Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Był na wyprzedaży to wzieli:)

Tylko czy jest jakikolwiek sposób naprawienia tego ??

Sprawa prosta, zainwestujcie w odpowiedni sprzęt, poświęćcie czas na doskonalenie umiejętności albo zapłaćcie za przewodnika i możecie odegrać rolę zbawiciela. Wytępicie sumy przy poklasku PZW i zostaniecie bohaterami ze srebrną, a nawet złotą odznaką, a potem kupcie baty i wszystkie uklejki wasze. Wszystkiego będzie brak to w tym zostaniecie być może mistrzami...

Sobota (19.08.2017r.) nad Dunajcem. Biczowałem wodę od 5 do 11. Woda bardzo czysta, widoczność doskonała. Trzy brania okoni, które widziałem na własne oczy, ale żaden nie był dość duży aby wciągnąć małą gumkę. Pstrągi za przelewem kąpały się aż miło, poza zasięgiem rzutu z brzegu. żadne apetycznie wyglądające woblerki, gumki, cykady i obrotówki nie były w stanie skusić żadnego drapieżnika do ataku. Albo to ze mną było coś nie tak;-). A mówi się, że przed deszczem ryby powinny brać.

Ale za to naoglądałem się ryb wygrzewających się na płytkiej wodzie oraz dwa razy, w ciągu kilkunastu minut, chyba ten sam boleń, na oko dobre 60cm, przepłynął mi majestatycznie pod nogami całkowicie ignorując moje przynęty;-). Potem gonił ukleje aż miło było patrzeć.

Pozdrawiam

Bartłomiej

Dzisiejszy Dunajec, woda wysoka, średnio zabrudzona. :)  Dunajec gniewa się na sumy i próbuje je przegnać falami do Wisły ;)

Dyskusja o sumie nader ciekawa, dwa obozy o odmiennych zdaniach. :huh: Należałoby zarybić Dunajec głowacicą bez wstępnej analizy skutków, byłoby o czy dyskutować za kilkanaście lat.  ;)  Nadmierna ingerencja człowieka w przyrodę daje niekiedy odmienne skutki od zamierzonych. Przykłady, wycinka drzew w puszczach, regulacja rzek, osuszanie torfowisk, wprowadzanie do ekosystemu obcych gatunków czy to zwierząt, ptaków czy ryb itp. :(

Obraz_160.jpg

post-58887-0-26060500-1503336922_thumb.jpg

post-58887-0-32128200-1503336929_thumb.jpg

• Like 2

Dzisiejszy Dunajec, woda wysoka, średnio zabrudzona. :)  Dunajec gniewa się na sumy i próbuje je przegnać falami do Wisły ;)

Dyskusja o sumie nader ciekawa, dwa obozy o odmiennych zdaniach. :huh: Należałoby zarybić Dunajec głowacicą bez wstępnej analizy skutków, byłoby o czy dyskutować za kilkanaście lat.  ;)  Nadmierna ingerencja człowieka w przyrodę daje niekiedy odmienne skutki od zamierzonych. Przykłady, wycinka drzew w puszczach, regulacja rzek, osuszanie torfowisk, wprowadzanie do ekosystemu obcych gatunków czy to zwierząt, ptaków czy ryb itp. :(

Tak w zasadzie całkowicie się zgadzam z Tobą Andrzeju.

Wspomnij jednak jak dużo ryb było na Dunajcu jeszcze w latach 80-tych, a nawet 90-tych.

Pamiętam obraz brzan i świnek czystej wodzie Dunajca-wtedy łowiłem głównie koło Filipowic. Pełno spławów. Łowili i spławikowcy, wyczynowcy i spiningiści , takze muszkarze.

Potem nagle , a w zasadzie w latach 90- nastąpiło stopniowe pogarszanie..Coraz częstsze były silne wahania wody przez zapory co miało znaczenie zwł. na wiosnę, w gospodarstwach domowych przybyło chemii, w zasadzie oczyszczalni coraz więcej, a może pseudooczyszczalni? Po za tym drobne dopływy Dunajca wprawie bez oczyszczalni.Do tego doszły powodzie.

