Skocz do zawartości

Finezja w posługiwaniu się castem Made in Japan - polecam

JakPot

Rekomendowane odpowiedzi

Fascynacja  tzw zachodem jest w Japonii faktem. ABU jest do dziś firmą kultową, produkowali część ich oferty nim zastąpiła ich Korea i Chiny , no i wzorowali się na niej. Cześć produkują do dziś. Na pewno ten człowiek jest  wyjątkowo biegły technicznie. sympatyczny i bezpretensjonalny, ale przecież demonstruje to co było podstawą niedawno minionego stylu. Vintage! Miękki samoładujący się, szklany kij, plus kołowrotek  ze sprzęgniętym ze szpulą wodzikiem - najlepszym hamulcem rzutowym  :)  

Możesz podać przykłady takich multików do UL.

... nie wiem, czy Koledzy zwrócili uwagę na opis wędki: G411. Tak wychodzi 125 cm, co ułatwia stosowanie pewnych technik. Większość z ,,nas" przy takiej konfiguracji sprzętu by  dała rady. Jesteśmy 01 lub L. No za wyjątkiem Krzyśka  ;). A co do woblerów, Piotrze, to się nie zgodzę z Tobą. Są konstrukcje mało ważące i fajnie sprawdzające się w lekkim łowieniu. Sendala 1,8 grama można odstrzelić. Patrz wątek Jezioro Czerniakowskie 19, październiki, byłeś  :)  :)

Edytowane przez bob74

Odpowiedź na pytanie czemu stosuje te a nie inne multiku jest bardzo prosta.

Bo droższych u nich na rynku już (niemal) nie ma...

Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka

Eeeeeeeee, nie musi być drogo. Fun może być z samego dźwięku jaki generuje ruchomy wodzik :)

I wbrew pozorom, to trzeba się postarać żeby zrobić bródkę  ;)

post-55546-0-57099100-1612551451_thumb.jpg

• Like 2

Niskie profile i grafit to nasz castingowy chleb powszedni. Większość polskich miłośników z powodów najzupełniej oczywistych tradycji nie kultywuje.. bo ich nie mamy  :)  No to się sztukuje.. tak jak Japończycy. Może ten stan zmieni się.. jak aliexpress zauważy zainteresowanie  :)  

• Like 3

Ciekawy jestem czy na Ali jest dostępna jakaś lekka szpula do 2500c, może komuś się rzuciła w oczy bo ja szukałem ale nie znalazłem. Oczywiście jest avail ale może są jakieś zamienniki. Nie żeby była niezbędna bo 2500 całkiem dobrze sobie radzi z ori szpulką ale lżejsza zawsze lepsza

Pytanie za 100 pkt.  To 150 centymetrowy przeszczep z muchowego blanku w kl. 3. Jak multiplikator pozwoli, to 3 g . lotnymi przynętami można rzucać bardzo precyzyjnie. Czy da się lżej, to nie wiem, bo nie rzucałem Zestaw ze zdjęcia posyła bezproblemowo 5 cm wahadełko Krzyśka Gżybka (raczej w kategorii niekoniecznie lotnych przynęt) przy moich umiejętnościach do 17 m. Bez ceramiczynych łożysk, łożyskowanych cogwheelów, etc. 

Arek, wydaje mi się, że do takiego cukierka, to nie ma co się bawić w półśrodki. Ja bym inwestował w Availa.

Edytowane przez HaDe
  • Like 1

Niskie profile i grafit to nasz castingowy chleb powszedni. Większość polskich miłośników z powodów najzupełniej oczywistych tradycji nie kultywuje.. bo ich nie mamy  :)  No to się sztukuje.. tak jak Japończycy. Może ten stan zmieni się.. jak aliexpress zauważy zainteresowanie  :)  

Czyli nie wyzbywać się szklanego Megabassa? (choć nie w kategoriiUL)

Edytowane przez BOB

Ciekawy jestem czy na Ali jest dostępna jakaś lekka szpula do 2500c, może komuś się rzuciła w oczy bo ja szukałem ale nie znalazłem. Oczywiście jest avail ale może są jakieś zamienniki. Nie żeby była niezbędna bo 2500 całkiem dobrze sobie radzi z ori szpulką ale lżejsza zawsze lepsza

Z miesiąc temu były.

Proszę bardzo :)

https://pl.aliexpress.com/item/4000331023760.html?spm=a2g17.12010612.8148356.7.52875d63I5wGWw