Bastek86 Opublikowano 12 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 (edytowane) Tak, dobre miejsce, ale obowiązuje zakaz połowu 300m od progu w górę i w dół Ogólnie polecam okolice, z tym że na dzień dzisiejszy nie ma co się sugerować mapami. Ten odcinek wygląda trochę inaczej. Edytowane 12 Lipca 2019 przez Bastek86 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Dokładniej, chodzi o fosforany, które są w tym przypadku, źródłem dużej ilości glonów. Większa ilość azotu wzmogła by rozrost roślin, które wygrałby konkurencję z glonami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Nadmiar fosforanów powoduje wzrost sinic, których nadmiaru na Dunajcu raczej nie widać. Trudno oczekiwać, że na Dunajcu w krainie brzany będą rosły grążele... To co my, wędkarze, nazywamy glonami, w Dunajcu to często mech wodny, który o ile mi wiadomo kwalifikuje się do roślin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Rzeka takich dziur sama nie zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) Meteoryt ? Edytowane 18 Lipca 2019 przez EdekDeBeściak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Łowi ktoś na OS spinningowym? Będę w sierpniu nad Roznowem i myślę czy nie wyskoczyć na jeden dzień i ciekaw jestem czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlapSeRybe Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Łowi ktoś na OS spinningowym? Będę w sierpniu nad Roznowem i myślę czy nie wyskoczyć na jeden dzień i ciekaw jestem czy warto. Łowię spiningiem pomiędzy OSami. Można tam złowić fajnego pstrąga albo klenia. Obstawiam, że OS jest lepiej zarybiany co w połączeniu z brakiem możliwości zabierania ryb pozwoli ci porządnie połowić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Łowię spiningiem pomiędzy OSami. Można tam złowić fajnego pstrąga albo klenia. Obstawiam, że OS jest lepiej zarybiany co w połączeniu z brakiem możliwości zabierania ryb pozwoli ci porządnie połowić. Dzięki . W takim razie trzeba będzie przy okazji skorzystać i połowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Łowi ktoś na OS spinningowym? Będę w sierpniu nad Roznowem i myślę czy nie wyskoczyć na jeden dzień i ciekaw jestem czy warto.Warto tylko jest problem z uzbrojeniem przynęt "jeden haczyk" co w przypadku gum i błystek jest jeszcze możliwe ale uzbrojenie woblerów to słaba sprawa.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Warto tylko jest problem z uzbrojeniem przynęt "jeden haczyk" co w przypadku gum i błystek jest jeszcze możliwe ale uzbrojenie woblerów to słaba sprawa.... Fakt, to jest problem. Zbroiłem pojedynczym hakiem "brzuszek". Na tylnym oczku podwieszałem ołowianą lametę, dla "uspokojenia" pracy wobka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Łowi ktoś na OS spinningowym? Będę w sierpniu nad Roznowem i myślę czy nie wyskoczyć na jeden dzień i ciekaw jestem czy warto. A bolki z pływadła na jeziorze,jak już tam jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 A bolki z pływadła na jeziorze,jak już tam jesteś.To na pewno, ale nie wiem czy z pływadła. Wyjazd z rodziną więc łowienie będzie z doskoku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Nadmiar fosforanów powoduje wzrost sinic, których nadmiaru na Dunajcu raczej nie widać. Trudno oczekiwać, że na Dunajcu w krainie brzany będą rosły grążele... To co my, wędkarze, nazywamy glonami, w Dunajcu to często mech wodny, który o ile mi wiadomo kwalifikuje się do roślin. Jeśli jony PO3/4 są w wodzie w ilości 1ppm a NO3/4 w okolicach 15-25ppm to układ jest stabilny i rosną w wodzie rośliny i ewentualnie makrofitoplankton. Jeśli nastąpi spadek ilości NO3/4, poniżej podanych wyżej wartości, to zaczynają rozwijać się glony i właśnie sinice, które mają zdolność korzystania z azotu atmosferycznego stąd ich sukcesja w środowisku ubogim w azotany. Nie wiem co teraz rośnie w Dunajcu ale jeśli koledzy piszą, że glony to odpowiedź jest logiczna czym spowodowany