Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Ok ja tutaj miałem na myśli bardziej odcinek Tarnowski. Tytaj tego sumka nie ma tak jak u Ciebie więc na pewno masz racje. Ludzię którzy są regularnie na jakimś odcinku przez lata są dla mnie najpewniejszym źródłem informacji ????a tak z ciekawości to beretują te sumy ostro??

Wiele rzeczy lepiej żeby było, ale niestety nie jest i nie zanosi się , ze będzie...

Czchów i Rożnów był okresowo zarybiany sumem jak i innymi gatunkami, poza tym sum to typowa ryba znosząca wysokie temperatury, eutrofizację, co za tym idzie niedotlenienie . Przy naszych zmianach klimatycznych i gospodarce wędkarskiej w tym kierunku niestety to będzie szło.

Sandacz i inne gatunki eutrofizacje dużo gorzej znoszą. O łososiowatych nie wspomnę , bo Ci którzy znają biologię łososiowatych, a zwłaszcza pstrąga wiedzą o co chodzi, ze z tych względów w tarnowskim Dunajcu ma ten gatunek kiepskie perspektywy 

Mógłby istnieć i rozmnażać się dzięki dopływom potoków takich jak np. Paleśnianka , ale w ostatnich latach potoki te są zatruwane bezkarnie. Tzn. praktyczny przykład: jedneg gościa kiedyś podałem na policję , ze spuszcza szambo, (inny potok nie podam nazwy) ale miałem potem trochę kłopotów i straconego czasu. W sądzie gość dostał jednak karę 5000 zł i powiedział inni też trują, na co pani sędzina wiemy kilka innych osób też zostało ukaranych dzięki policji :D :)

Niestety zjawisko [po wsiach jest tak powszechne , ze walka pojedynczych osób to jak walka z wiatrakami. :D

Edytowane przez jerzy6
  • Like 2

Nie będę ukrywał beretuje, bo mogę i widzę w tym sens... Aa co do sandacza to jeszcze dzięki progowi w Tarnowie cały Dunajec do zapory został odcięty od ryby migrującej i nikt w tym nie widzi problemu,w Tarnowie widzą problem zawsze wody, ale nje widzą problemu, że nic nie zarybiają i nie pilnują ????

No cóż, kolorowo nie jest [emoji19]

Woda niska , glonów od groma , ryby coraz mniej...

Ja mam problem ,bo nie wiem gdzie się podziały grube klenie [emoji848] normalnie wzięły i znikły [emoji2955]

Na pocieszenie taki przyłów z dzisiaj,

Silny choć chudawy szczupak 75 cm

Na kleniowym zestawie [emoji2957]e0817571cc8161059b37400cf56329da.jpge132e4f4a3223feed803958510d96466.jpg1604e6b806e1b7001c885448d86e8e9b.jpg

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

• Like 10

Byłem wczoraj w okolicach Błonia. Pod wieczór uwiesił się na obrotówkę nr 1 szczupaczek około 45cm i okonek typu palczak. Bolenie biły pięknie ale żaden się nie skusił :(
Glony nadal w natarciu.... na 10 rzutów 4 zwijałem czyste...

o taki :)

Oooo, to to, zapraszam do zapoznania się... http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

Wczoraj wybrałem się (a jakże) nad Dunajec...

pogoda fajna... i... z przerażeniem widzę że dywany glonów i zielska zarastają co raz większą połać już nawet szybszej wody!!!

Zielsko zabiera nam rzekę!!!

Pobawiłem się trochę moją okoniówką i na micro-jiga można poskubać to i owo... 2 szczupaczki, 2 okonie i kilka małych kleników

Pozdrawiam

Przejeżdżałem dziś po południu koło Dunajca i postanowiłem chwilę porzucać, jakoś do tej pory nie miałem po drodze z tą rzeką i nigdy na niej nie łowiłem. Wybrałem kamienisty odcinek z mocnym nurtem między Zakliczynem a Wojniczem i muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony. W dwie godziny złowiłem 5 ładnych kleni 40+, do tego przynajmniej drugie tyle brań dużych ryb (łowiłem smużakami). Nie wyobrażam sobie żebym na podkrakowskiej Wiśle zrobił podobny wynik z marszu, nie znając wody. Muszę tam jeszcze zajrzeć :)

post-63918-0-38174200-1599851430_thumb.jpg

• Like 4