Skocz do zawartości

Jungle cock

mack

Rekomendowane odpowiedzi

Wyszukać na ebayu to ja potrafie, pytanie o jakość towaru... no i cenę oczywiście. Mam wrażenie,że drzewiej był większy wybòr tych kapek i ceny jakby przyjaźniejsze.

Może to jest towar do pewnego stopnia sezonowy i trzeba polować na jakiś wysyp ofert?

Nie jestem pewien czy dobrze pamiętam, ale był chyba kiedyś na jebaju jakiś sprzedawca z Litwy albo Estonii który dilował tym stafem... nie wie ktoś czy zniknął na stałe czy może jeszcze się pojawia co jakiś czas?

Witam.

Mack ... na e-bayu masz zawsze zdjęcia tego co faktycznie kupujesz w temacie kapek JC i widzisz ich jakość, co w przypadku sklepów nie zawsze jest oczywiste. Możesz też zawsze poprosić o dodatkowe zdjęcia czy takie z bliższej odległości zrobione - bez problemu przesyłają.

Jak szukałem JC jakieś półtorej roku wstecz, to po paru zapytaniach do sklepów, gdzie kapki były dostepne, odniosłem wrażenie że te sklepy wcale nie chcą mi sprzedać kapki tylko jej opakowanie ...  :D

Pozdrawiam.

o ile mi wiadomo, to Jungle Cock znajduje sie pod ochrona i handel tym gatunkiem jest zabroniony.

Wszysto co mozna gdzies "zakupic" jest nielegalne.

Sztuczna hodowla to sciema i nie powinno sie w to dawac wiary.

Na rynku znajduje sie tylko substytut.

pozdrawiam

• Like 1

o ile mi wiadomo, to Jungle Cock znajduje sie pod ochrona i handel tym gatunkiem jest zabroniony.

pozdrawiam

Być może jest jak piszesz I ostatnimi czasy zaostrzono przestrzeganie przepisòw. Natomiast czemu sztuczna hodowla to ściema? Przecież to kurak, wydawało by się, że hodowla ptaków z tego rzędu jest całkiem rozpowszechniona w Europie..

Bażanty wszystkie możliwe się da a tego skubańca (nomen omen) nie?

W Norwegii czasami widzialem te piora na rynku wtornym. Kapki byly czesciowo wyskubane, a i tak osiagaly astronomiczne ceny. Wszedzie podkreslali, ze to sa stare kapki kupione dawno temu, zanim kurak zostal objety ochrona. W wedkarskim nie widzialem w ogole tych pior, a jedynie takie plastikowe substytuty.

W Norwegii czasami widzialem te piora na rynku wtornym. Kapki byly czesciowo wyskubane, a i tak osiagaly astronomiczne ceny. Wszedzie podkreslali, ze to sa stare kapki kupione dawno temu, zanim kurak zostal objety ochrona. W wedkarskim nie widzialem w ogole tych pior, a jedynie takie plastikowe substytuty.

W Norwegii jest z tym problem, w wielu sklepach jest napisane "nie wysyłamy do Norwegii". Prawdopodobnie mają jakieś wewnętrzne restrykcje.

• Like 1

pozdrawiam

I tutaj pojawia się pytanie czy kapki z UK oferowane na Ebay pochodzą z legalnej hodowli i posiadają wszystkie niezbędne zaświadczenia / certyfikaty. Nie jestem pewien czy sprowadzając do kraju zwierzęta chronione lub ich części z niewiadomego źródła nie bierzemy przypadkiem udziału w przestępstwie - a jak powszechnie wiadomo przesyłki z UK przechodzą obecnie odprawę celną.

Trzeba się chyba zakolegować z jakimś hodowcą kura siwego i poprosić o to by zbierał dla nas skrupulatnie pióra JC, które zrzuci kogut. Ptak ten jest chyba względnie popularny w hodowli kurów ozdobnych w naszym kraju.

Jak ktoś ma gospodarstwo to można też hodować samemu  :) Podobno kur siwy bez problemu krzyżuje się też z kurą domową. 

