Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

W ubiegłym tygodniu spędzałem urlop w Pieninach. Dzięki temu udało się pierwszy raz w życiu łowić na Dunajcu . Zacząłem od os dolnego.

Wynik mnie zaskoczył ,gdyż udało mi się złowić 6 pstrągow ,największy 40.Zaczęło się od dwóch spadów ,ale póżniej każde branie i hol zakończone wyjętą rybą .Wszystkie ryby złowiłem na wahadełka od MADEYA .Rzucając woblerami nie miałem nawet kontaktu  .Następie przez 3 dni łowiłem w Krościenku,ale już z gorszym skutkiem.przez 7 godzin 3 małe klenie i potok 30- stak .Jakieś wnioski i przemyślenia na przyszły rok nabyte.

• Like 3

Cześć, będę spędzał kilka dni w Białym Dunajcu i mam w planach zabrać spinning. To pierwszy wyjazd z wędką w te okolice. Gdzie w okolicach Białego Dunajca można próbować łowić? Myślę o dolnym OS, ale raczej nie interesują mnie pstrągi (bardziej klenie, brzany ewentualnie jakieś świnki itp.). Czy jest sens w ogóle biegać po rzece w okolicy Białego Dunajca? Myślałem o Popradzie, ale mam tam godzinę jazdy, podobnie jak na wspomniany OS. Co warto ze sobą zabrać: woblery, gumy, obrotówki? Pytam jako kompletny laik w temacie wędkowania e tej okolicy. Wszelkie podpowiedzi i sugestie mile widziane. Pozdro.

Cześć, będę spędzał kilka dni w Białym Dunajcu i mam w planach zabrać spinning. To pierwszy wyjazd z wędką w te okolice. Gdzie w okolicach Białego Dunajca można próbować łowić? Myślę o dolnym OS, ale raczej nie interesują mnie pstrągi (bardziej klenie, brzany ewentualnie jakieś świnki itp.). Czy jest sens w ogóle biegać po rzece w okolicy Białego Dunajca? Myślałem o Popradzie, ale mam tam godzinę jazdy, podobnie jak na wspomniany OS. Co warto ze sobą zabrać: woblery, gumy, obrotówki? Pytam jako kompletny laik w temacie wędkowania e tej okolicy. Wszelkie podpowiedzi i sugestie mile widziane. Pozdro.

Jeśli chcesz się nastawić typowo na klenie, brzany i świnki to Poprad jest idealny. W okolicy Białego Dunajca połowisz tylko na muchę. Dunajec od zapory w Sromowcach do dolnego os to pstrągowy burdel. Można trafić fajną rybę w kropki. Inne gatunki są raczej w śladowych ilościach. Poniżej dolnego os można liczyć na fajnego klenia albo bolenia. Co do przynęt to wszystko co wymieniłeś powinno się sprawdzić

• Like 2

Bla bla bla.. :)

PZW to przecież my, tak więc zapytam - coście  zrobili dla jakiejkolwiek wody, prócz nieustannej eksploatacji?

Paweł.. Beton/betonowanie rzek to kłamliwy neologizm, zwyczajowo używany przez słabo zorientowanych, kompletnie nic nie wnoszący do opisu faktycznego stanu rzeczy. Ale silnie oddziaływujący na wzbudzenie  emocji  :) Może byś mi, po przyjaźni, wymienił  te wybetonowane rzeki ? 

Czołem...

Taki fajny przyłowik sie trafił na obrotówce 00... :)

świnka około 40cm... bardzo się zdziwiłem myślałem że to spory kleń, wzięła w sporym nurcie ( warkoczu) na głębokości koło 60- 70cm

1-sza w życiu :)

Juz rozumiem, że można się nastawiać właśnie na świnki wędkując bo rybka bardzo wdzięczna wędkarsko :)

post-70645-0-29729300-1659338668_thumb.jpg

• Like 7

Panowie pierwszy raz w zyciu bede wedkował/taki plan na Dunajcu w okolicy Nowego Sącza.

chciał bym zapolowac na brzanę,mozecie polecic jakąs miejscówkę-nie chodzi aby ktos podał swoja metę,tylko punkt w którym mozna sie wygodnie zatrzymac

i zaczać wedkowanie,nie chce marnowac czasu na jazde i szukanie miejsca aby w ogole dostac sie do wody.

Hej...

Byłem wczoraj nad Dunajcem i spotkała mnie taka oto sytuacja. Mianowicie na głębokości około 2 metrów widziałem 2 brzany 60-70cm obok nich 3 może 4 klenie 40-50+ o raz świnki takie 50+ do tego towarzystwa dołączył Boleń koło 70cm... Wszystkich ryb było kilkanaście sztuk. Na nic nie reagowały...

Majestatycznie mnie olewały :)

Uwiesiły sie 2 micro klenie

Woda niska i kwitną brzegi ... 

Edytowane przez BraWo

Znów odwiedziłem Dunajec.
Bardzo lubię tą rzekę. Widać, że jest zadbana.
Co za fajna sprawa, brodzę bez okularów i widzę dno. Na co dzień nad Wisłą noszę okulary, ale dna, wiecie sami.

post-57267-0-47474800-1660821047_thumb.jpg post-57267-0-84638100-1660821064_thumb.jpg

Nie poszedłem na łatwiznę, spróbowałem zagrać o wszystko. Wszystkie przedświty spędziłem na rzeką łowiąc na ciężko. Głowacice nie żerowały jednak. Co zrobić :)
Na prowadzony z nurtem pomiędzy głazami trzyczęściowy wobler Janusza Widła skusił się za to fajny pstrąg. Był jeszcze drugi, odrobinę mniejszy, spadł jednak.
post-57267-0-59252900-1660820978_thumb.jpgpost-57267-0-22961900-1660821103_thumb.jpgpost-57267-0-33936400-1660821082_thumb.jpg
Nie miałem szczęścia? A może właśnie je miałem, bo dane mi było tam połowić. Poniżej kilka zdjęć.
Tutaj łowiłem często:
post-57267-0-69977500-1660821020_thumb.jpgpost-57267-0-81970000-1660821031_thumb.jpgpost-57267-0-11406300-1660821056_thumb.jpg
A tutaj pożegnałem Dunajec:
post-57267-0-58878800-1660820994_thumb.jpgpost-57267-0-80261100-1660821003_thumb.jpg

Wciągnąłem też córkę. Próbowała wieczorem złowić rybę świnkę na glony położone na końcu patyka i przeciągane pod brzegiem.
Świnkę na pewno złowi, dopilnuje tego. Ja swoją głowatkę również.

Na koniec mały kamyczek. Żeby nie było tak wesoło.
Miejsce na pewno wszyscy znacie. Przełom Białki.
post-57267-0-59285200-1660822694_thumb.jpg

Jak można było doprowadzić do tego śmietnika przy parkingu. Żadnych koszty i mini wysypisko.
Najpiękniejszy fragment rzeki i taki syf.

Byłem też nad podobną rzeczką, słowacką Belą. Wyobraźcie sobie, że nie było tam ani jednego śmiecia.

• Like 15

Dodam jeszcze ze dwa zdjęcia Białki, aby było bardziej szkoda.
post-57267-0-14688100-1660829969_thumb.jpgpost-57267-0-26819300-1660829978_thumb.jpg

Z innych okolicznych rzek fajny jest jeszcze Poprad.
Zatrzymałem się z dziećmi na ciekawym zakręcie pod skałą. Aby mogły się trochę pochlapać i pobawić kamieniami.
W około 2 metrowej, dość wąskiej rynnie błyskała cała masa świnek. Tam na prawdę są ryby :)

Dziś w nocy wrócę nad warszawskie rafy i znów przyjdzie łowić niedobitki w brązowej zupie. Aby tylko nie było wcześniej burzy, bo szok może być zbyt duży i o świcie zejdę na zawał :D

Edytowane przez korol
  • Like 9

Hej...

Byłem wczoraj nad Dunajcem i spotkała mnie taka oto sytuacja. Mianowicie na głębokości około 2 metrów widziałem 2 brzany 60-70cm obok nich 3 może 4 klenie 40-50+ o raz świnki takie 50+ do tego towarzystwa dołączył Boleń koło 70cm... Wszystkich ryb było kilkanaście sztuk. Na nic nie reagowały...

Majestatycznie mnie olewały :)

Uwiesiły sie 2 micro klenie

Woda niska i kwitną brzegi ... 

Na Białej Tarnowskiej przed zatruciem z 2012r. często mijałem miejscówkę która zapierała mi dech w piersiach. Miejscówka gdzie jak słowo daje, nigdy nikogo nie spotkałem, bardzo trudne dojście, ale lubiłem się wtedy po takich szwendać :) Dno usłane kamieniami, głazami a na głębokości około metra piękne brzany, klenie, bolenie w bardzo dużej ilości. Były to naprawdę pokaźne ryby. Spotykałem je za każdym razem w tym samym miejscu. Nie żerowały, wyglądało to tak jakby sobie po prostu odpoczywały :) Po zatruciu już nigdy później nie miałem przyjemności oglądać tego widoku...  

Edytowane przez asafa
  • Like 1

Znów odwiedziłem Dunajec.

Bardzo lubię tą rzekę. Widać, że jest zadbana.

Co za fajna sprawa, brodzę bez okularów i widzę dno. Na co dzień nad Wisłą noszę okulary, ale dna, wiecie sami.

attachicon.gif 20220813_192753.jpg attachicon.gif 20220814_054031.jpg

Nie poszedłem na łatwiznę, spróbowałem zagrać o wszystko. Wszystkie przedświty spędziłem na rzeką łowiąc na ciężko. Głowacice nie żerowały jednak. Co zrobić :)

Na prowadzony z nurtem pomiędzy głazami trzyczęściowy wobler Janusza Widła skusił się za to fajny pstrąg. Był jeszcze drugi, odrobinę mniejszy, spadł jednak.

attachicon.gif 20220814_051248.jpgattachicon.gif 20220814_051555.jpgattachicon.gif 20220814_051629.jpg

Nie miałem szczęścia? A może właśnie je miałem, bo dane mi było tam połowić. Poniżej kilka zdjęć.

Tutaj łowiłem często:

attachicon.gif 20220814_054017.jpgattachicon.gif 20220815_051358.jpgattachicon.gif 20220813_061157.jpg

A tutaj pożegnałem Dunajec:

attachicon.gif 20220816_054503.jpgattachicon.gif 20220816_054519.jpg

Wciągnąłem też córkę. Próbowała wieczorem złowić rybę świnkę na glony położone na końcu patyka i przeciągane pod brzegiem.

Świnkę na pewno złowi, dopilnuje tego. Ja swoją głowatkę również.

Na koniec mały kamyczek. Żeby nie było tak wesoło.

Miejsce na pewno wszyscy znacie. Przełom Białki.

attachicon.gif 20220812_100705a.jpg

Jak można było doprowadzić do tego śmietnika przy parkingu. Żadnych koszty i mini wysypisko.

Najpiękniejszy fragment rzeki i taki syf.

Byłem też nad podobną rzeczką, słowacką Belą. Wyobraźcie sobie, że nie było tam ani jednego śmiecia.

Jedz Piotrek do Mongolii, większa szansa na złowienie tajmienia czyli mongolskiej głowatki

• Like 1