Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie są lepsze efekty gdy woda idzie w górę czy jak spada?

Ciężkie pytanie...

Efekty są lepsze gdy są lepsze, a kiedy... jak woda idzie do góry o ile nie jest za bardzo trącona. Czasem jak idzie w dół i się zdąży wyklarować to też idzie połowić. Warunek to powolne zmiany.

• 2 tygodnie później...

Faktycznie z tą wodą ostatnio niezły kalejdoskop. Zeszły tydzień woda masakrycznie brudna z zapory potoki czyste rybki nieźle gryzły...gdzie wiadomo :D natomiast od wczoraj woda z zapory naprawdę bardzo ładna ale potoki błoto. Rada szykuj sprzet na sandacza już nie długo albo poczekaj jeden dwa, dni jak się potoki przeczyszczą

Ps. Januszku jedziesz na puchar Fenwicka na klimkówkę w przyszłym tygodniu ??? :rolleyes:

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich zainteresowanych tematem dunajca,wrzucam zdjecię klenika 41cm z dzisiejszej wyprawy,skusił się na brombe 3cm Andrzeja Lipińskiego,było kilka mniejszych i przyłowy okonków bolki nie chciały współpracować.Pozdro. ;) post-53307-0-88145500-1402606304_thumb.jpg

Edytowane przez perez123
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Cześć.

Za kilkanaście dni będę w m. Czorsztyn i wpadłem na pomysł, aby odwiedzić Dunajec. Nigdy wcześniej nie miałem okazji na nim wędkować. Interesuje mnie tylko i wyłącznie metoda spinningowa. Sprawdzałem wykaz wód okręgu Nowosądeckiego oraz spoglądałem na mapę i ciężko mi było cokolwiek ustalić, dlatego mam nadzieję, że ktoś z forumowiczów będzie w stanie odpowiedzieć na kilka moich pytań odnośnie tej rzeki.

1. Od jakiej najbliższej miejscowości (jadąc od Czorsztyna) można łowić m. spinningową i jakich ryb można się tam spodziewać?

2. Gdzie jest najbliższy sklep wędkarski?

Z góry dziękuję za odpowiedź, Konrad.

Więc tak

Najbliżej można na spining na Dunajcu łowić w Szczawnicy. Ryby to pstrąg, kleń i oczywiście królowa głowacica. Wędziska między 3-20 na pstrąga i klenia w zależności od przynęt: jigi gumy (3-15) powyżej wobler obotówka, wahadło. Najbliższy sklep jest po drodze na ryneczku w Krościenku.

Połamania

• Like 1

Dopisze jeszcze, że metodą spiningowa można łowic od Szawnicy - ujścia potoku Grajcarek do Krościenka nieco poniżej mostu  - po lewej stronie ujście potoku Krośniczanka. Potem duży odcinek jest wyłączony z tej metody OS Dunajec/tylko metoda muchowa, aż do do ujścia ochotniczanki w miejscowości Tylmanowa/Ochotnica rzeka. Poniżej ujścia Ochotniczanki w tym okresie Na Dunajcu można łowić metodą spinigowa aż do samego ujścia do Wisły 

• Like 1

Przy ujsciu bloto na dole jeszcze dobrze ale jak puszczą wodę z czorsztyna to może być błoto do samej zapory. ryby to tutaj byly 20 lat temu. ale coś jeszcze można wydłubać - trochę okonia zostalo bo lodu nie bylo, sporo klenia i jest troszkę szczupaka, sumy się zdarzają Z białej ryby płotki, leszczyk, ale można się ustawić na karpia,

Edytowane przez Piotr Boruch

wow

to aż tak zapuszczony jeż Rożnów

24lata temu łowiłem w nim piękne okonie(na robaka 25+) z plaży w Gródku na mikro uklejkę na haku klenie,bolki,sandacze z reki na pomoście w okolicy MSW

a z małpiej w 4 godziny na gwiazdki i ryż komplet leszczy 50+(kiedyś był limit)

Teraz po 24-latach wybieram się nad ten zalew i dunajec a tutaj smutne nowiny.

Piotrze powiedz gdzie można usiąść z feederem na białą rybę?

Ze spinem na dunajcu poradzę sobie sam (mam nadzieje)chyba że masz jakieś typy(stacjonuję w Rożnowie).

Z góry dzięki za informacje

p.s. dodam że mam zasadę no kill i  nie uszczuplę zasobów tych że wód

Jedź na Czorsztyn....tam jest tak jak na Rożnowie dwadziescia kilka lat temu....a przytym czyściej i ladniej dziś na feederka dobre 10kg ryby....a co do Rożnowa polecam Tabaszowa witkówka, Rożnów ale nie da się tego porównać w zaden sposób z Czorsztynem

Jedź na Czorsztyn....tam jest tak jak na Rożnowie dwadziescia kilka lat temu....a przytym czyściej i ladniej dziś na feederka dobre 10kg ryby....a co do Rożnowa polecam Tabaszowa witkówka, Rożnów ale nie da się tego porównać w zaden sposób z Czorsztynem

no to będę musiał wydłubać co się da i cieszyć się z tego co będzie....może miło zaskoczy

w przyszłym roku na Czorsztyn pojadę

dziękuję rady jutro wyjazd