Hej Maciek! Z Junglem jest teraz bieda - tez się rozglądam. Estonia praktycznie się skończyła - trzeba polować na ebay i decydować się na loterię co do jakości, którą dostaniemy albo poczekać. Sam lubię JC i używam ale obaj wiemy, że to nie jest element decydujący o skuteczności muchy ;-) Ja lubię JC ponieważ to ozdoba każdej muchy.  Kiedyś usłyszałem porównanie, które mi zapadło w głowę: „mucha z JC jest jak kobieta w szpilkach - sztos”! Przez analogię mucha bez JC to jak laska w bamboszach - klimat gdzieś ucieka... :-)

Pozdrawiam serdecznie!

Tomek

• Like 2

I tutaj pojawia się pytanie czy kapki z UK oferowane na Ebay pochodzą z legalnej hodowli i posiadają wszystkie niezbędne zaświadczenia / certyfikaty. Nie jestem pewien czy sprowadzając do kraju zwierzęta chronione lub ich części z niewiadomego źródła nie bierzemy przypadkiem udziału w przestępstwie - a jak powszechnie wiadomo przesyłki z UK przechodzą obecnie odprawę celną.

Trzeba się chyba zakolegować z jakimś hodowcą kura siwego i poprosić o to by zbierał dla nas skrupulatnie pióra JC, które zrzuci kogut. Ptak ten jest chyba względnie popularny w hodowli kurów ozdobnych w naszym kraju.

Jak ktoś ma gospodarstwo to można też hodować samemu  :) Podobno kur siwy bez problemu krzyżuje się też z kurą domową. 

Niestety bieda! Ze 4 lata temu robiłem rozeznanie w polskich hodowlach gdyż nawet miałem  pomysł aby kupić kilka ptaków dla znajomego hodowcy ozdobnych kur - trafiłem na 1go hodowcę gdzieś z okolic Krakowa - cena ptaka lub pary (już nie pamietam) była na poziomie 2 tys zł... do tego ptaki bardzo wrażliwy na żarcie, wirusy...generalnie trudny w hodowli.... Lipa...

PS widzę, że na olx sprzedaje ktoś pare za 800zł

Edytowane przez gladki

• 2 tygodnie później...

Właśnie miałem napisać o tym z OLX, ta aukcja już od dłuższego czasu widnieje. Ciekawe czy to nie jest jakiś wałek.

Nie sądzę, że to czyste JC. Krzyżują się bez większych problemów, więc spora szansa, że to mieszańce. Generalnie, tak jak pisał @gladki - trudna sprawa. I od strony dostępności, i od strony ekonomicznej. Ostatnia porządna hodowla (w Anglii) padła przez drapieżniki i nie mają zamiaru kontynuować.

Nie sądzę, że to czyste JC. Krzyżują się bez większych problemów, więc spora szansa, że to mieszańce. Generalnie, tak jak pisał @gladki - trudna sprawa. I od strony dostępności, i od strony ekonomicznej. Ostatnia porządna hodowla (w Anglii) padła przez drapieżniki i nie mają zamiaru kontynuować.

Myślę, że to czy jest to czysty JC trudno ocenić poprzez internet. Dla nas najważniejsze żeby pióra szyjne dorosłego koguta miały odpowiedni wzór i kolorystykę. Jeśli te ptaki byłyby nawet lekko "skundlone" to w sumie chyba nawet lepiej. Z tego co gdzieś wyczytałem hodowlę czystego JC (jako gatunku objętego ochroną) trzeba rejestrować. Później każdego wyklutego pisklaka trzeba zgłaszać bodajże w inspektoracie weterynarii i robić inne dziwne "akrobacje".

moze jednak zostawic tego ptaka w spokoju i wykorzystac substytut?

Nie bez powodu jest pod ochrona, co jak  jednak widac nikogo nie zniecheca od checi zakupu....niestety.

Kazdy potencjalny kupiec przyczynia sie do tego,  ze gatunek wygina bezpowrotnie.

• Like 1