polny Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Nie można się z tym nie zgoddzić.Komorów , niwka mają problem. Tylko jak nikt twgo nie przrwidział to nie wiem. Przecież zarybiali to ludzie którzy chyba są w stanie przewidzieć skutki zarybienia dołka sumem....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greku35 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zarybiało się sumem bo był bardzo korzystny z ekonomicznego punktu widzenia dla związku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 (edytowane) Był na wyprzedaży to wzieli:)Tylko czy jest jakikolwiek sposób naprawienia tego ?? Edytowane 19 Sierpnia 2017 przez polny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Był na wyprzedaży to wzieli:)Tylko czy jest jakikolwiek sposób naprawienia tego ??Sprawa prosta, zainwestujcie w odpowiedni sprzęt, poświęćcie czas na doskonalenie umiejętności albo zapłaćcie za przewodnika i możecie odegrać rolę zbawiciela. Wytępicie sumy przy poklasku PZW i zostaniecie bohaterami ze srebrną, a nawet złotą odznaką, a potem kupcie baty i wszystkie uklejki wasze. Wszystkiego będzie brak to w tym zostaniecie być może mistrzami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszyna Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Sobota (19.08.2017r.) nad Dunajcem. Biczowałem wodę od 5 do 11. Woda bardzo czysta, widoczność doskonała. Trzy brania okoni, które widziałem na własne oczy, ale żaden nie był dość duży aby wciągnąć małą gumkę. Pstrągi za przelewem kąpały się aż miło, poza zasięgiem rzutu z brzegu. żadne apetycznie wyglądające woblerki, gumki, cykady i obrotówki nie były w stanie skusić żadnego drapieżnika do ataku. Albo to ze mną było coś nie tak;-). A mówi się, że przed deszczem ryby powinny brać.Ale za to naoglądałem się ryb wygrzewających się na płytkiej wodzie oraz dwa razy, w ciągu kilkunastu minut, chyba ten sam boleń, na oko dobre 60cm, przepłynął mi majestatycznie pod nogami całkowicie ignorując moje przynęty;-). Potem gonił ukleje aż miło było patrzeć. PozdrawiamBartłomiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Dzisiejszy Dunajec, woda wysoka, średnio zabrudzona. Dunajec gniewa się na sumy i próbuje je przegnać falami do Wisły Dyskusja o sumie nader ciekawa, dwa obozy o odmiennych zdaniach. Należałoby zarybić Dunajec głowacicą bez wstępnej analizy skutków, byłoby o czy dyskutować za kilkanaście lat. Nadmierna ingerencja człowieka w przyrodę daje niekiedy odmienne skutki od zamierzonych. Przykłady, wycinka drzew w puszczach, regulacja rzek, osuszanie torfowisk, wprowadzanie do ekosystemu obcych gatunków czy to zwierząt, ptaków czy ryb itp. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motorynek Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Myślicie, że długo będzie się utrzymywał taki wysoki stan wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Na dunajcu powinno szybko polecieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon13 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Już poszedł dosyć dobrze w dół, teraz się pewnie trochę ustabilizuje i powoli będzie schodzić, chociaż z Czchowa mieli dosyć duży zrzut w stosunku do tego co wpływało.Tylko teraz trzymają więcej niż wchodzi. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Leon13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Kruszyna nie przejmuj się. Takie bywają dni. Właśnie nie wiadomo dlaczego sobota była taka marna. Wprawdzie nie byłem na Dunajcu tylko na Wiśle, ale efekty bardzo marne. Już w niedzielę chociaż woda brudna było o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Dzisiejszy Dunajec, woda wysoka, średnio zabrudzona. Dunajec gniewa się na sumy i próbuje je przegnać falami do Wisły Dyskusja o sumie nader ciekawa, dwa obozy o odmiennych zdaniach. Należałoby zarybić Dunajec głowacicą bez wstępnej analizy skutków, byłoby o czy dyskutować za kilkanaście lat. Nadmierna ingerencja człowieka w przyrodę daje niekiedy odmienne skutki od zamierzonych. Przykłady, wycinka drzew w puszczach, regulacja rzek, osuszanie torfowisk, wprowadzanie do ekosystemu obcych gatunków czy to zwierząt, ptaków czy ryb itp. Tak w zasadzie całkowicie się zgadzam z Tobą Andrzeju.Wspomnij jednak jak dużo ryb było na Dunajcu jeszcze w latach 80-tych, a nawet 90-tych.Pamiętam obraz brzan i świnek czystej wodzie Dunajca-wtedy łowiłem głównie koło Filipowic. Pełno spławów. Łowili i spławikowcy, wyczynowcy i spiningiści , takze muszkarze.Potem nagle , a w zasadzie w latach 90- nastąpiło stopniowe pogarszanie..Coraz częstsze były silne wahania wody przez zapory co miało znaczenie zwł. na wiosnę, w gospodarstwach domowych przybyło chemii, w zasadzie oczyszczalni coraz więcej, a może pseudooczyszczalni? Po za tym drobne dopływy Dunajca wprawie bez oczyszczalni.Do tego doszły powodzie.Sam byłem świadkiem jak podczas zawodów