Sam byłem świadkiem jak podczas zawodów muchowych w okolicy Tylmanowej oczyszczalnia puściła wszystko pełną rurą :angry: Wezwano policję co było potem nie wiem...

Przykładowy artykuł o wpływie zapory Czorsztyn-Niedzica na rybostan http://www.pieninypn.pl/files/fck/File/monografia_2_pdf/19__Augustyn_-_ryby.pdf

Nie wiem czy ten najbardziej trafny bo jest jeszcze kiedyś czytałem kilka innych wykonanych na podstawie autentycznych badań.

Także wędkarze na tym odcinku potwierdzają od dawna, ze pstragów więcej , a biała ryba zanika.

Od Czchowa w dół z kolei faluje wodę w okrutny sposób zapora w Czchowie.

Dużo by pisać...

Brakuje nam bardzo dużo do panstw , które poważnie traktują ochronę środowiska.

Nie jestem ichtiologiem , ani wybitnym znawcą, ale coś jest nie tak od dłuższego czasu.

Też jestem za wzmacnianiem populacji naturalnie występujących, a nie wprowadzaniem obcych gatunków , chociaż pewnie głowatka w górnym odcinku Dunajca w niewielkiej ilości nie stanowi jakiegoś zagrożenia.

Pozdrawiam i życzę wszystkim połamania i  oby coś się poprawiło w naszych rzekach. :)

Edytowane przez jerzy6
  • Like 4

Głowacicą Dunajec zarybiany był od lat 90-tych, choćby na "Pucharze Głowatki". Raz tylko widziałem ją "na żywo" na naszym tarnowskim odcinku, kumpel wyjął późną jesienią podczas sandaczowania, miała może ze 40 cm.

Edytowane przez Greku35

Pierwszy wypad od długiego czasu można zaliczyć do udanych, kilka rybek udało się przechytrzyć,wszystkie na ukleie od Pawła Nowaka,inne woblery mniejsze i większe były ignorowane ☺

post-53307-0-53664300-1503507792_thumb.jpg

post-53307-0-92860400-1503507871_thumb.jpg

post-53307-0-27464400-1503507894_thumb.jpg

post-53307-0-86617700-1503507920_thumb.jpg

post-53307-0-23744500-1503508848_thumb.jpg

Edytowane przez Perez.
  • Like 14

Właśnie dowiedziałem się, że spinningowe mistrzostwa okręgu, /strona PZW Okręg Tarnów/ które miały się odbyć jutro na Dunajcu są odwołane ??? :angry: A wielka szkoda miałem w nich brać udział, odwołałem nawet wyjazd na Śląsk. :( Czyżby organizatorzy doszli do wniosku, że nie zdołają obsadzić sędziami /wymóg przy organizowaniu mistrzostw/ tak dużego odcinka Dunajca przewidzianego do rozegrania zawodów /od mostu w Zgłobicach do mostu w Ostrowie/?. :huh: Byłem specjalnie sprawdzić jaka jest woda na Dunajcu, jest doskonała /zdjęcie powyżej/. Bardzo mnie ciekawi jaka jest przyczyna odwołania mistrzostw, może ktoś ma jakieś informacje.

Dzisiaj z rana, woda idealna, pogoda w kratkę ale znośna. Ryby dzisiaj były chętne do współpracy, znajomy miał bolka i kilkadziesiąt brań, ja okonie 27, 24, 19 dwa miarowe klenie i kilka drobnych. Specjalnie pojechałem sprawdzić jaka jest woda, myślałem, że powodem odwołania mistrzostw okręgu były nocne opady. Znajomy uświadomił mi, że podobno była mała frekwencja 6-7 uczestników i to było powodem odwołania mistrzostw. Szkoda tylko, że nikomu z okręgu nie chciało się wysłać w czwartek /zapisy do środy/ e-mejla do tych 7. Wiadomość o odwołaniu mistrzostw była na stronie Okręgu z lakonicznym komunikatem, że prawdopodobnie będą rozegrane w innym terminie. Nie będę komentował frekwencji, która świadczy o randze mistrzostw, i co o Okręgu myślą wędkarze. 

Obraz.jpg

• Like 4

• 1 miesiąc temu...