Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie!:) Mam pytanko wybieram się niebawem  w okolice Jazowska i chciałbym spróbować swoich sił na Dunajcu. Chodzi mi głównie o klenie ale też za Bolkiem chętnie pobiegam. Czy jak opłacę zezwolenie 1 lub 3 dniowe w okręgu Nowy Sącz to będę mógł łowić w okolicach właśnie Jazowska, ewentualnie Kadczy, Krościenka i Szczawnicy?? Wiem można sprawdzić w wykazie ale powiem szczerze, że ni cholery nie mogę z tego nic zrozumieć:D

Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam Qcyk!!

Będziesz mógł :D ceny są takie:

1 dzień - 35zł

3 dni - 70zł

7 dni- 100zł

Są pstrągi, klen się zdarza, bolen w ilościach promilowych ;)

Ceny znam:) ale dzięki za szybką odpowiedź!! A jakie odcinki moglibyście polecić na Klenia i Bolka?? Oczywiście nie pytam o namiary GPS tylko okolice jakiej miejscowości itp... A na Rożnowskim z brzegu idzie Bolesława wytarmosić. Wiem pytań sporo ale na łowienie będę miał pewnie tylko 2 dni...

Kleń - poprad na całości, dunajec raczej dolny odcinek gdzieś od Gołklowic do Rożnowa lub powyżej Czorsztyna. rożnów jest sporo klenia, boleń jak najbardziej mozna sprobowac raczej na przełomie dnia i nocy(rano lub wieczór). Odcinek od szczawnicy do gołkowic rybą dominującą jest pstrąg chociaż klenie też się zdarzają szczegolnie na dużych płaniach. w tym roku bolenia raczej na Dunajcu nie stwierdzono Jak Janusz twierdzi przeleciał przez zaporę w czasie ostatniej powodzi jednak może się jeszcze uaktywni, jak na razie pokazaly się same drobne bolenikitakie 30-40cm

Kleń - poprad na całości, dunajec raczej dolny odcinek gdzieś od Gołklowic do Rożnowa lub powyżej Czorsztyna. rożnów jest sporo klenia, boleń jak najbardziej mozna sprobowac raczej na przełomie dnia i nocy(rano lub wieczór). Odcinek od szczawnicy do gołkowic rybą dominującą jest pstrąg chociaż klenie też się zdarzają szczegolnie na dużych płaniach. w tym roku bolenia raczej na Dunajcu nie stwierdzono Jak Janusz twierdzi przeleciał przez zaporę w czasie ostatniej powodzi jednak może się jeszcze uaktywni, jak na razie pokazaly się same drobne bolenikitakie 30-40cm

Super dzięki za info:) Jak nie uda się połowić czegoś konkretniejszego to same widoki mi wystarczą.

Pozdrawiam Qcyk!!

Czorsztyn faktycznie.... strasznie niski stan wody ale przez caly tydzien w godzinach wieczornych i tak padły mi trzy pajki, trzy sandacze i dwie trocie. Jutro jade na Kluczkowce pomeczyc okonie bo pieknie ostatnio bawily sie z narybkiem w chowanego :-) jak ktos  ma niedaleko i nie oczekuje jakiegos obfitego polowu to zapraszam na priv zeby sie zgadac:-)

• 2 tygodnie później...

Wczoraj turystycznie zdobywaliśmy częśc Dunajca tj. jezioro Rożnowskie ;)  temperatura dobrze koło 30C. Woda szaro buro brudna temp. wody 21-23 (oczywiście przy powierzchni to co pokazuje echo) Na początek zameldowal się sandaczyk wprawdzie nie u mnie ale oczywiście gościnnie u Tadka. Miare miał, po szybkim zmierzeniu do wędki wrócił błotną wodę. Potem długo walczyliśmy z upałem w końcu dopadliśmy chowające sie w cieniu okonie, troche zabawy i dalej. znowu kawał wody i mamy drugie aktywne w upale stadko. Kolejno fajne rybki znależliśmy znowu w cieniu ale już po drugiej stronie jeziora, potem pokazowe łowienie kleni z powierzchni ale niestety były same maluchy i znowu powrót do okoni. Na wieczór trochę zmordowanie wróciliśmy do slipu w Bartkowej (uwaga bardzo płytko wypływa się miedzy 3 a 4 flaga :rolleyes: ). Zrobiliśmy niezle kólko Bartkowa-Gródek-Koszarka-Lipie-Tabaszowa-Bartkowa i to na jednym akumulatorze :D . Wnioski dotyczace ryb. widac dobre tarło na Rożnowie. mnóstwo drobiazgu, od rybek koło 1cm począwszy, uklejek po 3-5cm, niestety widziałem tylko jednego bolka koło 35cm, wprawdzie nie nastawaliśmy się na sandacza ale jeden się zdarzył już wysrebrzony, okoń jest ale himeryczny ze wzgl na porę dnia i panującą aurę oczywiście czym bliżej wieczoru tym lepiej. Reasumując fajna zabawa ale woda mogła by być czystsza wtedy efekt wizualny byłby lepszy. Jutro uderam na 3 dni nad Klimkówkę... :D