Skocz do zawartości

Dunajec

obcy91

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie mogłem się wybrać nad Dunajec. :)  Wykonałem co prawda tylko kilka rzutów /kręgosłup dalej daje o sobie znać/. Efekty takie sobie, jeden ładny okoń i malutki boleń. ;)  Wyprawa udana, woda lekko trącona, płyną śmieci i gałęzie.

20170724_173638.jpg

• Like 1

Dalszy ciąg relacji z mojej dzisiejszej wyprawy nad Dunajec. Wszystko było udane do momentu spotkania takiego czegoś, :angry: co to ludzie potrafią wyrzucać. Trochę pozbierałem ale wszystkiego nie dałem rady. Zdjęcia nie za piękne tematycznie, ale i takie widoki spotykamy w swoich wędrówkach nad wodą.

20170724_184043.jpg

20170724_184240.jpg

• Like 3

Kolego nikt Ci nie powie jaka sytuacja na odcinku. Dunajec to rzeka górska. Dziś jest pięknie klarowna. W nocy popada i masz kawę z mlekiem przez tydzień. Poziom jest zawsze utrzymywany na określonym minimalnym poziomie pozwalającym pływać flisaka. Czyli jak pada to zbierają wodę żeby np puścić mocniej jak jest dużo turystów aby łódki spłynęły 3 a nie 2 razy.

I to są jakieś konkrety dzieki.

Byłem już na Dunajcu i wiem jak tam wygląda sytuacja,flisacy ratują trochę dupsko trzymając wode .

Sprawdziłem pogodynke i jest pkt pomiarowy w tylmanowej i na tym strumyku co konczy OS generalnie amplituda to parę cm więc rokowania są dobre :)

Ponton poważnie tak jest na dunajcu że jak w nocy popada to odrazu kawa idzie to nie san

Edytowane przez marcinwro

Hej

Panowie powiedzcie jak wygląda sytuacja ze stanem i klarownoscia wody na OSie, czy zapora w Czorsztynie trzyma wode dla flisakow ?wybieram się na 2 tygodnie które chce mocno wykozystac na muche i spinning

Nie musisz pytać.Sprawdź sam.

Masz kamery on line.(nie kłamią)

Flisacy kamera - masz Dunajec.

Szczawnica deptak - Grajcarek.

Kolego nikt Ci nie powie jaka sytuacja na odcinku. Dunajec to rzeka górska. Dziś jest pięknie klarowna. W nocy popada i masz kawę z mlekiem przez tydzień. Poziom jest zawsze utrzymywany na określonym minimalnym poziomie pozwalającym pływać flisaka. Czyli jak pada to zbierają wodę żeby np puścić mocniej jak jest dużo turystów aby łódki spłynęły 3 a nie 2 razy.

Co do zbierania i puszczania wody to flisacy są może zadowoleni, ale na dolnym odcinku /okolice Tarnowa/ wahania wody są niesamowite. Niekiedy w ciągu godziny ubywa 20cm i przybywa tyle samo. Dla flisaków i ich interesów jest to dobre ale dla ryb i wędkarzy nie za bardzo.