Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Już dawno miałem to napisać, dziękuję Panie Andrzeju za regularne wrzucanie zdjęć z nad rzeki nad którą spędziłem ponad dwadzieścia lat biegając z wędką wzdłuż Jej brzegów.

Obecnie mam możliwość być tam raz, góra dwa w ciągu roku i chociaż takie zdjęcia rekompensują tą rozłąkę ;) pozdrawiam!

• Like 4

Dunajec jest piękną ale nie przewidywalną i groźną rzeka. Po każdej większej wodzie zmienia się. Podczas brodzenia należy bardzo uważać.

Staram się w miarę możliwości wstawiać zdjęcia moich ulubionych rzek Dunajca i Białej. :)

• Like 4

Wojtku wbrew pozorom niższa woda moze zrobić wiecej szkód. Nurt ma największą siłę w 3/4 wysokosci lustra wody także wystarczy ze woda podniesie sie na odpowiednią wysokosc i sieje o wiele wieksze zniszczenia niz woda alarmowa. Z nieoficjalnych źródeł wiem, że w listopadzie startuje przetarg na odbudowe progu w Błoniu, także prawdziwe prace zaczna się dopiero od stycznia jeżeli tylko zima na to pozwoli. Dotychczasowe działania na progu to jedynie "akcja ratunkowa"

Edytowane przez patzaw26

Kochany, im wyższa woda tym większe ciśnienie hydrostatyczne, zwłaszcza przy naszych regulowanych rzekach, zawężonych korytach , gdy duża woda oznacza faktycznie większą wysokość, gdyby dolina rzeczna była szersza jak teraz wraca się do bardziej naturalnego biegu niektórych rzek na zachodzie, a więc wtedy większa woda nie oznaczała by wyżej tylko szerzej, wtedy mniejsze ciśnienie nie uszkadza min. wałów p-powodz.

Jezeli jest wyżej zawsze jest większe ciśnienie, które oczywiście u samej góry jest najmniejsze. To takie podstawy fizyki już ze szkoły podstawowej , ale nasi inżynierowie o tym widocznie zapominają...

• Like 2

Kochany, im wyższa woda tym większe ciśnienie hydrostatyczne, zwłaszcza przy naszych regulowanych rzekach, zawężonych korytach , gdy duża woda oznacza faktycznie większą wysokość, gdyby dolina rzeczna była szersza jak teraz wraca się do bardziej naturalnego biegu niektórych rzek na zachodzie, a więc wtedy większa woda nie oznaczała by wyżej tylko szerzej, wtedy mniejsze ciśnienie nie uszkadza min. wałów p-powodz.

Jezeli jest wyżej zawsze jest większe ciśnienie, które oczywiście u samej góry jest najmniejsze. To takie podstawy fizyki już ze szkoły podstawowej , ale nasi inżynierowie o tym widocznie zapominają...

Powtórzyłem tylko to co mówił mi wykonawca jednego z regulowanych odcinkow ;)

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...