Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

w niedzielę np. bolenie brały w okolicy "zaczarowanego trójkąta" kilka trafiło do łódki a puknięc stuknięć było dużo. Rozmiar zawodniczy ale miara była :D

Faktycznie Piotruś nie pamiętam ile lat temu połowiłem na rożnowskim jak w tym roku.Zabawa z okoniami jest super :) Nie miałem jeszcze wyjazdu żeby spływając z okonków nie złowić w trollingu przynajmniej dwóch sandaczy 58-64 cm .Przynęta nr 1 w tym roku ,taka sama jak w poprzednich o tej porze -"Zaczarowany ołówek" :)

• 3 tygodnie później...

A gdzie byście polecali w okolicy Tarnowa na drapieżnika ??  Jeżdzę na Nikwkę ale tam coraz gorzez z brzegu można połowić. Latem było trochę pistolecików co mnie pozytywnie nastawiało na jesień ale jest kiszka straszanie, Komorów też wiadomo . Uwielbiam rzekę ale w Dunajcu łapię tylko bolenia , okonia , klenia.

Niwka to nie to co dawniej. Niestety cały nasz okręg nastawiony jest na karpiarzy/grunciarzy. Do tego w naszych okolicach ryby dostają w leb bez wzgledu na to czy taki panicz złowił 40 czy 100cm. Nie wiem jak jest na odcinku no kill bo tam nie próbowałem (zakaz stosowania plecionki, mata itd...) ale wg mnie obecnie mimo wszystko najlepszy jest Komorów.

Wracjąc do Niwki to chyba jest jej koniec. Tak jak wspominacie nastawienie tylko na karpiarzy bo chyba najprościej wpuścić karpie niech je wyłowią i tak co roku. Pozatym "karpiarze" zostawiają chyba najwiecej $$$ w sklepach wędkarskich a to wszystko jest ze sobą powiązane. Kolejnym problemem który się spotyka na Niwce to te domki "letniskowe".  Zawsze przy takim domku jest 1 gospodarz  i ze 6 kijów zarzuconych :)

Pozostaje nie tak odległa królowa Wisła , no ale to potrzebny jest kompan bo samemu to się niechce jechać za bardzo.

Gość Tomasz Bociek

W tym roku nie mialem niestety przyjemnosci powedkowac na Dunajcu z racji tego ze przebywam w UK. Wracam jednak w maju, bede chcial wrocic ze spinningiem nad Dunajec. Widzac zdjecia ukazujace stan wody to az nie chce sie wierzyc... Jeszcze w zyciu nie widzialem tak niskiej wody. Mam nadzieje ze w przyszlym roku bedzie inaczej. Co do sandacza to ja sie nie zgodze ze jest go w Dunajcu malo. Na odcinku od ujscia rz. Bialej do nowego autostradowego mostu zawsze bylo tej ryby sporo co nie znaczy ze kazdy a na dodatek codziennie jest w stanie polowic. Kolejny dobry odcinek to Blonie, nastepnie odcinek na wysokosci Niedomice-Zdrochec. Jak wroce to bedzie oczywiscie mozna sie spotkac w kilka osob, powedkowac, podebatowac, zjesc kielbasa z ogniska, po prostu spedzic milo czas nad ta piekna rzeka. Pozdrawiam wszystkich forumowiczow.

P.s. Przepraszam za brak polskich znakow.

• Like 2

Uszwica.

Panowie mam pytanko.

Stacjonuje w delegacji w Lipnicy Murowanej, płynie tam ta rzeczka Uszwica, wiem ze wpada do Dunajca.

Jakie opłaty muszę wnieść żeby na niej tam powedkowac, opłaca się to w ogóle robić czy odpuścić sobie ta rzekę w tych okolicach?

Mój macierzysty okręg to Krosno.

Dzięki za odpowiedzi.

Uszwica wpada do Dunajca...,coś przekopali? czyżby kataklizm? :) , zawsze wpadała do Wisły, oj kolego ktoś ci głupot naopowiadał i nie spoglądałeś na żadną mapę...

Teraz w Lipnicy to tylko tarło pstrąga potokowego więc nam wędkarzom nie wypada nawet łowić kleni, aby nie szkodzić pstrągom, nie deptać tarlisk, no chyba że delikatnie na roślinną z brzegu na klenika, na spining uważm że nie wypada w miejscu gdzie dominuje drobny pstrąg.

Osobiście łowienie w potoku górskim w tym czasie bym odpuścił.

Edytowane przez jerzy6
  • Like 1

Jestem tam od wczoraj. Dopiero spojrzałem na mapę. Mój błąd. Walnalem babola.Jechalem od Zakliczyna i tam wzdłuż drogi płynie Dunajec i to mnie zmylilo. Tak po prostu mnie do wody ciągnie i szukam możliwości łowienia poza domem, ciagne mnie do wody i kontaktu z przyrodą

• 1 miesiąc temu...