Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie 3 lata temu kupiłem sobie boleniowego tarnusa z czystej ciekawości . Następnie łowiąc na Dunajcu bolka tym woblerem nie złowiłem na niego nic. Wydało mi sie ze był źle zrobiony - sprzedałem go . Ale ostatnio widziałem jak pewien pan złowił na niego bolka . Dlatego mam pytanie do was bo wiem,  ze niektórzy produkują sami woblery i tez mieli styczność z tym woblerem furmańskiego. Na co zwrócić uwagę przy kupnie, żeby nie nabić się znów w butelkę i nie kupić kawałka pomalowanego drewna ? Jaka długość tego wobka jest najodpowiedniejsza ?

żeby łowic bolenie one muszą tam być, a  w Dunajcu ich nie ma !

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Trupa?

Jakiego trupa?

Ooo, ile życia na Dunajcu:

post-50427-0-34757000-1440143915_thumb.jpg

:D

Tam gdzieś w tym tłoku, brodzi nawet nasz forumowy kolega.

Pstrągi też jakieś były. Głównie niewielkie, choć i forumowe minimum też się przyplątało:

post-50427-0-87813200-1440143931_thumb.jpg

A i fajny lipasek by był, ale pozować nie chciał.

Muszę wkońcu kupić muchówkę.

P.S. Może ktoś ma na zbyciu kurzący się zestaw muchówka+kręcioł? Stosowny temat wrzucę na giełdę "Kupię".

• 4 tygodnie później...

Byłem dziś, poniżej Tarnowa,wody bardzo mało, tak jak i ryb -_- 
Glonów też zdecydowanie mniej niż w lipcu czy sierpniu.
Na pewno można spędzić miło czas, pogoda świetna.
Na dużej  kamienistej łasze, do której jest teraz dobry dostęp,rośnie sobie krzak pomidora :),
który z dużej odległości, może przypominać troch coś innego  :whistling:  :P 
Podsumowując,  trzeba chyba poczekać na wyższą wodę i bardziej jesienną pogodę .
Jakoś trzeba sobie tłumaczyć... :mellow:  

post-53307-0-58279300-1442514151_thumb.jpg

post-53307-0-43395500-1442514304_thumb.jpg

• Like 1

Z tymi pomidorami rosnącymi na brzegami rzek  to jakas dziwna historia. Ostatnio jak byłem na Wiśle w okolicach Nowego Brzeska i obławiałem z 10 głowek po kolei to na każdej z nich, u ich nasady rosły sobie krzaki pomidorów. W okolicy żadnych plantacji tylko łaki i te pomidory :) ... zachodziłem w głowę skad się tam wzięły :)

Nic trudnego zaraz poniżej KRK jest pełno folii jak je sprzątają to badyle trafiają do Wisły i na każdej ostrodze, tamce  i czymś wystającym coś się zatrzyma i jest pełno pomidorów które nigdy  nie dojrzeją ale za to nadają się na sałatkę :D podobnie na Dunajcu

Edytowane przez Piotr Boruch

Nic trudnego zaraz poniżej KRK jest pełno folii jak je sprzątają to badyle trafiają do Wisły i na każdej ostrodze, tamce  i czymś wystającym coś się zatrzyma i jest pełno pomidorów które nigdy  nie dojrzeją ale za to nadają się na sałatkę :D podobnie na Dunajcu

Dokładnie, więc czym bliżej KRK, tym więcej pomidorów hehe :D 

Swoją drogą ciekawie taki pomidor wygląda , sam samotny na dużej łasze :P .

Dunajcowy klenio, przywalił w 8 cm uklejo-brzydala, z pod mojej ręki :ph34r:  B)
Odwiedziłem dziś miejscówkę na której dawno nie byłem,(20 min przedzierania się przez Dunajcowe namorzyny :huh: )
Woda typowo brznowa, no i brzany tam są.Stanąłem na małym cypelku, a pod same nogi podpłynęły 2 brzany,na wyciągnięcie ręki, gdybym miał podbierak może bym którąś złapał :).Oczywiście żadnej nie złowiłem, mimo usilnych starań :wacko: .Dunajec bardzo czysty,przejrzysty, no i niski.

post-53307-0-90016900-1443127938_thumb.jpg

• Like 4

Z tymi pomidorami rosnącymi na brzegami rzek  to jakas dziwna historia. Ostatnio jak byłem na Wiśle w okolicach Nowego Brzeska i obławiałem z 10 głowek po kolei to na każdej z nich, u ich nasady rosły sobie krzaki pomidorów. W okolicy żadnych plantacji tylko łaki i te pomidory
:)
... zachodziłem w głowę skad się tam wzięły
:)

Nasiona pomidora nie są trawione przez człowieka a człowiek załatwia potrzeby tam gdzie załatwia i mamy piękne pomidorki nad wodą  smacznego :wub:

• Like 1

Faktycznie Piotruś nie pamiętam ile lat temu połowiłem na rożnowskim jak w tym roku.Zabawa z okoniami jest super :) Nie miałem jeszcze wyjazdu żeby spływając z okonków nie złowić w trollingu przynajmniej dwóch sandaczy 58-64 cm .Przynęta nr 1 w tym roku ,taka sama jak w poprzednich o tej porze -"Zaczarowany ołówek" :)