Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Piotruś Twoje wczorajsze wyniki zachęciły mnie do dzisiejszego wypadu na pstrągi.Faktycznie gryzą jak wściekłe.Za dwie godzinki 6 ładnych rybek 37-44 cm.kilkanaście maluchów ,świnka ponad 50 cm.Muchówka leżała na brzegu. :) Wszystko na "Igiełkę " 3,5 cm.

Pojechałem wczoraj znów nad rzekę zaopatrzony w muchy zarówno suche jak i mokre no i lipa okazało się że woda w Dunajcu płynie ceglatego koloru bo gdzieś w górze Grajcarka kopią koryto i ta rzeczka niesie do Dunajca taki syf barwny. Dziś nadal to samo chyba cholercia nie będzie mi dane pobawić się z pstrągami i trzeba będzie na swoich wodach dopiero pocieszyć się szczupakami.

Od Grajcarka w dół cały Dunajec taki że kamieni przy brzegu w dnie nie widać, powyżej Grajcarka za dużo turystów, spływy, pontony, kajaki a i tam tylko kawałek wody później już ponoć nie wolno bo rezerwat jakiś. Wolę nie nadziać się na kolegów z straży bo głupio by było się tłumaczyć.

Właśnie wróciłem z rzeki od Szczawnicy do Krośnienka przeszedłem rzeką i na wszystko co mam przetasowałem wodę włącznie z muchami i jeden 20cm pstrążek się uwiesił. Jutro wyjeżdżam już w swoje strony. Muszę przyznać że jestem zawiedziony. Pięć dni łażenia po Dunajcu i tylko kilka maluszków.

kolega Marius ma całokitą rację przy takiej temperaturze sugeruje bardzo wcześnie rano 9 godzina to już totalnie po rybach, a wieczorem sam wychodzę o 19 na ryby wczoraj łowiłem godzinę gdzieś koło 19-tej złowiłem tylko 4 szt z czego 2 miarowe. Co do łowienia powyżej Grajcarka to jest raczej woda kleniowa. Na brzegu jest tablica dokąd można łowić trudno jej nie zauważyć. Grajcarek niesie mętną wodę bo robią remont drogi do Jaworek, budują mostek. Nawet dzisiaj woda jest lekko mętna jednak dzisiaj to chyba kopiący się turyści. :D Ryby  biorą wtedy kiedy nie pływają łodzie flisaków i nie biją kijami po dnie B)

.

Właśnie wróciłem z rzeki od Szczawnicy do Krośnienka przeszedłem rzeką i na wszystko co mam przetasowałem wodę włącznie z muchami i jeden 20cm pstrążek się uwiesił. Jutro wyjeżdżam już w swoje strony. Muszę przyznać że jestem zawiedziony. Pięć dni łażenia po Dunajcu i tylko kilka maluszków.

Trzeba było na Os uderzać. Nałowił byś się na cały rok ;)

wczoraj byłem wieczorkiem po burzy na Rożnowie bolenie robiły rzeź uklejek jednak większość raczej nie wielkie zato okonie brały raczej umiarkowanie. Dziś Dunajec od samego rana i raczej słabo same maleństwa, większe pstrągi były nie osiągalne :blink: zato maleństw bez liku :rolleyes: dobrze wróży na przyszłośc

Ze względu na brak miejsca w aucie i raczej ograniczony czas na wędkowanie zdecydowałem zabrać tylko sprzęt do muchowania. Mogę liczyć na jakieś wskazówki ze strony tam wędkujących? Gdzie i z czym taki, kompletny laik jak ja może popróbować swoich sił z muchówką?

Ze względu na brak miejsca w aucie i raczej ograniczony czas na wędkowanie zdecydowałem zabrać tylko sprzęt do muchowania. Mogę liczyć na jakieś wskazówki ze strony tam wędkujących? Gdzie i z czym taki, kompletny laik jak ja może popróbować swoich sił z muchówką?

Ze sprzętu spiningowego bym nie rezygnował wszak Czorsztyn rzut kamieniem ;) co do rad odezwij się na priva coś uradzimy B) 

• Like 1

Witam. Panowie 3 lata temu kupiłem sobie boleniowego tarnusa z czystej ciekawości . Następnie łowiąc na Dunajcu bolka tym woblerem nie złowiłem na niego nic. Wydało mi sie ze był źle zrobiony - sprzedałem go . Ale ostatnio widziałem jak pewien pan złowił na niego bolka . Dlatego mam pytanie do was bo wiem,  ze niektórzy produkują sami woblery i tez mieli styczność z tym woblerem furmańskiego. Na co zwrócić uwagę przy kupnie, żeby nie nabić się znów w butelkę i nie kupić kawałka pomalowanego drewna ? Jaka długość tego wobka jest najodpowiedniejsza ?

Witam. Panowie 3 lata temu kupiłem sobie boleniowego tarnusa z czystej ciekawości . Następnie łowiąc na Dunajcu bolka tym woblerem nie złowiłem na niego nic. Wydało mi sie ze był źle zrobiony - sprzedałem go . Ale ostatnio widziałem jak pewien pan złowił na niego bolka . Dlatego mam pytanie do was bo wiem,  ze niektórzy produkują sami woblery i tez mieli styczność z tym woblerem furmańskiego. Na co zwrócić uwagę przy kupnie, żeby nie nabić się znów w butelkę i nie kupić kawałka pomalowanego drewna ? Jaka długość tego wobka jest najodpowiedniejsz

Wiesz czasy gdy łowiło się jedną przynętą bezpowrotnie się skończyły żeby łowić skutecznie trzeba miec ich caly arsenał i wpasować się w moment. Zależy to od wielu czynników trzeba być dobrym obserwatorem i dobrze wyciągać wnioski.  Tylko doświadczenie zdobyte nad wodą może Ci w tym pomóc. Pamiętaj tylko dobrze dobrana przynęta podana i poprowadzona w odpowiedni sposób da efekt, oczywiście pomijając prawo początkującego frajera ;)

• Like 1

Jak Dunajec to tylko miejscowe wyroby J.Widla ,,,,,,,,,,,,,,,ps. jednym woblerem nie obskoczysz boleni,czasem siedza glebiej innym razem pod powieszchnia zagadaj w dziale bubowy przynet, Janusza On Ci doradzi

Ja na bolkach sie znam chodzi mi tylko i wyłacznie o tarnusa :) chce urozmaić metody połowu :)