Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zadebiutowałem na rzece. Przed wyjazdem sprawdziłem stan - super, taki jak lubię, niska woda a na miejscu okazało się, że delikatnie trącona. Ryby fajnie reagowały na szerszenia, choć wielkościowo max 40. Dzisiaj zapominając o słynnej już sinusoidzie, nie sprawdziłem stanu wody... moja wyprawa skończyła sie po kilku rzutach. Woda jak się okazało wyższa o 60cm! Takich wahań jeszcze kilka lat temu (5-6) nie było albo ja miałem szczęście nie trafiać na takie zrzuty wody.

Edytowane przez asafa

Jak ja Wam zazdroszczę tych kleni, co roku nastawiam się na nie czy to na spinning /muchę czy wreszcie jak za dawnych lat na wiśnie/czereśnie czy porzeczkę i nigdy nie mogę dotrzymać słowa co roku jest za rok.  Łowie sporo różnych ryb ale kleń dawno nie zagościł na moim haku , będzie jakieś ...5lat.

Wahania wody w Dunajcu są nie przewidywalne, nikt tego chyba nie monitoruje. :(  Na jednej miejscówce zatrzymałem się na  dwie godziny /testowałem sobie woblerki/ i w tym czasie woda opadła o 20cm i przybyło jej o 10cm od zastanego stanu. Sprawdzałem to z ciekawości na kamieniach. Jak mają się czuć ryby w takiej sytuacji dla nich jest to swego rodzaju szok.

Dość tego biadolenia, lepiej zerknąć na ten widoczek, ;)  Dunajec jest piękną rzeką :)

20170608_144754.jpg

• Like 6

Dunajec szerszy niż Wisła poniżej Krakowa :)  a co do wahania rzekami na zaporze to na Wiśle (ostatnia śluza w okolicach Krk) zmienia się co 4-5 godzin, różnica wysokości w pionie to jakieś 40-50 cm i jest dobrze jak się załapiesz kiedy idzie do góry, gorzej jak opada :angry:  

• Like 2

Myślę że chodzi o to że Czchów ma bardzo zamulony zbiornik i nie mają jak zmagazynować wody. Ta zapora działa prawie jak stopień wodny na Wiśle Dąbiu. To takie moje spostrzeżenia ale nie koniecznie muszą być trafne. Fakt faktem na Dunajcu chustają wodą jak cholera.Tylko czy jest jakaś możliwość coś z tym zrobić????

Edytowane przez donkicha

Kilka postów wcześniej pisałem o moim niedzielnym debiucie na Dunajcu. Jak się okazuje byłem świadkiem tego znaleziska (choć wtedy nie byłem świadomy co to jest) Łowiłem około 20m od tego miejsca, pewnie bym trafił na niego, ponieważ leżał w miejscu kolejnej miejscówki, przy której jak zawsze miałem się zatrzymać. Jednak z naprzeciwka wyłonił się muszkarz i wręcz wszedł na "to coś". Widziałem jak wyciągał to w stronę krzaków, owinięte pokrowcem. Zaszył się w zaroślach na kilkanaście minut po czym wszedł do wody z czymś długim w pokrowcu (przez chwilę myślałem, ze to może jakaś wędka) i przeszedł w ekspresowym tempie bez słowa na drugi brzeg ☺

Dziś od 5 do 10 na Dunajcu,pojechałem za kleniem,a miałem dwie brzany na wędce.

Pierwsza przez kilka sekund udawała zaczep...otworzyłem kabłąk, wypuściłem trochę żyłki żeby odbić wobka, zwijam 

a zaczep zaczyna odpływać, zabrała trochę żyłki i puściła.Nie miałem pewności co to jest,po drugim braniu mi się rozjaśniło.

No a druga.... druga skakała jak delfin,pod prąd, później z prądem, odjechała na sporą odległość zrobił się duży kąt i żyłka strzeliła,wobka miała w pysku.Nie wiem dlaczego za nią nie poszedłem :mellow: chyba byłem zdezorientowany.

Edytowane przez Perez.

Baśka wyłożyła się pod koniec całego ambarasu,plyciutko tam,kamienie, plus kąt żyłki wiadome co mogło się stać .W ogóle to i tak mają jeszcze kilkanaście dni okres ochronny ☺️ aż musiałem sprawdzić do kiedy,nie pamiętam ???? u mnie zresztą wszytko ma całoroczny okres ochronny hehe ????

Nie wiem Panowie po co te kombinacje z tymi średnicami linek i wyszukane węzły.

Polny po co "walczyć"? zakładasz jakąkolwiek żyłkę 0,20mm i obsługujesz w Dunajcu wszystko co pływa.Wiem bo łowię:) nie w teorii tylko w praktyce.To samo robię na Wisełce za bolkiem i kleniem.

• Like 4

Wypad nad Dunajec, przetestować osopodobne i mój kręgosłup. ;)  Test osopodobnych wypadł pomyślnie, mojego kręgosłupa na dwa razy, dolej trochę boli. Pogoda wspaniała bolki się pluskały ale nawet nie próbowałem do nich niepokoić.

20170620_123029.jpg