Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej lokalne plus coś z Wisły podchodzi. Patrząc na politykę naszego związku który zniósł limit suma, a i w czasie okresu ochronnego już kwoczyli za wąsami i nikogo to nie interesowało, to wątpię, żeby wpuścili gdzieś choćby sztukę suma. Skoro olewają wody w okolicy skupiając się ( i wędkarzy i mięsiarzy także) na 2 czy 3 dołkach, byłbym kontent aby kiedyś z ciężkim sprzętem chodzić po Dunajcu :) 

A te bajki o sumach wyjadających ryby itp. legendy to jak w temacie o Sulejowie i innych wybitych na potęgę wodach, bo póki co sum nie ma zbytniej konkurencji w wodzie, a i jeszcze nie każdy wędkarz też jest dla niego przeciwnikiem, dlatego ma szansę jako ostatni znikną z naszych wód...

Raczej lokalne plus coś z Wisły podchodzi. Patrząc na politykę naszego związku który zniósł limit suma, a i w czasie okresu ochronnego już kwoczyli za wąsami i nikogo to nie interesowało, to wątpię, żeby wpuścili gdzieś choćby sztukę suma. Skoro olewają wody w okolicy skupiając się ( i wędkarzy i mięsiarzy także) na 2 czy 3 dołkach, byłbym kontent aby kiedyś z ciężkim sprzętem chodzić po Dunajcu :)

A te bajki o sumach wyjadających ryby itp. legendy to jak w temacie o Sulejowie i innych wybitych na potęgę wodach, bo póki co sum nie ma zbytniej konkurencji w wodzie, a i jeszcze nie każdy wędkarz też jest dla niego przeciwnikiem, dlatego ma szansę jako ostatni znikną z naszych wód...

Właśnie o to chodzi, nie ma zbyy duzo naturalnych wrogów i za pare lat jedynie co nam zostanie to łowić sumy :/

A może to ten okres że go widać? Wysoka temperatura wody, ogólnie pojęte upały....zobaczymy czy tak samo będzie np. w październiku.......A teraz przenieśmy się kilkadziesiąt km wyżej, ogólnie fajnie.....sporo rybek w sportowym rozmiarze kilka fajnych ujęć :-)

6786e3d621ab848b.jpg

483ffe6c732cee53.jpg

• Like 10

Dunajec bardzo czysty i bardzo niski, bolenie gonią ładnie. :) Klenie zbierają smużaki, ale i srebrną obrotówką nie pogardzą. Właśnie straciłem ostatnią, plecionkę /niestety była pod okonia/ miałem 0,06 nie chciało mi się zmieniać na żyłkę i nie wytrzymała, uderzenie było okazałe. ;)  :)  Widoczki za to przednie.

Obraz_001.jpg

• Like 7

Drodzy koledzy wędkujący nad Dunajcem, na prośbę koleżanki chciałem zadać Wam pytanie. Mianowicie koleżanka straciła tatę, niestety pochłonął go Dunajec, zdarzenie to miało miejsce 16 lipca w godzinach porannych lub przedpołudniowych, prawdopodobnie wedkowal on w rejonie Bobrownik Wielkich jednak nie poinformować rodziny gdzie dokładnie sie wybiera. Policja nie ustaliła miejsca gdzie wędkowal.

Pytanie brzmi czy ktoś nie natknął się na pozostawiony sprzęt lub jakiekolwiek rzeczy ktore mogłyby należeć do tego mężczyzny? Lub nie słyszał by ktoś ze znajomych znalazł czegoś nad wodą? Koleżance zależy jedynie na ustaleniu w jakim miejscu był ten ostatni raz.

Jesli cos słyszeliście, widzieliście prosze o wiadomość. Każda informacja bedzie dla niej pewnego rodzaju ulgą.

Bajki o sumach wyjadających ryby? kolego poczytaj więcej o tej rybie a później się wypowiadaj...

Witam, bede w przyszły weekend w okolicy łączenia Wisły z Dunajcem a dokładnie w Woli Rogowskiej, podpowie mi ktoś jakie miejscówki wybrać? duzo czasu na wędkowanie nie będę miał, wieć chciałbym wiedzieć jakie okolice warto odwiedzić. Będe miał samochód. Może być wiadomość PW. 

Ależ proszę, przedstaw literaturę jaką przeczytałeś i my też z chęcią przeczytamy.

Z tego co ja czytałem , nie wynika nic takiego bardzo negatywnego dla rybostanu.

Może jedynie dla pewnych gospodarstw rybackich, gdzie liczy się jak największa ilość białej ryby...

Edytowane przez jerzy6

Ależ proszę, przedstaw literaturę jaką przeczytałeś i my też z chęcią przeczytamy.

Z tego co ja czytałem , nie wynika nic takiego bardzo negatywnego dla rybostanu.

Może jedynie dla pewnych gospodarstw rybackich, gdzie liczy się jak największa ilość białej ryby..

Kolego literatura mnie nie interesuje, poczytaj co się dzieje u kolegów po kiju choćby na tym forum, jak wygląda przyrost populacji suma na ich wodach w ostatnich latach. Ja opieram sie na tym co słyszę od kumpli którzy na Wiśle czy Dunajcu łowią od 30 lat , na tym co coraz częściej łowią wybierając się na klenia, bolenia, sandacza czy szczupaka. Na tym co mówią spotkani na wodzie grunciarze oraz oczywiście na własnych doświadczeniach. Tyle suma ile jest teraz nie widziałem nigdy, znajomi również. A że chyba każdy wie czym ta ryba się żywi i jaki duży sum ma przemiał dobowy to na efekty długo czekać nie będziemy. Pozdrawiam.

