Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

...... To na pewno więcej da niz  pilnowanie czystosci wód przed np.nielegalnym opróżnianiem szamba, które to wiem ,  ze ludzie czynią, nawet jeden kolega z forum opowiadał mi, że sam tak robił, a co jak inni to i ja.

Jeżeli ktoś wie o nielegalnym opróżnianiu szamb, powinien to zgłosić do odpowiednich władz. /PZW, Policja, Straż Miejska/ a nie przymykać na to oko, a tym samym zezwalać na taki proceder. Taka postawa prowadzi między innymi do masowego śnięcia ryb.

Andrzeju ja przecież ironizowałem na zapatrywania niektórych, sam tego nie popieram , a co do zgłaszania do właśnie zgłaszałem i na policję i do PZW, do sanepidu, to czego byłem sam świadkiem nad wodą bo to nie były opowieści tylko pewnik natomiast przekonałem się że policja, PZW, Urząd Gminy ma nieraz wszystko w d.. a przed jakąkolwiek obowiązkiem reakcji się odżegnuje informuje,ze to do nich nie należy, raz tylko jak złożyłem skargę na piśmie to otrzymałem też urzędowe pismo z którego wiele nie wynikało...

Już kiedyś pisałem na forum jak mnie i moje informacje potraktowano w tych urzędach.

Edytowane przez jerzy6

Jaka równowaga z sumem? 10-15lat temu nikt nie słyszał o sumach w Dunajcu.PZW Tarnów zamiast zarybiać pstrągiem,to wolało sumem, teraz jak wybieram się na klenie z małymi woblerami to częściej złowie ładnego suma, niż klenia 50+

Może na twoim odcinku nikt nie słyszał ale u mnie czyli odcinek przyujsciowy Dunajca sumy były zawsze tylko w mniejszych ilościach i pewnie byłoby tak nadal bo przyroda sobie sama doskonale radzi gdyby nie masowe zarobienia tym gatunkiem. Wiadomo że czym wyżej Dunajca i woda robi się co raz szybsza i zimniejsza tego suma naturalnie dawniej była znikoma ilość. Porównać to mogę do pstrąga-nie wszędzie występuje. każda ryba ma "swoj" odcinek rzeki. I zgadzam się był okres i może nadal na niektórych odcinkach rzek tego suma jest za dużo ale widzę też problem drastycznego spadku tego gatunku w bardzo krótkim okresie czasu a żadna skrajność nie jest dobra...

• Like 2

Na tym odcinku Dunajca, z rozmowy z miejscowymi wędkarzami, też wynika, że jest sporo suma.???

Okolice, Czchów-Piaski Drużków.

Teraz nie wiem, wędkarze łowiący ponizej zapory w Czchowie mówili kilka lat temu, ze zdarza się.

To bardzo malowniczy odcinek,na którym dawniej można było spotkać prawie każdy gatunek rzeczny,niektóre przynajmniej z opowieści :)

Generalnie,nie wierzę zbytnio opowieścią.A to co mówią miejscowi wypuszczam drugim uchem:)Poznaje wodę metodą prób i błędów oraz godzinami spędzonymi w danym odcinku :).Nie popadajmy w skrajne emocje,sum w Dunajcu jest ale nie ma go na tyle aby była plaga.Malo kto łowi sumy w Dunajcu to nie jest tak jak z okoniem :)Koło Ostrowa nie każdemu jest go dane złowić nawet za cały sezon;)Jest sporo odnotowanych przy łowieniu n rasówy ale nie są to duże sztuki.Wczoraj koło odcinka Żabna padł 120cm.

• 2 tygodnie później...

fakt, Dunajec nowosądecki wraz z Popradem to nie to samo co tarnowski, dawniej chciałem się tam przenieść, ale rodzina nie pozwoliła ;)

Ale moze trzeba będzie głównie tam jezdzic, a nie opłacać bezrybne wody tarnowskie :D

Ostatnio byłem drugi raz w tym roku na Popradzie, znowu nieźle połowiłem. Dunajec ten nasz w porównaniu z tamtymi wodami to pustynia...

Edytowane przez jerzy6

Pewnie,że się poprawi :)Ja byłem ostatnio na obleganych miejscach niżej Mostu autostrady koło miejscowości Biała ,Panowie dramat albo ryba przelowiona albo za dużo wędkarzy i ryba zwariowała od biczowania przynętami przez dużą presje wedkarska.Pojechalem na dzikie tereny zarośnięte okropnie,klenie i okonie i to sporo ładnych okoni:) brania pewne bez marudzenia :) Troszkę się namęczyłem by dojść na ten odcinek...

Edytowane przez Micz
  • Like 2

Prawie codziennie jestem na Dunajcu, odcinek w Nowym Sączu, bardzo dużo drobnego sandacza czasem się trafi fajniejszy, bolki młucą że aż miło, okonia w ilościach hurtowych, po za tym ładne klenie siadają.

Ja również kilka razy w tygodniu odwiedzam miejski odcinek i potwierdzam, bolek jest, siadały sztuki od 60 do 75 cm. Sandaczowe pistolety też się trafiły, ale klenia dużego nie mogę namierzyć :( Same 30taki. (Na co kuszą Ci się te ładne ?)

Kilka moich spostrzeżeń:

Generalnie odcinek jakby trochę ożył. Mnóstwo drobnicy, całe ławice jelca (wczoraj mi się trafił taki na 30cm). Są też brzany, na razie mam 4 małe na rozkładzie ale widziałem ostatnio Cyganów wychodzących z krzaków z brzaną dobrze ponad 60+. Niestety w tym przypadku to nie było C&R tylko Z&Z czyli Złap i Zeżryj :(

Z resztą, wciąż sporo ludzi przychodzi nad rzekę po mięso, o czym świadczą liczne (nie raz spore) łuski na brzegu ub relacje plażowiczów np. ta z niedzieli "panie, tam to widziałem jak gość taaaaaką rybę wyciągnął, że nawet wielkim kamieniem przez 5 minut nie mógł jej za...bić" :(

i jeszcze na koniec ciekawostka przyrodnicza, na odcinku występują wydry i bobry, widziane przy każdym nocnym pobycie na jednej z miejscówek. Spotkanie z takimi bestiami oko w oko w nocy - bezcenne :)

Ja również kilka razy w tygodniu odwiedzam miejski odcinek i potwierdzam, bolek jest, siadały sztuki od 60 do 75 cm. Sandaczowe pistolety też się trafiły, ale klenia dużego nie mogę namierzyć :( Same 30taki. (Na co kuszą Ci się te ładne ?)

:)

2 dni temu 55cm na rapala countown 5cm, około tydzień temu na płytkie igiełki Janusza Widła siadly mi 3 klonki 46-48 i spora ilość 25-40cm i na malutkie cykady prowadzone z prądem wzdłuż brzegów bardzo fajnie reagują