jest ich wzrost...jeśli jest to mech wodny to w zasadzie tylko powód do radości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlapSeRybe Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Jeśli jony PO3/4 są w wodzie w ilości 1ppm a NO3/4 w okolicach 15-25ppm to układ jest stabilny i rosną w wodzie rośliny i ewentualnie makrofitoplankton. Jeśli nastąpi spadek ilości NO3/4, poniżej podanych wyżej wartości, to zaczynają rozwijać się glony i właśnie sinice, które mają zdolność korzystania z azotu atmosferycznego stąd ich sukcesja w środowisku ubogim w azotany. Nie wiem co teraz rośnie w Dunajcu ale jeśli koledzy piszą, że glony to odpowiedź jest logiczna czym spowodowany jest ich wzrost...jeśli jest to mech wodny to w zasadzie tylko powód do radości.Takie coś pływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Takie coś pływa.Mech wodny to to nie jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Zdjęcie nie jest wyraźne ale gdybym miał ocenić to co widać, postawiłbym na glony nitkowate. Jeśli zrobisz zdjęcie fragmentu kawałka próbki na dłoni to będę mógł ocenić dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlapSeRybe Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Zdjęcie nie jest wyraźne ale gdybym miał ocenić to co widać, postawiłbym na glony nitkowate. Jeśli zrobisz zdjęcie fragmentu kawałka próbki na dłoni to będę mógł ocenić dokładnie.Gdy będę nad wodą to zrobię zdjecie glonów.Mam jeszcze nagranie, może to ci pomoże w ocenie. https://streamable.com/sg5m0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie01 Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 postawiłbym na glony nitkowateZdecydowanie to to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Oby nikt nie przywlókł didymo z jakiegoś zakątka świata, na tym zdjęciu wygląda podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 To na pewno, ale nie wiem czy z pływadła. Wyjazd z rodziną więc łowienie będzie z doskoku.Z brzegu tez się da spokojnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Zdjęcie nie jest wyraźne ale gdybym miał ocenić to co widać, postawiłbym na glony nitkowate. Jeśli zrobisz zdjęcie fragmentu kawałka próbki na dłoni to będę mógł ocenić dokładnie.Ale zgodzimy się chyba, że na sinice to nie wygląda. Nawet jeśli są to glony - zielenice, to raczej nie w wyniku braku "azotu" a nadmiaru fosforanów?Patrząc na filmik zaryzykowałbym, że ta spływająca kępa to mech, a to co przyczepione do kamieni to jakieś glony "nitkowate". W żadnym z przypadków nie są to sinice.No i sinice to nie glony ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Nie wiem czemu obraca mi zdjęcie ale może będzie widać. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Ładna fotka :-), a co do glonów obstawiam Spirogyrę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Łowię spiningiem pomiędzy OSami. Można tam złowić fajnego pstrąga albo klenia. Obstawiam, że OS jest lepiej zarybiany co w połączeniu z brakiem możliwości zabierania ryb pozwoli ci porządnie połowić. A mozesz mi powiedziec gdzie jest ten odcinek pomiedzy Os'ami. Jestem w tym temacie zielony. Okazuje sie, ze nad San w Lesku mam mniej wiecej tyle samo co nad Dunajec. Fajnie byloby polowic w nowym miejscu Gdzie mozna kupic licence? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 A mozesz mi powiedziec gdzie jest ten odcinek pomiedzy Os'ami. Jestem w tym temacie zielony. Okazuje sie, ze nad San w Lesku mam mniej wiecej tyle samo co nad Dunajec. Fajnie byloby polowic w nowym miejscu Gdzie mozna kupic licence? Na mapie jest fajnie i dokładnie pokazane: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=17hSoYBa2_9s_U9DtWdhYKj6nZ6g&ll=49.51496412276306%2C20.737071148984683&z=10 Licencje można kupić przez internet i w kilku punktach: https://zezwolenia.pzwns.info.pl/ http://www.lowisko.home.pl/pzwnsjomla/punkty-sprzedazy-zezwolen.html 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi