Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich , korzystajac z pieknej pogody wybralem sie ponownie nad nasza piekna rzeke. Woda duza i troche zmacona , niestety duzo roznego badziewia plywa co utrudnia wedkowanie. Tym niemniej klen bierze jak glupi , wydaje sie jednak ze preferuje b. male , okoniowe przynety. Na takie sa brania non stop , na cos wiekszego nic. Duzo ryb i duzo spadow  - po wnikliwej analizie tego zjawiska  doszedlem do wrecz zaskakujacego a jednak  genialnego  wniosku : ryby spadaja z malych przynet poniewaz ... male przynety maja male kotwiczki !!!!. Hmm.. kto by pomyslal...post-76233-0-83879900-1682190242_thumb.jpg

• Like 4

Stan wody można na bieżąco sprawdzić tutaj: https://hydro.imgw.pl/#station/hydro/149200280

Woda minimalnie trącona.

RokiFishBoa to samobiezna jednoosobowa jednostka detkowo-desantowa dlatego pyta u źródła jak i co, a uwierz wskazania stanów zna na pamięć ...

W Dunajcu mozna ostatnio zaobserwowac spektakularne wrecz brania boleni. Niektore nie czekaja nawet az wabik wpadnie do wody. Biara  w powietrzu. Do prawdy nie wiem jak wytlumaczyc ten fenomen. Domyslam sie ze sa glodne . Albo ciekawe. Wyglada rowniez ze sa dosyc wychudzone . Chyba po zimie.post-76233-0-23245800-1683050587_thumb.jpg

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Dunajec zaliczony w tym roku. Bałem się płynąć - nie ukrywam. Na tej rzece trzeba być czujnym... Wrzucam krótką zapowiedź filmu, który pojawi się w niedzielę na moim kanale. Zobaczcie sobie, jak łowi się z belly boat w takich rzekach jak Dunajec! To poezja, piękno wędkarstwa w najczystrzej postaci. Aż brak mi słów, żeby opisać, jak to jest przyjemne łowienie. Przebija to chyba tylko, nocne szukanie sumów w dużych polskich rzekach! Przyjemnego oglądania koledzy, pozdrawiam
Roki Fish Boa

• Like 8

• 1 miesiąc temu...

Ma ktoś rozeznanie czy na dunajcu w Zakliczynie i wyżej woda jest"czysta" tzn: czy nie płyną glony i da się normalnie łowić??

Woda jest lekko trącona, jest trochę glonów, ale nie przeszkadzają zbyt często. Zdecydowanie fajne warunki do łowienia ????

Edytowane przez asafa
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

Zeszła środa. OS Dunajec dolny - druga wizyta zaliczona (poprzednia w zeszłym roku). Ponownie zaczynam na wysokości Gołkowic dolnych - tym razem schodzę od razu w dół od mostu - od strony Gołkowic. Woda większa niż rok temu ale mniejsze farfocle z glonów. Zaczynam 8:25 trochę późno ale siła wyższa tak chciała. W 3 rzucie siedzi pierwszy 32 cm potokowiec, myślę sobie, że może być lepiej niż w zeszłym roku gdzie pierwsze branie zaliczyłem po 3 godzinach... i rzeczywiście początek był a wiele lepszy, gdzie w czasie kolejnych 2 godzin wyjąłem jeszcze 6 podobnych pstrągów a drugie tyle spadło i kolejne tyle samo odprowadziło lub delikatnie atakowało/nie trafiło w wobler.
Niestety ok 12 pojawiło się nad rzeką stadko okolicznych bąbelków wraz z mamusiami i zaczęło się jebanie kamieniami + muzyczka na cała pizdę  :innocent:  co w połączeniu z temperaturą 32 stopni wyzerowało wszelką aktywność. Postanowiłem dlatego iść dalej w dół ale dopiero po ok 1 km znalazłem jakieś normalne zejście i ładną płań zakończoną szybkim przelewem obok wysepki. Miejsce dobre ale po kilkunastu rzutach dalej bez efektu rezygnuję - wracając przez płycizny znajduję jeszcze martwa 70 cm brzanę, szkoda...wracam w okolice mostu ale tutaj nowa zmiana dzieciaków - tym razem są z motorówką :angry:  ok 16 rezygnuję bo upał już za bardzo dał w kość. W międzyczasie pojawiła się dziewczyna, która akurat obławiała moje najlepsze miejsce z zeszłego roku :doh:oczywiście zanim do niego doszedłem  :)   a powyżej mostu łowiły jeszcze 2 osoby... także tłok był  :D

Podsumowując wypad na Dunajec to zawsze dobra sprawa. Szkoda że nie przyjechałem szybciej. + ilość brań - wielkość ryb. Pozdrawiam.

Cześć, panowie pytanie-prośba. Wybieram sie na weekend w okolice rożnowa. Chcialbym poprobowac swoich sił z boleniami i kleniami. Bede łowił z brzegu. Ktore odcinki dunajca w tych okolicach warto odwiedzić. Jakbyscie jeszcze podpowiedzieli jakas fajną miejscowke zeby sie rozbic namiotem na nocke w okolicach rzeki/jeziora bede wdzieczny (sztos by juz byl jakby autem mozna bylo mozliwie blisko podjechac). Z gory dzięki

Cześć, panowie pytanie-prośba. Wybieram sie na weekend w okolice rożnowa. Chcialbym poprobowac swoich sił z boleniami i kleniami. Bede łowił z brzegu. Ktore odcinki dunajca w tych okolicach warto odwiedzić. Jakbyscie jeszcze podpowiedzieli jakas fajną miejscowke zeby sie rozbic namiotem na nocke w okolicach rzeki/jeziora bede wdzieczny (sztos by juz byl jakby autem mozna bylo mozliwie blisko podjechac). Z gory dzięki

Ja z belly pływałem sporo poniżej Rożnowa, dokładnie to zakliczyn. Zerknij na mój kanał i jak trafisz na Dunajec, to możesz sobie pooglądać, jak to wygląda. Jeśli chodzi o moją opinię (jestem tam gościem - nie stałym bywalcem) to przede wszystkim dowiedz się czy nie ma glonów! Bywa tak, że nie ma szans na jakiekolwiek łowienie (tylko mucha suchar). Serio mówię - zadzwoń, podpytaj ludzi, bo się możesz zdziwić. Pozdro! 

https://youtu.be/YjbWOeaN-1U?t=26

Edytowane przez RokiFishBoa

Hej, bylem na rożnowie na weekend. Generalnie samo jezioro bida. Ludzi od pyty i syf dookola straszny. W miejscach gdzie na dziko moznaby sie rozbić to czasem po smieciach sie chodzi.... kawalek dunajca powyzej zbiornika obstawiony przez gruntówki a i rzeka taka raczej malo atrakcyjna. Rano to co bolki wyczynialy to juz dawno tego nie widzialem. Gonily ukleje wzdluz brzegu po nascie metrow .. piekny widok. Siedzialem sobie z kawą i ogladalem bo skubance dla mnie nie do zlowienia. Rano w niedziele pojechalem na dunajec w okolice zakliczyna i tam juz lepiej ... czysto i ludzi jak na lekarstwo. Choc patelnia taka ze ciezko bylo wytrzymać udalo sie wydlubac calkiem fajnego kluska. Tyle z mojej przygody...