yffea Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Dopiszę do istniejącego wątku coby nie zakładać nowego. W połowie maja jadę z rodzinką na mały urlop. W plenie mamy kilka dni w Sromowcach Niżnich. Chciałbym pomoczyć choć chwilkę wędkę w Dunajcu. Niestety dysponuję tylko spiningiem a widzę że większość wód to Fly only. Gdzie jechać na spina by mieć szansę na jakiegoś kropka? Gdzie najlepiej kupić zezwolenie? DziękujęOd Szczawnicy do kościoła w Kroscienku - to masz najbliżej.Woda w Sromowcach jest piękna! Zakaz spinningu tam to jakaś parodia! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ktoscienko do gory kolego do szcawnicy piekna woda i widoki pozwolenie kup sobie w sklepie wedkarsko motoryzacyjnym w Krościenku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Tajemnica poliszynela w lecie na niewielkie czarne wirówki masz szanse na spotkanie z królowa a jak siadzie to na lekkim sprzecie zwiedzisz cala rzeke az do Krościenka☺ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Dzięki koledzy za porady. A zapytam jeszcze czy konieczne są spodniobuty bo na moje pomorskie rzeczki wodery są wystarczające i nie mam nic dłuższego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Kolego w lecie to spodenki do kapania i buty do plywania do tego okularki i lecisz Dunajec jest piekny i czysty jak krysztal do zobaczenia nad wodą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) I co najlepsze, na lekkim, amortyzującym sprzęcie, odkręconym hamulcu i niewielkiej kotwiczce, która trafi w miękkie części pyska jest często większa szansa na udany hol niż zimą z sumową pałą i kotwicami na suma Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez bartsiedlce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Dzisiaj na Dunajcu miałem akcję z kłusolem. Łowiąc za progiem w Ostrowie k. Tarnowa, po kilkudziesięciu minutach od mojego przybycia, po drugiej stronie rzeki (ujęcie wody dla Zakładów Azotowych) zameldował się gość tuż przy progu (na tym odcinku zabrania się połowów 200 m w dół rzeki od progu). Rozglądnął się w około i po chwili wyciągnął teleskopa z plecaka. Na końcu dyndała biała guma (choć nie jestem pewny, dzieliła nas spora odległość) Nie zastanawiając się długo, machnął w nurt i w pierwszym rzucie zapiął rybę... Okazało się, że to oczywiście boleń (tutaj wątpliwości nie było, piękna srebrna torpeda). Poszedł z rybą w krzaki i wrócił do łowienia po kilku dobrych minutach, już bez ryby... Nie zastanawiając się długo zwinąłem się, wsiadłem w samochód i telefon do PSR... bez odzewu, następnie telefon na Policję. Tam zgłoszenie przyjęli ale dyżurny nie był w stanie powiedzieć czy ktoś przyjedzie i kiedy... No nic, odczekałem 15-20 minut (komisariat w Mościcach to rzut beretem od miejsca zdarzenia) podjechałem samochodem i ostatnie kilkadziesiąt metrów postanowiłem podejść truchcikiem do delikwenta. Kiedy dotarłem na miejsce, gość kręcił się nerwowo tuż przy ścieżce którą schodzi się w stronę progu więc albo usłyszał samochód albo zdążył kolejną rybę załatwić. Jak zauważył, że biegnę w jego stronę i "pozdrawiam" go, zaczął przepraszać i uciekać. W pojedynkę tak naprawdę niewiele mogłem zrobić, gdybym miał wsparcie chociaż jednego kolegi, może udałoby się go dorwać. Gość dobrze ubrany, znam go z widzenia więc może w innych okolicznościach jeszcze trafimy na siebie a ja na pewno tej mordy nie zapomnę! 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Tomku, a jaki poziom i kolor wody Dunajca w Tarnowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Delikatnie trącona była wczoraj. Dla mnie idealna. Co do poziomu to woda podniesiona o jakieś 40-50cm w porównaniu do standardowej wysokości. Tak naprawdę niewiele miejsc nadaje się do obłowienia, ale kilka można było wytypować. Dzisiaj z tego co patrzyłem na monitoring, spadła około 20cm. Klenie reagowały na mrówę prowadzoną tuż pod powierzchnią. Rozmary przemilczę . Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez asafa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Dzięki za info. Oby tylko nie dolało więcej i może uda się wyskoczyć, jak nie "tam", to może "tu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Jak panowie łowicie coś na Dunajcu? Dziś trafiły mi się dwa przylowy w postaci krapia i świnki klenie odprowadzaly woblerki :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 To coś wkleję, może inni też coś pokarzą bo jakaś tu cisza ostatnio. