Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Wal na spina i nie patrz na boki ,bo jak się za gapisz to nie połowisz aż do lutego .I tak łowisz na bez zadziory i puszczasz ryby więc co się martwisz???Ja łowiłem ostatnio prawie w alcatraz i to był dopiero extrime !!!!!Ale mnie goście ścigali .to było street fishing gt turbo . :D :D :D najfajniejsze było to że nie wiedzieli o co biega bo słyszeli świst przynęty a nie wiedzieli z kąt rzucam  trochę byłem za mask :ph34r: wany ....i powiem Ci nie ma się co spina .......ćććć

• 3 miesiące temu...

Jak  tylko spinning to możesz nie poszaleć.Jak nie ma powodzi w maju czy czerwcu to w lipcu w Dunajcu jest sporo glonu.Optymalna jest sucha ewentualnie mokra mucha.Bardzo płytki woblerek 4-5 cm.może skusić pstrąga lub klenia.Najbliżej masz do Dunajca w Gołkowicach .Niezbyt rybna woda ale łatwa do brodzenia a przy tym czytelna.

Dziękuje za informacje Panie Januszu, a proszę mi podpowiedzieć czy w tej okolicy są jakieś fajne pstrągowe rzeczki (tak +/- 10km) i gdzie mógbym zakupić pozwolenie czasowe w tamtej okolicy? Przy okazji... na Dolnym Śląsku też "walczymy" Pana wobkami....  :)  

Ta mapka będzie chyba bardzo pomocna, gdzie kupić pozwolenie i co można na danym odcinku rzeki :) https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=17hSoYBa2_9s_U9DtWdhYKj6nZ6g&ll=49.67975735337957%2C20.407207900000003&z=9

Takie mapki powinien mieć każdy okręg. 

Z moje strony też dzięki. 

• Like 1

Rozumiem że obowiązuje to na wszystkich potokach górskich również (przepraszam za dociekliwość ale wolę się dowiedzieć u żródła niż później się tłumaczyć niewiedzą). Ciekawi mnie czy na takich górskich "ciekach" też Panowie próbowaliście kiedyś połapać?

TOMI803 oczywiście kojarzę o co chodzi z mapką  ;) , natomiast chodzi mi o to (może nie precyzyjnie się wyrażam) czy wędkowaliście kiedyś w takich strumieniach gdzieś wyżej w jakimś strumieniu w górach bo bedąc ostatnio w Gaboniu wybraliśmy się ze znajomymi na spacer na  Prehybę i tam po drodze zaintrygował mnie tamtejszy strumień, miał kilka takich fajnych mini spadzików gdzie robiła się fajna głębsza woda i zastanawiałem się czy tam można spodkać potokowca  :)  i czy można tam łowić  :) i czy generalnie macie takie zajawki na takie "cieki"? :)

• Like 1

Teraz rozumiem, o to już musisz pytać konkretnych miejscowych :)  Może pan Janusz pomoże :) 

Ps. Np Biała Tarnowska - od pot. Binczarówka do mostu na drodze Nowy Sącz - Gorlice . Woda górska. Sztuczna mucha. 

Łowisko "Złów i Wypuść".  

Sam jestem ciekawy, czy coś pływa i czy można ewentualnie wędkować na Białej powyżej pot. Binczarówka bo okręg NS nic na ten temat nie pisze ;) 

• Like 1

Kiedyś cieszyło mnie takie ekstremalne łowienie.Łowiłem praktycznie na wszystkich większych dopływach Dunajca i Popradu.Bardzo trudne łowienie.Wspinaczka przedzieranie się przez chaszcze,mnóstwo much zostawionych na drzewach.Bardzo cieszą  rybki złowione w takich okolicznościach przyrody choć bardzo rzadko przekraczają 35 cm.Więcej frajdy ze spotkanych zwierząt.Odnosiłem wrażenie że brodząc  potokiem jestem niezauważalny dla zwierząt.Udało mi się z bardzo bliska obserwować pijącego wodę z potoku  rysia,żbika,borsuka. W ostatnich kilkunastu latach poziom potoków bardzo się obniżył to i mniej głęboczków dających schronienie rybom.Mam taki jeden ulubiony który odwiedzam co roku.Bardzo lubię przejechać się tam po deszczu ze względu na sporą liczbę salamander.Pstrągi niewielkie ale jest okazja podpatrzenia z bardzo bliska polujące pluszcze i zimorodki.

• Like 6