Edytowane przez Greku35
  • Like 4

Wyobraź sobie , ze łowię już od 35 lat, niektórzy moi znajomi łowią od 40-50 lat i wspominamy czasy , kiedy na Dunajcu , może trudno Ci to sobie wyobrazić, ale było ryb zatrzęsienie.

Gdy patrzyło się z mostów to brzan i swinek było aż gęsto, były sandacze-bardzo dużo i szczupaki i w ogóle...

Sum na dolnym wtedy tez występował i jakoś to nie przeszkadzało.

Teraz kiedy ryb jest mało, bo wcześniej wyginęły prawie całkowicie sandacze, a szczupaków jest mało, nagle może też przez zmiany klimatu, pojawia się więcej suma to najlepiej wszystko na niego zwalić.

Przeszliśmy już okres kiedy okonia uważało się za chwast , a teraz...

Niektórzy twierdzili , ze szczupaki wyjadają sandacze, a sami łowili sandacze i zjadali...Nie mówiąc o całej masie kłusowników na dolnym Dunajcu.

Teraz cieszy mnie i sum , ale skoro jesteście pewni na podstawie jakichś pewnych argumentów...to pałujcie sumy, może spowoduje to cudowny przyrost populacji innych gatunków ryb , których już i tak brakuje od dłuższego czasu...chociaż powiem szczerze od siebie, ze absolutnie tak nie uważam, gdyż ryb było mało już przed zwiększeniem ilości sumów

Ja uważam, ze PZW powinno wykonywać dokładne kontrolne połowy wyrywkowo na odcinkach np. co roku , czy ryby się rozmnażają itd. wtedy coś więcej byśmy wiedzieli.

Edytowane przez jerzy6
  • Like 4

Wyobraź sobie , ze łowię już od 35 lat, niektórzy moi znajomi łowią od 40-50 lat i wspominamy czasy , kiedy na Dunajcu , może trudno Ci to sobie wyobrazić, ale było ryb zatrzęsienie.

Gdy patrzyło się z mostów to brzan i swinek było aż gęsto, były sandacze-bardzo dużo i szczupaki i w ogóle...

Sum na dolnym wtedy tez występował i jakoś to nie przeszkadzało.

Teraz kiedy ryb jest mało, bo wcześniej wyginęły prawie całkowicie sandacze, a szczupaków jest mało, nagle może też przez zmiany klimatu, pojawia się więcej suma to najlepiej wszystko na niego zwalić.

Przeszliśmy już okres kiedy okonia uważało się za chwast , a teraz...

Niektórzy twierdzili , ze szczupaki wyjadają sandacze, a sami łowili sandacze i zjadali...Nie mówiąc o całej masie kłusowników na dolnym Dunajcu.

Teraz cieszy mnie i sum , ale skoro jesteście pewni na podstawie jakichś pewnych argumentów...to pałujcie sumy, może spowoduje to cudowny przyrost populacji innych gatunków ryb , których już i tak brakuje od dłuższego czasu...chociaż powiem szczerze od siebie, ze absolutnie tak nie uważam, gdyż ryb było mało już przed zwiększeniem ilości sumów

Ja uważam, ze PZW powinno wykonywać dokładne kontrolne połowy wyrywkowo na odcinkach np. co roku , czy ryby się rozmnażają itd. wtedy coś więcej byśmy wiedzieli.

Sory jerzy6 ale nie rozumiemy się, inaczej widzimy problem i widzę, że się nie dogadamy.

Mam wrażenie, że ryby łowisz ale chyba nie na wodach o których piszę skoro nie widzisz problemu... pozdrawiam

• Like 2

Sory jerzy6 ale nie rozumiemy się, inaczej widzimy problem i widzę, że się nie dogadamy.

Mam wrażenie, że ryby łowisz ale chyba nie na wodach o których piszę skoro nie widzisz problemu... pozdrawiam

Widzę wiele problemów niszczących środowiska wodne, o których piszesz , ale nie uważam, aby sum był większym problemem dla tych rzek od np. zapór, wahań nagłych poziomu wody, zanieczyszczeia,kormorany, wydry, śmieci etc. aż szkoda dalej wymieniać i rozwijać...

Poza tym widzę już dyskusja na temat szkodliwości suma miała miejsce na tym forum :)i z niektórymi tam całkowicie się zgadzam http://jerkbait.pl/topic/86133-sum-szkodnikiem/page-4

Pozdrawiam także.

Edytowane przez jerzy6

Witam,może trochę naświetle problem suma w dolnym Dunajcu od początku. Lata temu PZW zarybiało sumem okoliczne wyrobiska bez ładu,składu i logiki.Zarybienia były robione typowo pod publiczkę że by wędkarze się cieszyli że coś łowią. Nikt nie pomyślał że tego suma jest za dużo. Nikt nie sprawdzał czy sum się wciera tylko dalej zarybiali sumem. Pewnego razu przyszła powódź. Wyrobiska zostały zalane niektóre stawy Dunajec rozerwał i wypełzło dziadostwo na szerokie wody. Co się dzieje na Komorowie, takiego suma do metra jest od metra.Mało kto z rozmysłem nastawia się tam na tą rybę, przeważnie jest przyłowem.PZW żeby choć trochę ratować sytuacje zniosło limit dobowy . Moim zdaniem problem suma w tym rejonie to szkodliwe zarybienia prowadzone lata temu przez PZW.

• Like 1