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Piękny gratulacje!!! Mucha dała radę hehe możesz zdradzić w jakim miejscu na rzece, nie chodzi mi o miejscowke tylko czy np. Na warkoczu itp...Tarnowskie tereny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Teren tarnowski, a miejsce pogranicze spokojnej wody i nurtu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Miejsce tajne z góry mówię Wziął na własnego woblerka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Ładny bolo, pokazywał się czy na czuja łowiłeś ? no i pochwal się tym woblerkiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Zanim zacząłem rzucać poczekałem chwilę żeby zobaczyć czy drobnica ucieka bo wiedziałem że w tym miejscu są na 100% Wobler jeden z tych kilku Edytowane 23 Maja 2016 przez patzaw26 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crocop80 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Witam kolegów! jestem na tym forum pierwszy raz i chciałbym się dowiedzieć o odcinku Dunajca od Szczawnicy do Krościenka.Wybieram się tam w połowie września na tydzień i będe próbował swoich sił ze spinningiem z brzegu.Nigdy nie łowiłem w tej rzece ,mam nadzieje że dowiem się od Was czegoś więcej:)Chodzi mi o opłaty ile kosztuje tydzień łowienia właśnie na tym odcinku,gdzie można kupić pozwolenie ,czy można używać zwykle haki czy bezzadziorów (bo różne wersje słyszałem) czy ten odcinek rzeki jest "złów i wypuść"Jakich ryb można się spodziewać jeżeli już się uda wogóle coś złowić)Czy jest wymagana konkretna wielkość przynęt.Z góry przepraszam za tak banalne pytania ale chciałbym się do tego wypadu odpowiednio i LEGALNIE przygotować.Licze na odpowiedż i pozdrawiam wędkarską brać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Dunajec na tym odcinku to rzeka gdzie na spining łowi się pstrągi a glowacice to ryby tak rzadkie jak legendarny kwiat paproci natomiast w okresie o ktorym piszesz pstrąg ma okres ochronny. Tydzień łowienia to 120zł a szczegóły znajdziesz na stronach Okręgu Nowy Sącz do którego Dunajec należy i tam też znajdziesz wszystkie szczegóły co do przynęt ich wielklości w tym okresie i możliwości zbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 CroCop w tym terminie to tylko xa glowatka mozech godzic i musisz glowatkowe dopłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crocop80 Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 (edytowane) Z uwagi na to że pstrąg ma okres ochronny od 01.09 do 31.12 czy mogę wogóle pospinningować?Będe od połowy września przez tydzień .Chciałbym spróbować np: z kleniem,okoniem ,boleniem ewentualnie szczupakiem jeśli tam są?Jeżeli nie to gdzie najbliżej w okolicach Szczawnicy moge legalnie pospinningować.Wszedłem na PZW Nowy Sącz jak by mi ktoś mógł jaśniej sprecyzować czy moge łowić wkońcu na różnej wielkości przynęty i zwykłe haki w tym okresie. Edytowane 1 Lipca 2016 przez Crocop80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 W Dunajcu na tej wysokości są klenie, pstrągi, brzany i głowacice (w wartości promilowej) nie ma szczupaków sandaczy boleni (przynajmniej ja ich tam nie złowiłem. Długość przynęty w tym okresie to minimum 10cm(wobler, guma, wahadłówka) , przy obrotówce długość skrzydelka minimum 6cm - obostrzenia nie dotyczą sztucznej muchy, haki i kotwice muszą być bezzadziorowe lub pozbawione zadziorów opłty j/w, inne bliskie łowiska czorsztyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crocop80 Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Dziekuje kolego za wyczerpujaca odpowiedz,jestem wdzineczny sory za bledy..:pozdro.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Czy przypadkiem w Dunajcu okres ochronny nie trwa do 31.01 w przypadku pstrąga potokowego od 1 września do 31 stycznia w rzece Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia rzeki San, w rzece San i jej dopływach oraz w rzece Odrze i jej dopływach od granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w rzece Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach od 1 września do 31 grudnia. Okres ochronny dla pstrąga tęczowego nie obowiązuje. w przypadku pstrąga potokowego od 1 września do 31 stycznia w rzece Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia rzeki San, w rzece San i jej dopływach oraz w rzece Odrze i jej dopływach od granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w rzece Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach od 1 września do 31 grudnia. Okres ochronny dla pstrąga tęczowego nie obowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crocop80 Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 PZW Nowy Sącz okres ochronny pstrąga potokowego od 01.01do 31.01 i od 01.09 do 31.12 także w Dunajcu się nie połowi na spinning za pstrągiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi