Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Jedź na Czorsztyn....tam jest tak jak na Rożnowie dwadziescia kilka lat temu....a przytym czyściej i ladniej dziś na feederka dobre 10kg ryby....a co do Rożnowa polecam Tabaszowa witkówka, Rożnów ale nie da się tego porównać w zaden sposób z Czorsztynem

Jak kolego porównujesz Czorsztyn na chwile obecną do tego co było 20 lat temu nad Rożnowem to nic tylko pogratulować pustych słów

...i nasuwa się wniosek, że jeszcze max kilka lat i będzie i po czorsztynie.

Choć położony inaczej, i może moje słowa w g się obrócą...

Tadziu jest położony w urokliwym miejscu ale niestety za dużo tam ,, legalnych kłusowników z kartami wędkarskimi ,,

Jeszcze kilka lat temu miałem PROBLEM ze złowieniem niemiarowego sandacza a teraz co z tego, że coś sie tam od czasu do czasu dzieje jak 90% ryb jest niemiarowa lub ledwo co ma miare. A jeżeli kogoś rajcuje łowić okonki po 20 kilka cm i ledwo co miarowe sandaczyki na wodzie, która powinna być jedna z najlepszych zaporówek w PL to faktycznie ZAPRASZAM póki coś jeszcze pływa pozdr.

Jak kolego porównujesz Czorsztyn na chwile obecną do tego co było 20 lat temu nad Rożnowem to nic tylko pogratulować pustych słów

Mój drogi jezioro to nie tylko sandaczyki i okonki ale cała rzesza białej ryby o której zapomniałeś, a także obostrzenia które narzuają nam włodarze. Gwarantuje Ci, że póki co Czorsztyn jest jednym z najrybniejszych zbiorników PZW w Polsce z wielkimi możlwościami.

Poniżej zapory w Czorsztynie dalej brudna ale już zdecydowanie lepsza niż kilka dni do tyłu i bardziej przewidywalna w pływach, - nie wiadomo czy tak już będzie czy tylko jest na weekend żeby łodkom się lepiej plywało, chociaż wysoka - jeszcze dużo wody mają do spuszczenia z jeziora. Do łowienia, ale gorąco także albo z samego rana albo wieczorem. Przynęta  tak jak Janusz wyżej napisał rosówka :D

Edytowane przez Piotr Boruch

• 5 tygodni później...

Witam w zanikającym wątku..

Mało rybek w Dunajcu, często mętna woda powodują pewnie mało wiadomości w tym wątku.

Ja też częściej łowię na Wiśle.

W sobotę wybrałem się jednak koło Filipowic i złowiłem ku mojej uciesze 1 raz od ok 9 lat na tym odcinku brzanę.Złowiłem też 7 okoni, najw. ok.30 cm.

Wzieła na woblerek podobny do Kenarta, w bardzo ostrym nurcie, przy zalegających na dnie dużych kamieniach.Po udawaniu zaczepu pierwsza wycieczka była powolna w górę rzeki, niestety potem jakby poszła po rozum do głowy :)  i powtarzała ostre rajdy w dół w bardzo zwariowanym prądzie, co zmusiło mnie do biegnięcia  w dół, po ok 200m już nie miałem gdzie biegnąć<"półwysep" otoczony głęboką wodą>, ale całe szczęście że udało się mi tutaj ją zaholować do spokojnej zatoki, i po kilku odjazdach była na brzegu.Miała ok 70 cm, dla takich ryb i przygód się żyje...

post-49044-0-70271300-1409691672_thumb.jpg Samowyzwalacz się popsuł w komórce :) i więcej fot nie mam.

Pocieszyło mnie to bo uważam że brzana w Dunajcu jest na wymarciu częściowo.Lepiej jest koło N. Sącza i na Popradzie.

Czasami czytam że inni też podzielają moje opinie...http://www.flyfishing.pl/ zarówno na górnym jak i dolnym

Woda czystsza , a ryb coraz mniej...

Życzmy sobie wszyscy , aby się jednak poprawiło

Pozdrawiam Jerzy.post-49044-0-44130300-1409692030_thumb.jpg

Edytowane przez jerzy6
  • Like 1

Gratulacje! Jednak niedokonca zgodzę się ze stwierdzeniem iż brzany jest mało. Z pewnością mniej niż 5-10-20 lat temu, ale nadal co roku widuje wiele tych pięknych ryb. Jednak sadZac po tym co się wyprawia co się słyszy o ''wedkarzach'' na Dunajcu to wola o pomstę do nieba. I niestety będzie coraz gorzej :(

• 2 tygodnie później...