muchowych w okolicy Tylmanowej oczyszczalnia puściła wszystko pełną rurą Wezwano policję co było potem nie wiem...Przykładowy artykuł o wpływie zapory Czorsztyn-Niedzica na rybostan http://www.pieninypn.pl/files/fck/File/monografia_2_pdf/19__Augustyn_-_ryby.pdfNie wiem czy ten najbardziej trafny bo jest jeszcze kiedyś czytałem kilka innych wykonanych na podstawie autentycznych badań.Także wędkarze na tym odcinku potwierdzają od dawna, ze pstragów więcej , a biała ryba zanika.Od Czchowa w dół z kolei faluje wodę w okrutny sposób zapora w Czchowie.Dużo by pisać...Brakuje nam bardzo dużo do panstw , które poważnie traktują ochronę środowiska.Nie jestem ichtiologiem , ani wybitnym znawcą, ale coś jest nie tak od dłuższego czasu.Też jestem za wzmacnianiem populacji naturalnie występujących, a nie wprowadzaniem obcych gatunków , chociaż pewnie głowatka w górnym odcinku Dunajca w niewielkiej ilości nie stanowi jakiegoś zagrożenia.Pozdrawiam i życzę wszystkim połamania i oby coś się poprawiło w naszych rzekach. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez jerzy6 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greku35 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Głowacicą Dunajec zarybiany był od lat 90-tych, choćby na "Pucharze Głowatki". Raz tylko widziałem ją "na żywo" na naszym tarnowskim odcinku, kumpel wyjął późną jesienią podczas sandaczowania, miała może ze 40 cm. Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez Greku35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Dunajec pomału się oczyszcza, woda opada. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Trzeba będzie się wybrać poszukać bolków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perez123 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Wiecie może kto w okolicy Tarnowa, podjąłby się wymiany przelotki w Konger paladin river raid 274/2-14gJak by ktoś coś wiedział, żeby nie zaśmiecać proszę PWDzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perez123 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Pierwszy wypad od długiego czasu można zaliczyć do udanych, kilka rybek udało się przechytrzyć,wszystkie na ukleie od Pawła Nowaka,inne woblery mniejsze i większe były ignorowane ☺ Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez Perez. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Piękne rybki - gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Dunajec czysty lekko podniesiony. Dzisiaj skromnie tylko jeden okonik 32 na woblerek boleniowy brata. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Właśnie dowiedziałem się, że spinningowe mistrzostwa okręgu, /strona PZW Okręg Tarnów/ które miały się odbyć jutro na Dunajcu są odwołane ??? A wielka szkoda miałem w nich brać udział, odwołałem nawet wyjazd na Śląsk. Czyżby organizatorzy doszli do wniosku, że nie zdołają obsadzić sędziami /wymóg przy organizowaniu mistrzostw/ tak dużego odcinka Dunajca przewidzianego do rozegrania zawodów /od mostu w Zgłobicach do mostu w Ostrowie/?. Byłem specjalnie sprawdzić jaka jest woda na Dunajcu, jest doskonała /zdjęcie powyżej/. Bardzo mnie ciekawi jaka jest przyczyna odwołania mistrzostw, może ktoś ma jakieś informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Dzisiaj z rana, woda idealna, pogoda w kratkę ale znośna. Ryby dzisiaj były chętne do współpracy, znajomy miał bolka i kilkadziesiąt brań, ja okonie 27, 24, 19 dwa miarowe klenie i kilka drobnych. Specjalnie pojechałem sprawdzić jaka jest woda, myślałem, że powodem odwołania mistrzostw okręgu były nocne opady. Znajomy uświadomił mi, że podobno była mała frekwencja 6-7 uczestników i to było powodem odwołania mistrzostw. Szkoda tylko, że nikomu z okręgu nie chciało się wysłać w czwartek /zapisy do środy/ e-mejla do tych 7. Wiadomość o odwołaniu mistrzostw była na stronie Okręgu z lakonicznym komunikatem, że prawdopodobnie będą rozegrane w innym terminie. Nie będę komentował frekwencji, która świadczy o randze mistrzostw, i co o Okręgu myślą wędkarze. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Wczorajszy, woda czysta, rybki skubały. dzisiaj niestety muszę siedzieć w domu. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon13 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Okolice jakich miejscowości to są na zdjęciach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Bywalcy nad Dunajcem rozpoznali okolice bez wątpienia, dla mniej wtajemniczonych, na zdjęciu nr1 widać w oddali most w Ostrowie /niedaleko Tarnowa/, zdjęcie nr2 zrobione jest w drugą stronę /w górę rzeki/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Dzisiejszy, woda czysta lekko podniesiona. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 (edytowane) gryzło coś?było widać jakieś ataki? Edytowane 9 Października 2017 przez jerzy6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi