Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dziś poszukać kleni i muszę powiedzieć, że jest ich sporo i to sztuk powyżej 40 cm. Problem jest taki że nie chcą brać. Z zainteresowaniem podpływają do woblera, nawet skubną i tyle. Choć może to dlatego, że do pierwszej miejscówki zbytnio się nie skradałem, bo nie myślałem, że takie kabany tam stoją. Na drugą podchodziłem jak kot, jak łasica i udało się skusić takiego 35cm ale reszta automatycznie skończyła żerować.

Edytowane przez Franz

Ojjj jest jest ;) Jestem ciekaw jak jest podmyty brzeg i jaka tam głębokość, może ktoś z kolegów sprawdzał jakąś gumą ile metrów? Bardzo niebezpieczna miejscówka ale za to kleni w sezonie mase.

Edytowane przez obcy91

Dzisiaj byłem pierwszy raz w tym roku na Dunajcu, woda mętnawa, ale nie najgorsza, ryb nic nie widać , 7,5 stopnia Celsjusza i deszczyk, na gleboko nurkujący dał się skusić tylko 1klonek  40+, ale powietrze rześkie, miły spacer :rolleyes:

Okolice Jurków-Piaski Drużków, boleni od kilku lat bardzo mało tu widuję, a kiedyś tyle ich było...post-49044-0-37703200-1399141647_thumb.jpg

Boli mnie zmniejszajaca się ilość ryb na Dunajcu i Wiśle, jak także i na rzeczkach w okolicy np. Uszwica, potok Leksandrowa.

Krajobraz i koryto rzeki Uszwicy miejscami zmienione bardzo przez dosłowne wysypiska śmieci-tak dalej to trwa...Kiedyś łowiłem na niej 50-60cm pstrągi-zostały tylko wspomnienia. Boli mnie także beztroskośc ludzi , obojętność na trucie rzek, także w naszym kole PZW B...    Przepisałem się zresztą do innego koła.

Dalszy przykład potok Leksandrowa nadal wdaje sie czyściuteńki, pękne korzenie drzew i zwalone drzewa do wody poprostu cud-miód.

A jednak ryb wogóle niema , ani narybku ani drobnicy o pstrągach nie wspomnę.

Pstrągów było coraz mniej od -tak przynajmniej kojarzę-uruchomienia basenu we Wiśniczu.

A na wszelkie moje zgłoszenia zanieczyszczeń w rzece Uszwicy nikt nie reagował !, Ochrona Środowiska ani PZW

A wrzucane śmieci olejowe, chemiczne dopełniają całości.

A niektóre oczyszczalnie to pseudo, ech kiedy się to zmieni.

Edytowane przez jerzy6

Czesc. Czesto tu nie pisze . Wczoraj spotkałem dwoch wedkarzy nad woda zgadaliśmy sie o boleniach i wiem, ze czytaja to forum . Chciałem ich pozdrowić i zarazem napisac, ze "wypatrzyłem" i w 3 rzucie siadł ;) do zobaczenia nad woda

Edit :

Nie wiem czemu mi foty nie wklejiło. chyba juz bedzie ok.

10170964_297597773736431_693923885642719

Edytowane przez Fishv
  • Like 3