo wędkuje między innymi w tamtych okolicach. Nie chcę tutaj na forum pisać głośno. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez obcy91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Tak domyślam się gdzie to jest a jesli chodzi o stan wody to faktycznie robi się taki jak w ubiegłym roku. Glony u was ( okolice Żabna ) i tak są w mniejszej ilosci 2 tygodni temu byłem niżej Czchowa tam to ich było byłem tam pierwszy raz w tym roku rzuciłem kilka razy i pojechałem do was . Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżemik Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Niedziela, Ilkowice -śladowe ilości glona płynącego z nurtem.Z glonem odeszła ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franz Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Wczoraj byłem na nad wodą, siadł klenik taki koło 35 cm. A jak tam wyniki u kolegów?EDIT: Dziś znalazłem fajną miejscówkę okoniową. Siadły dwie sztuki około 30 cm, ale z powodu wiatru słabo je zaciąłem i oba spadły zanim zdążyłem wyciągnąć telefon. Edytowane 2 Września 2013 przez Franz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 informacyjnie, żeby wszyscy wiedzieli jak zmiany na Dunajcu.... http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,14536593,Kolejne_elektrownie_wodne_na_Dunajcu__A_co_z_rybami_.html#TRNajCzytSST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukuryku Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 heh... kpiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greku35 Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Powtarzamy błędy sąsiadów z zachodu, oni teraz to rozbierają... a my budujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Dlatego jak to się mówi Polska jest 20lat do tyłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukuryku Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Dlatego jak to się mówi Polska jest 20lat do tyłu......za murzynami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Dziś okolice mostu mostu w Biskupicach Radłowskich od strony Zabna woda kryształ ale zero kontaktu z rybą jakby je gdzieś wymiotło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Ja byłem na Popradzie, ,to tylko dopływ Dunajca , ale myślałem, że tylko u mnie taka tragedia...2 kleniki, 1 brzana spięta, jak na 6 godzin to załamka jakby woda pusta..A taka piękna pogoda, ale bardzo niski stan i wschodni wiatr robią swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Tomku to prawdopodobnie dlatego:http://www.bez-cisnien.neostrada.pl/gismo0005.htmlhttp://new.meteo.pl/php/meteorogram_id_coamps.php?ntype=2n&id=2725 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franz Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Jakiś tydzień temu dostałem bolka takiego 65 cm, czyli Dunajcowy standard potem wrzucę zdjęcie. Generalnie bolenie ładnie chodzą, ale w tych miejscówkach gdzie je namierzyłem nie chcą niczego brać, odprowadzają tylko przynęty. Może wy macie jakieś sprawdzone kilery na bolenia z wolnej/stojącej wody? W międzyczasie jakieś klenie też próbowałem namierzyć i udało się ale wyniki raczej marne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżemik Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Zauważyłem że od dwóch tygodni ryby w Dunajcu (przynajmniej okolice Tarnowa i poniżej) stały się zdecydowanie bardziej ostrożne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adri@n Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Cześć chciałem sie spytać czy ktoś może łapie na Dunajcu około Tarnowa? Chciałem się tam wybrać jestem z Bochni ktoś ma ochotę na wspólny wypad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Zauważyłem że od dwóch tygodni ryby w Dunajcu (przynajmniej okolice Tarnowa i poniżej) stały się zdecydowanie bardziej ostrożneA kiedy były mniej ostrożne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżemik Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) A kiedy były mniej ostrożne? no... na wiosnę i w lecie się zapinały, natomiast ostatnio taki Mepps nie jest przekonywujący -klenie i okonie odprowadzają mi przynęty do brzegu delikatnie podskubując.Zawsze łowię z hakami bezzadziorowymi. Cześć chciałem sie spytać czy ktoś może łapie na Dunajcu około Tarnowa? Chciałem się tam wybrać jestem z Bochni ktoś ma ochotę na wspólny wypad? Łapię około Tarnowa ale zwykle jest to kwestia przypadku -jak wracam z roboty z okolic Bochni czy Brzeska to nie omieszkam pospinningować przejeżdżając przez Dunajec. Zwykle godzinkę, max dwie. Edytowane 16 Września 2013 przez dżemik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 16 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Może czas zmienić przynętę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 To i ja się wtrącę fakt ryby zrobiły się ostrożniejsze ale wynika to z tego że woda robi się ''kryształowa '' Teraz dobre są woblerki pływające ale wypuszczane jak najdalej z prądem ta metoda przyniosła mi w niedziele kilka kleni szkoda tylko że sam drobiazg .Ale liczę że jeszcze w tym roku przytnę jakąś sztukę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżemik Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Może czas zmienić przynętę?jestem tego swiadomy aczkolwiek posiadam taką "egoetykę" -wiekszą satysfakcję czuję z jednej ryby złapanej na kawałek wirującego żelastwa niż z pieciu złapanych na rybo podobnego wobka czy silikonowego robala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 No to żeś jest niezły blacharz Tylko wiedz, że klenie nie w każdym okresie zareagują na blaszkę.Ciekaw jestem na co łowiłeś gdy klenie ostro zbierały z powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franz Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) Potwierdzam skuteczność metody Tomka "donkicha". Na "wypuszczanego" można teraz łowić klenie. Najlepiej jeszcze mieć jakiś krzak przed sobą tak aby się zasłonić. Przy takiej jak teraz przejrzystości wody, a według moich obserwacji jest to obecnie ok 2-2,5 m (zależy też od zachmurzenia, położenia Słońca itp.) trzeba naprawdę się nieźle maskować. Edytowane 17 Września 2013 przez Franz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi